banner564

Gemikonağı Xero olamaz

Töre, geçmişte “Go Home Yankee” diyenlerin şimdi “come come” dediğini savundu, bazı vekiller salonu terkedince sözünü geri aldı ve konuşmasına devam etti:

Gemikonağı  Xero olamaz
banner598

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, denetim göreviyle dün saat 10.10’da Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.

Gündem dışı konuşmaların yer aldığı toplantıda ilk olarak ivedilik tezkereleri onaya sunuldu.

Tahran’da yapılacak 9’uncu İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolararası Birlik toplantısına Sibel Siber ve beraberlerindeki heyetin gidiş tarihini değişmesiyle ilgili karar bilgi ve onaya sunuldu. Buna göre Meclis Başkanı Siber ve beraberindeki heyet, Pazar günü bu amaçla Tahran’a gidecek.

Daha sonra bazı yasa tasarılarıyla ilgili ivedilik kararları onaylandı. Bu bölümde, Gıda Maddeleri ve İlaçların Satışına İlişkin Daha İyi Kurallar Öngören Yasa (Değişiklik) Yasa Tasarısı; Tarım Ürünleri (İhracat) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Tarım Ürünlerine Hile Katma (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Tarım Ürünlerine Hile Katma Değişiklik Yasa Tasarısı ve Özürlüleri Koruma, Rehabilite ve İstihdam (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ilgili komitelerde ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereler oybirliğiyle kabul edildi.

Gündem dışı ilk konuşmayı TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı yaptı.

 

Çakıcı: uyuşturucu kullanımı artıyor

Meclis Genel Kurulu gündem dışı konuşmalarla devam ediyor. Bu bölümde ilk olarak Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet Çakıcı “uyuşturucu kullanımı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapması gerekenler” başlıklı gündem dışı konuşma yaptı.

Yaptıkları araştırmalar sonucu ülke gençliğinde uyuşturucu kullanımının arttığını gördüklerini anlatan Çakıcı, bununla ilgili politika oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Çakıcı, uyuşturucu kullanımının artmasına neden olan etkenlerin başında bonzai kullanımının geldiğini ekledi.

Çakıcı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bağımlılık konusunda, ölçülebilir, bütünlüklü, cezp edici olmayan, dolaylı yoldan eğitim verilecek bir eğitim programını hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.

 

Arabacıoğlu: Çalışma başlatma niyetindeyiz

Çakıcı’ya cevap vermek üzere kürsüye çıkan Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, eğitim amaçlı programlar için Talim ve Terbiye Dairesi ile görüştüğünü, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’yla da ortak çalışma başlatmak niyetinde olduklarını ifade etti.

Sorunun ciddiyetinin farkında olduklarını dile getiren Arabacıoğlu eğitimin yöntemini belirlemede Çakıcı’yla da birlikte çalışarak desteğini alacaklarını ekledi.

 

Dinçyürek: Kanser hastalarına yeterli hizmet verilmiyor

Daha sonra Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Milletvekili Hakan Dinçyürek “sağlık” konusunda gündem dışı konuşma yaptı.

Sağlık sisteminde tespit ettiği eksiklikleri paylaşan Dinçyürek, kanser vakaları her geçen gün artarken kanser hastalarına yeterli hizmetin verilemediğini söyledi.

Dinçyürek, bu sorunları çözmek için, bütçeden sağlığa ayrılan payda “daha hesaplı gidilmesi”, onkoloji hastanesinin ivedilikle hayata geçmesi ve yeterli insan kaynağının oluşturulması gerektiğini vurguladı.

 

Gülle: En önemli sorun politika eksikliği

Dinçyürek’in ardından söz alan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, kanserin çok boyutlu şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti.

Konuyla ilgili çeşitli çalışmaları bu yıl hayata geçireceklerini belirten Gülle, konuyla ilgili en önemli sorunun politika eksikliği olduğunu söyledi.

