banner564

Esnaf kepenk indirme noktasına geldi

Öğrenci sayısının azalması nedeniyle Güzelyurt esnafı kepenk indirme noktasına geldi

Esnaf kepenk indirme noktasına geldi
banner598

Ömer KADİROĞLU 

   Kıbrıs’ın ‘taviz bölgesi’ olarak adlandırılan narenciye kenti Güzelyurt’taki esnaf, işlerin çok kötü gitmesinden yakınıyor. Üniversite öğrencilerinin Türkiye’ye dönüş yapmasından sonra kentin boşaldığını belirten Güzelyurt esnafı “satış yapacağımız insan sayısı yok denecek kadar azaldı” diyerek, kepenk indirme noktasına gelindiğini söylüyor. 
   Diyalog muhabirine konuşan Güzelyurt esnafı, bölgedeki narenciye üreticilerinin yanı sıra hayvan üreticilerinin de sıkıntıda olduğunu, dolayısıyla alış-verişe harcayacak paranın kalmadığını belirterek, yetkililerin bir çare üretmesini istiyor. Güzelyurt esnafı “Pandemi öncesinde bin liralık satış yapılıyorsa şimdi 200 lirayı da yapamıyoruz” diyor.

Ne dediler?..

Aygün Özister (KTEZO Güzelyurt Bölge Sorumlusu)
“Güzelyurt batıda kısılan bir bölge olduğu için ekonomik sorunları vardı. İlerleyen süreçte üniversitelerin açılması nedeniyle biraz da olsa bir gelişme ve canlılık başlamıştı. Tam canlılık yaşanmaya başladı pandemi süreci çıktı, öğrenciler gitti ve esnafımız ciddi bir mağduriyet yaşamaya başladı. AB’nin can suyu kredisi dediği bir desteği var ve bununla küçük işletmelerin biraz ayakta durabileceği inancındayız ancak öğrencinin olmayışı Güzelyurt çarşısına büyük bir darbe vurdu. Sadece AB’nin değil devletimizin de esnafa destek sağlaması gerekiyor. Bazı yardımlar var ancak onları da verirlerken sıkıntılar çıkartıyorlar. KTEZO olarak bizler bu konuları yetkililerle defalarca görüştük hatta Başbakanlık önünde 1 ay protesto da yaptık ancak beklediğimiz desteği devletten görmedik. Pandemi dolayısıyla düşen işlerin bir an önce toparlanması, devlet desteği ve bir an önce öğrencilerin gelmesini bekliyoruz. Bu süreç böyle devam ederse Güzelyurt’ta birçok esnaf kapısına kilit vuracaktır.”

Gökhan Beneklikartal
“Güzelyurt’ta Coronavirüs nedeniyle işlerimizde bayağı bir düşüş olmuştur. Öğrenci ve güneyden geçenlerin bu bölgeye gelememesi nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Son 2 yıldır öğrenciye yönelik faaliyetlerde bulunmaya başlamıştık. Ancak şimdi öğrenci olmayınca işler bozuldu. Uzun bir süredir işlerimizde aksaklıklar vardır. Şu an iş yapamaz durumdayız. En kısa zamanda öğrencilerin gelmesini temenni ediyoruz. Belki öğrencilerin gelmesi ile işlerimiz biraz açılır. Güzelyurt esnafına katkı bekliyoruz. Ayrıca güneyden şu an geçiş olmadığı için de işlerimiz olumsuz etkileniyor. Kapılar açıkken her gün üç dört Rum müşterimiz oluyordu. Hatta güneyden aldıkları ürünlerin benzerlerini bizlerden daha ucuza aldıkları için mutlu olduklarını da ifade ediyorlardı. Gelirlerimiz çok düştü ve giderlerimizi karşılamakta zorluklar yaşıyoruz.”

