Olumlu bakan da var... Başkent Lefkoşa’nın Arasta Bölgesinde bulunan esnafın bir kısmı Asmaaltı Yayalaştırma Projesine şiddetle karşı çıkarken, bir kısmı da olumlu buluyor. Bazıları ise projenin gerekli alt yapı eksikliklerinin giderilmeden erkenden uygulamaya konduğunu savunuyor...
Ufuk ÇAĞA
Başkent Lefkoşa’nın Arasta Bölgesi’nde dün eylem vardı. Bu bölgedeki toplam 171 iş yeri “Asmaaltı Yayalaştırma Projesi’ni” protesto amacıyla yaklaşık 3 saat boyunca kepenk açmadı. Buradaki esnaf bu proje ile işlerinin çok azaldığını, hatta durma noktasına geldiğini savunarak, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) aldığı bu kararı yeniden gözden geçirmesi çağrısında bulundu.
Kepenkleri indiren esnaf, bir de bildiri yayınlayarak bu eylemi niçin yaptıklarını açıkladı. Bildiride, yapılan bu uygulamanın çok aceleye geldiği, gerekli alt yapı düzenlemelerinin yapılmadığı ve esnafın görüşlerinin alınmadadığı vurgulandı. Bildiride, Lefkoşa Türk Belediyes, Başkanı Kadri Fellahoğlu da eleştirilerek, “bizleri dinlemiyor, sorunlarımızı kulak arkası edip “bu konu kapanmıştır” deyip bizi duymamazlıktan geliyor” denildi.
Esnafın dün yaptığı eylemi yerinde izleyen Diyalog Gazetesi ekibi, buradaki bazı işyer sahiplerinin de görüşünü aldı.
Esnaf ne dedi... Esnaf ne dedi... Esnaf ne dedi...
Ercan Cengiz:
“Bu bölgede yapılan yayalaştırma güzel, ancak bence biraz erken uygulamaya kondu. Bu iş aniden yapıldı ve halledilmesi gereken birçok konu unutuldu. Buraya gelmek isteyen insanlar park yeri bulamıyor, buraya gelmek isteyenler çok uzağa park ederek buraya geliyor. Düşününüz hava yağmurlu veya sıcak olduğu zaman buraya kim gelir. Sonra bu bölgede bulunan park yerlerine insanlar nasıl geleceklerini ve nasıl çıkacaklarını bilmiyor. Yeteri kadar tanıtım olmadı. Yani kısaca bu iş aceleye geldi, biraz daha çalışma yapılarak yayalaştırma yapılabilirdi”
Kaan Yüncü:
“Bu işlem başlayalı galiba 2 ay oldu ve görünen o ki bu iş esnafa yaramadı. Yayalar için çok iyi oldu ama esnaf için kötü oldu diyebilirim. Örneğin benim toptancım geleceği zaman ben dükkanı kapatarak onu park yerinde bekliyorum ve işimi orada çözmeye çalışıyorum. Sonra dükkana mal taşıyacağım zaman çok zorlanırım, yani bunlar hiç düşünülmeden bu iş yapıldı. Sonra buralara yakın sadece 2 tane park yeri var ve pahalı... Benden 5 liralık mal alacak olan buraya da 5 lira ödemek zorunda, böyle olunca buraya kimse gelmez. Aslında ben ilk başlarda bu yayalaştırma işlemi başladıktan sonra Belediyenin Güney’deki gibi yolları değişik parkalerle döşeyip buralara bir albeni yaratacak diye düşündüm ama öyle olmadı, sadece yolları trafiğe kapatıp bölgeyi yayalaştırdık dendi”
Emine Ömer:
“Bana göre belediye tarafından uygulamaya konan yayalaştırma projesi çok iyi oldu. Çünkü biz sadece buradan geçen arabaların eksoz dumanı ile tozunu çekerdik. Şimdi çok güzel oldu, insanların basılma derdi yok, istedikleri gibi yürüyorlar. Zaten buraya arabalar girerken de yerliler gelip alışveriş yapmazdı, şimdi de gelmez. Yani herhangi birşey değişmedi, sadece buraya gelenler artık daha rahat ve daha huzurludur. Belki park yerleri artırılıp yeterli bilgilendirme tabelaları yapılırsa daha iyi olur. Neticede ben bir esnaf olarak uygulamaya konan bu projeyi sonuna kadar destekliyorum”
Seven Yorgancıoğlu:
“Asmaaltı Yayalaştırma Projesine” tam destek veriyorum, çok iyi olmuş. Çünkü arabaların buraya girip çıkmaları hep porblem oluyordu, her taraf toz duman içerisinde idi, gelen yayalar yolda tek sıra halinde yürümek zorunda kalıyorlardı. Şimdi ise bu bölgeye gelen yayalar gayet rahat hareket edebiliyorlar. Bu bölgedeki gürültü, patırtı artık yok, araç terörü yok. Yani bana göre isabetli bir karar alındı. Bu proje ile ilgili bazı eksiklikler vardır ama ben bunların da zaman içerisinde tecrübe yaşaya yaşaya giderileceğine inanıyorum”
Ertan Ercantan:
“Bu gün yapılan eyleme ben de katıldım, bana göre yayalaştırma kararı bu bölgedeki esnafın sonunu hazırladı. Bana göre halkı serbest bırakmak lazım, bilirsiniz bizim insanlarımız her yere araba ile gitmeye alıştı. Durum böyle iken bizim buraya kim gelecek, zaten eskiden de az insan gelirdi şimdi ise hiç gelmez. Şu anda benim işlerim durma noktasındadır. Ben kumaş satarım ve buradan sadece yaşlı insanlar gelip kumaş alır. Şimdi bu yaşlı insanlardan nereden yolu bulup buraya gelecek ve alışveriş yapacak. Yani demek istediğim bu işin yetkilileri umarım bizim sesisimizi de duyup biraz anlayış gösterirler, yoksa batmamız yakındır”
Ersoy Bullici:
“Bu gün yapılan protestoya ben de katıldım, bu projenin yanlış olduğuna inanırım ve bu günkü eylemi de belediye bu kararını yeniden gözden geçirsin ve vazgeçsin diye yaptık. Çünkü zaten ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle azalan işlerimiz şu anda sıfıra indi. Girne’de yapıldığı gibi burada da geniş kaldırımlar yapılıp tek aracın geçebileceği bir yol bırakılırsa daha iyi olur ve biz de sonuna kadar buna destek veririz. Şu anda insanlar bu bölgeye nasıl gelecek buradan nasıl çıkacak, yerli halkın büyük bölümü bunu bilmiyor. Bu bölgeye para almaya bile insan gelmez, bizden alışveriş yapıp para vermeye kim gelir. Kaç tane insan 5 lira park parası vererek Bandabuliya’dan 2 okka domates almaya gelir. Yani ben yaparım olur zihniyeti ile burayı yayalaştırdılar, yani bu işi bize dayattılar”
Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2014, 02:32