Politika oluşturulması adına kanser kayıt sistemi meydana getirmek için personeli eğitime gönderdikleri bilgisini veren Gülle, erken tanı ünitesini daha etkin hale getirmek için de çalıştıklarını ifade etti.

 

Soyer: Herkese görev düşüyor

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, “Kıbrıs Sorununda Son Gelişmeler ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Tutumu” konulu konuşma yaptı.

Soyer, ortak metnin çözüme katkı sağlayacağını kaydetti.

Rum kesiminin ortak metinle kırılma yaşandığını söyleyen Soyer, Anastasiadis’in tepkileri yatıştırmak içi söylediği bazı sözlerin, KKTC’de çözüme karşı olan çevreleri hareket geçirecek sebepler yarattığını kaydetti.

İki lidere yardımcı olacak atmosfer için herkese görev düştüğünü ifade eden Soyer, bu aşamada Cumhurbaşkanı’nın halktaki ortak konsensüsü geliştirecek davranışlar içinde olması gerektiğini söyledi.

Ortak metinde 1. madde olan ‘mevcut statüko sürdürülemez’ sözüne işaret eden Soyer, bunun 1964 ve 1974’te oluşan statükoyu hedef aldığını anlattı.

 

Sucuoğlu: Eğitim tekrar ele alınmalı

Daha sonra Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, hükümet icraatlarıyla ilgili konuşma yapmak için kürsüye çıktı.

Sucuoğlu, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yeterlilik sınavında başarı düzeyinin yüzde 18’de kaldığını söyleyerek bu durumun eğitiminin tekrar ele alınması gerektiğine işaret olduğunu ifade etti.

İçişleri Bakanı’ndan Güney Kıbrıs’ta 4 milyon Euroluk taşınmaz mülkün satışı ile ilgili bilgi istediğini ancak yanıt alamadığını ifade eden Sucuoğlu, 3’lü kararname ile yapılan görevden alma ve atamaların müşavir ordusu yarattığını söyledi.

 

Töre Kıbrıs tarihini anlattı

Sucuoğlu’nun ardından DP-UG Milletvekili Zorlu Töre, “Emperyalizm, sömürgecilik ve Kıbrıs’ta İngiliz Dönemi” başlıklı konuşmasını yaptı.

Konuşmasında Kıbrıs tarihiyle ilgili bilgi veren Töre, İngiliz Üslerinin inkişafa açılmasına tepki gösterdi.

“Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Anastasiadis ile Kıbrıs Türk Toplumu Lideri Eroğlu’nun görüşmelere başlamasını selamlıyoruz” ifadelerine de karşı çıkan Töre, görüşmelerde eşitliğin temel olduğunu kaydetti.

Rumların büyük oranda toprak istediklerini söyleyen Töre, Kıbrıs Türk halkının bunu kabul etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

 

Kullandığı argo söze tepki

Geçmişte “Go Home Yankee” diyenlerin şimdi bugün “come come” dediğini savunan Töre’ye, bu sırada kullandığı argo dil yüzünden bazı milletvekilleri tepki göstererek Genel Kurulu terk etti.

Töre, oturumu yöneten Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel’in istemi ile sözünü geri aldı.

Kıbrıs’ta barış değil iki halkın kavga ettirilmek istendiğini savunan Töre, toprak verilmesi halinde sorun yaşanacağı görüşünü ifade etti.

“Güzelyurt Omorfo olamaz, Gemikonağı Xero olamaz” diyen Töre, yeni bir devletin kurulacağına inanmadığını, Kıbrıslı Türklerin egemenlik hakkının mutlaka tanınması gerektiğini söyledi.

Töre, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin bazı sözlerine de tepki gösterdi.

