banner564

Gardiyanoğlu: “Gerçek dostlar kromozom saymaz”

Remzi Gardiyanoğlu, down sendromlu bireylere yönelik toplumsal tutumların tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı

Gardiyanoğlu: “Gerçek dostlar kromozom saymaz”
banner598
Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği, down sendromlu bireylere yönelik toplumsal tutumların tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Birlik Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.
Gardiyanoğlu, “Gerçek dostlar kromozom saymaz” diyerek, birlik olarak anlamlı gördükleri bu güne dikkat çekmek istediklerini kaydetti.
Down sendromuna 800 ile 1000 doğumda bir rastlandığını ifade eden Gardiyanoğlu, down sendromunun genetik düzensizlik sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu olduğunu anlattı.
Gardiyanoğlu, bunun sonucunda ortaya çıkan hastalığa verilen ismin down sendromu olduğunu belirterek, dünyada yaklaşık 6 milyon down sendromu olan birey bulunduğunu kaydetti.

“Hepimiz birer engelli adayıyız”
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü gibi özel günlerde bu bireylere yönelik toplumsal tutumların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Gardiyanoğlu, eskiden “hepimiz birer engelli adayıyız” ile başlayan açıklamaların artık yerini “tüm engelliler normal birey adayıdır” ile başlayan açıklamalara bırakması gerektiği düşüncesinde olduklarını ifade etti.
Gardiyanoğlu, bu sorumluluk bilinciyle herkesin üzerine düşeni yapmak zorunda olduğunu da vurguladı.

Suay: Toplum bilinçlendirilmeli
KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay da toplumun down sendromu konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Ömer Suay, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Dünya genelinde 6 milyon down sendromlu birey olduğu gerçeği, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesini gerektiriyor” dedi.
Yaklaşık olarak her 800-1000 doğumda bir rastlanan down sendromlu bireylerin sayısının azımsanacak düzeyde olmadığını kaydeden Suay, öğrenme bozukluklarına neden olan down sendromunun, çocukluğun erken dönemlerinde sağlanacak aile ve tıp desteğiyle rahatlıkla toplumla bütün bir hale getirilebileceğini, down sendromlu bireylerin çalıştığı, sanat icra ettiği, yazarlık yaptığı örneklerinin erken müdahalenin önemini ortaya koyduğunu ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2015, 10:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474