Sedef BOŞNAK
Başkent Lefkoşa’da 1932’de kurulan ve ‘Bandabuliya’ olarak bilinen Belediye Pazarı, eski günlerini, eski canlılığını arıyor.
Sebze ve meyvenin yanı sıra Kıbrıs’a özgü el işlerinin yer aldığı pazarda uzun yıllar dükkan işletenler, yeterli tanıtım olmadığı için insanların buraya uğramadığını ve işlerin her geçen gün daha da kötüye gittiğini söylüyor.
Diyalog muhabirine konuşan Pazar esnafı, yerlilerin sebze ve meyve alımlarını marketlerden yaptığını belirtirken “araçlar için yeterli park yeri olmadığı için insanlar buraya gelmez oldu. Yetkililer çözüm üretmeli ve bu tarihi pazarın yaşatılmasına yardımcı olmalıdır” dedi.
Esnaf ne dedi?..
Osman Köklüoğlu
“Bandabuliya’da 60 yıldır esnaflık yaparım. Çok şükür ekmek paramızı çıkarıyoruz. Ancak işler hiç eskisi gibi değil. Çarşıda eski canlılık eski hareketlilik yok. Geçmişte yere iğne düşse bulamazdınız. Şimdi bomboş. Emekli olmasam, geçinemezdim. Güney’den geçişlerdeki sıkıntı, bölgedeki park sorunu ve büyük alışveriş merkezlerinin artması işleri bitirdi.”
Bekire Tatarlar
“15 yıldır çarşıdayım. İşler son 5 yıldır çok kötü. Dükkanın kapanmaması için direniyoruz. Müşteri kalmadı. Zar zor ayakta duruyoruz. Çarşı yayalaşınca, işler daha da azaldı. Kimse, 10 TL park yeri ücreti verip, 2 TL’ye maydanoz almaz. Daimi müşterilerimiz var. Ancak onlar da hem çok yaşlı hem de bir elin parmak sayısını geçmez. Bir zamanlar, buraları tıklım tıklımdı. Şimdiyse, boş. Hele bayram arifesi çok kötü geçti. Satış, normal günden daha da az oldu. Yıllar önce, arife gününden hazırlıklar yapardık. Şimdi sinek avlıyoruz. Bir iki müşteriyle dükkanı döndürüyoruz. Burası tarihi bir çarşı, ilgi gösterilmeli. Turistler geliyor, tur atıp geri dönüyorlar. Bir su dahi almıyorlar. Bize bir faydaları yok. İlgililer, çarşının canlandırılması için adım atmalı, ellerinden geleni yapmalı.”
Ekram Tayfur
“35 yıldır çarşıdayım. El emeği, göz nuru el işlerini satıyorum. Köylerde, sözleşmeli olarak anlaştığım kişilerden mal alıp satıyorum. İlgi de talep de var. Yeni açılan restoran sahipleri artık, Kıbrıs’a özgü el işlerini tercih ediyor. Geçmiş yıllara göre bandabuliya sokakları sessiz. Eski canlılık yok. İlgililer, özellikle ülkeye rehbersiz gelen turistler için yol gösterici levhalar koymalı. Yabancı turistin rehberi yoksa çarşıya inemez kaybolur. Buraları yeniden hareketlendirilmesi için çaba gösterilmeli.”
Esra İkincisoy
“Hediyelik eşya satıyorum. 16 yıldır çarşıdayım. Müşterilerimin çoğu Kıbrıslı Rumlar, satışlar çok şükür iyi. Gelen müşterim daha çok alışveriş yapmak istiyor ancak, sınır kapısında sorun çıkar diye endişe ediyor ve 2 alacakken 1 alıyor. Çarşıya gelen rehberli turistlerin bize katkısı ne yazık ki yok. Rehberler turistlere, alışveriş için serbest zaman bırakmıyor. Bıraksalar, buradaki esnaf iş yapar. Satışlar artar.”
Osman Uygar
“50 yılı geçti bandabuliyadayım. Dedemin ve babamın mesleğini sürdürüyorum. Sebze, meyve ve hurma satıyorum. Halkın çoğu çarşıya gelmez. Büyük marketler açılınca, satışlar azaldı. Malı alırık ertesi gün maliyetine satarık. Çürütüp atmayalım diye. Kalınca, zarara da veririk. Ücretsiz park yerleri yapalım, çarşı canlansın. Mevcut park yerleri çok pahalı. İnsanlar halkı, araçlarını koyacak yer yok diye çarşıya gelmiyor.”
Yavuz Umar
“10 yıldır bandabuliyadayım. Burası tarihi bir yerdir ve illaki geleni vardır. Satış yapabilmek için, tezgaha taze ürünler koyarsanız, satılır. Satılmayacak diye bir şey yoktur. İllaki müşterisi çıkar. Turistler güzel bir şey görünce satın alıyor. Bandabuliyanın daha da canlanması için çalışmalar yapılabilir.”
Kadir Bayraktar
“Kitap okuma oranı düşük. Eğitim önce evde başlayıp, okulda devam etmeli. Satışlar çok düşük. Günde 10 kitap satmıyoruz. Özellikle Temmuz ve Ağustos ayları çok düşük. Asker ve öğrenciler olmasa satış hiç yok. Çarşı canlandırılmalı. Park yeri sorununundan ötürü kimse gelmek istemiyor. Az kişi geldiğinden satışlar da az oluyor.”