 

Mungan: Harç indirimi inşaatı canlandıracak

Maliye Bakanı Zeren Mungan, Bakanlar Kurulu’nda yeni konutlar için aldıkları tapu harcı indirim kararıyla, inşaat sektörüne ivme kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Mungan, öğrenci taşımacılığı yapan otobüslere ödemeler için sözleşme ve evrakların tamamlanmasını beklediklerini; doğrudan gelir desteği ödemelerinde hukuka uygun hareket ettiklerini ve bu ay içinde çeşitli ödemeler yapılacağını belirtti.

 

Tatar, harç indirimini eleştirdi

UBP Milletvekili Ersin Tatar, yaşanan ekonomik gelişmelerle ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

Bakanlar Kurulu’nda tapu harçlarıyla ilgili indirim kararı alınmasını eleştiren Tatar, “Bunun kaynağı nereden gelecek” diye sordu.

Tatar, Kar-İş’e ödeme yapılmamasını da eleştirdi.

Borçların yeniden yapılandırılması konusuna değinen Tatar, yeniden taksitlendirme için başvuran bazı kişilerin tutuklandığı yönünde iddialar duyduğunu ifade etti ve Maliye Bakanı’nı bu konuyu araştırmaya çağırdı.

Tatar, Vakıflar Bankası’ndaki işten çıkarmaların kabul edilebilir olmadığını söyledi.

 

Oğuz: Kuraklıkla ilgili çalışma var mı?

UBP Milletvekili Dursun Oğuz da, tarım ve sosyal güvenlik konusunda gündem dışı konuşma yaparak, hükümetin kuraklıkla ilgili çalışma yapıp yapmadığını sordu.

Köylerde hayvan üreticileri için kaba yem ihtiyacının doğduğunu kaydeden Oğuz, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu’na “Gerek bu konuda, gerekse elektrik konusunda yeni projeniz var mı?” diye sordu.

Türkiye’den gelen bakanlarla elektrik konusunda ne görüşme yapıldığını merak ettiklerini kaydeden Oğuz, vatandaşın yüksek maliyetli elektrik almaya daha ne kadar devam edeceğini sordu.

CTP’nin kamuda partizanlık yaptığını savunan Dursun Oğuz, “İntikam alma ne zaman bitecek? Toplumsal barışa büyük zarar veriliyor” dedi.

Daha sonra askerlik konusuna değinen Oğuz, kışlalardaki askerlerin bu konuda ciddi beklentisi oluştuğunu dile getirdi.

 

Gürpınar: Yerel işgücü istihdamını teşvik ediyoruz

 

Oğuz’un ardından söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, yerel işgücü istihdamının teşviki projesinden bahsetti.

Bu projeyle yerel işgücünü desteklemeyi amaçladıklarını kaydeden Gürpınar, denetlemeleri artırıp, yasada belirtilenden uzun çalışma saatlerinin önüne geçerek, turizm gibi sektörlere yerel işgücünün ilgisini artıracaklarını belirtti.

 

 

Sennaroğlu: Yağış durumuna göre gereken yapılacak

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da söz alarak yağış beklendiğini, kuraklık konusunda kesin konuşmak için erken olduğunu ifade etti.

Şu anki durumda balyaların 60 kuruştan ucuza satılacağını söyleyen Sennaroğlu, yağışların durumuna göre gerekenin yapılacağını söyledi.

Sennaroğlu kuraklığın gündemlerinde olduğunu ekledi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Kıbrıs sorunu ve burs tüzüğü konularında yapılan gündem dışı konuşmalarla tamamlandı.

CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, Kıbrıs konusunda son gelişmelerle ilgili yaptığı konuşmada, 2 yıl aradan sonra iki liderin süreci başlatmasının sevindirici olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Daha sonra CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, ortak açıklamayla ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

Son konuşmayı CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya, Burs Tüzüğü konusunda yaptı.

Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu söyleyen Derya, DP-UG ile ciddi reformlar yapma kararıyla koalisyon yapıldığını ve bu yönde reformların ve yasa çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Meclis’in sonraki birleşim 17 Şubat Pazartesi günü yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2014, 06:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473