Nedim Toraman
“İşlerimiz bazen iyi bazen çok durgun gidiyor. Pandemi nedeniyle insanların alım gücünün düşmesi, turist ve öğrencinin olmaması Güzelyurt çarşısını bitme noktasına getirdi. İşlerimizde ciddi bir düşüş söz konusudur. Şu anki gelirlerimizle giderlerimizi karşılayamaz olduk. Elimizden geldiğince giderlerimizi kısmaya çalışıyoruz. Bu durumun bir an önce düzeleceğini ümit ediyoruz ancak görüntü hiç de iyi değil.”

Engin Tunç
“Güzelyurt çarşısında esnafım ve maalesef işlerimiz hiç iyi gitmiyor. Pandemi, ekonomik kriz, öğrencinin olmaması, insanların alım güçlerini kaybetmesi çarşıya olumsuz yansıyor. Eskiden çok daha iyi işlerimiz vardı ancak şu an yüzde 80 kayıp yaşıyoruz. Yani pandemi öncesinde bin liralık satış yapıyordu ancak şimdi 200 liralık dahi yapamıyoruz. Çarşıda esnaf dükkânını açıyor ve gün oluyor ki siftah yapmadan iş yerini kapatıp eve gidiyor. Giderlerimiz çok ancak gelirimiz yok. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Umarım en kısa sürede yaşadığımız bu sıkıntı sona erer.”
Salih Bubikoğlu
“Güzelyurt’ta esnafım ve şu anda Coronavirüs nedeniyle maalesef işlerimiz iyi gitmiyor. Çarşı geneline bakıldığında içler acısı bir durumdayız. İnsanların alım gücü düştüğü için çarşı esnafı kan ağlıyor ve buna yetkililerin acilen bir önlem alıp çözüm üretmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıl bu caddeler insandan geçilmiyordu. Bu yıl öğrenci yok, insanların alım gücü düştü bu da çarşılara olumsuz yansıyor. Güzelyurt çarşısı için her gün kötüye gidildiğini söyleyebilirim. Şu an için mevcut durumda ne yazık ki tünelin ucunda ışık göremiyoruz. Bizleri bir önlem alınmaması halinde tüm KKTC’yi çok daha zor günler bekliyor.”

Tansay Doğu
“Güzelyurt bölgesinde 45 yıldır esnafım. Şu anda Güzelyurt çarşısında işler çok zayıf gidiyor. İnsanların alım gücü çok düştü. İşsizlik had safhada ve Güzelyurt esnafının birçoğu siftah yapmadan dükkânını kapatıyor. Sınır kapıları açıkken ve güneyden buraya insanlar gelirken Güzelyurt çarşısında muhteşem bir canlılık hâkimdi. Güneyden gelenlerin Güzelyurt esnafına büyük bir katkısı vardı. Diğer yandan öğrenciler de bu çarşıda olduğu zamanlarda esnaf güzel işler yapıyordu. Ancak şu an esnaf tüm gün birbirine bakıyorlar. Güzelyurt çarşı esnafı en az 20 yıldır kötü durumdaydı bir de pandemi yaşanınca iyice işler kötüye gitti. Bir an önce düzelmesini temenni etsek de ileriyi ne yazık ki göremez durumdayız.”

Salih Cibo
“Güzelyurt çarşı esnafıyım ve işlerimiz şu anda çok düşüktür. Hiçbir gelirimiz yok ve çok zor durumdayız diyebilirim. Öğrenci ve güneyden gelen yok, var olan insanların da alım gücünün düşmesi nedeniyle gün oluyor siftah etmeden dükkânımızı kapatıyoruz. “Bu esnafa neler yapabiliriz? Onları ayakta nasıl tutabiliriz?” diye çalışmalar yapılmasını bekliyoruz. Şu anda çağrı yapabileceğimiz bir hükümet olmadığı için daha üst makam olan Cumhurbaşkanımızın sesimizi duymasını istiyoruz. Gelirimiz yok ve giderlerimizi önceden yaptığımız birikimlerle yapıyoruz. Ben kira ödemem ancak kirada olan insanlar var. Kirada olan insanların çok daha fazla ayakta durabileceğini düşünmüyorum. Umarım kısa sürede bu işlerimiz tekrardan yoluna girer.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473