Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) “Göç Yasası” olarak adlandırdığı Kamu Çalışanlarının Maaş, Ücret ve Ek Ödeneklerini Düzenleyen Yasası’na karşı dün 38 okulda grev başlattı. Okullardaki grevler 09.00-12.40 saatleri arasında yapıldı.
KTÖS, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve KTAMS ile birlikte Meclis önünde eylem de düzenleyerek, “İnsanca bir yaşam” talep etti ve “Eşitlik ve adalet” istedi.
Sendikalar, yasanın, yeni genç çalışanlar ile eski tecrübeli çalışanlar arasında eşitsizlik ve adaletsizlik yarattığına dikkat çekerek, “Göç Yasası” ortadan kaldırılıncaya kadar mücadelelerinin daha da büyüyerek devam edeceğini bildirdi.
Sendikalar, CTP/BG-DP/UG hükümetinin “Göç Yasasını” ortadan kaldırmasının boynunun borcu olduğu da savundu.
“Eşitlik istiyoruz”
KTÖS, KTOEÖS ve KTAMS üyeleri dün Meclis önünde toplanarak, ellerinde “Eşit işe eşit ücret”, “Göç etmek değil adalet, eşitlik istiyoruz” ve “Ayrıcalık değil eşitlik istiyoruz” gibi pankartlar taşıdı.
Eylem sırasında 2011 sonrası işe giren KTÖS üyelerinden bir grup öğretmen de sembolik kürsü kurarak, şu anda hükümette olan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve bazı milletvekillerinin “Göç Yasası” ile ilgili muhalefetteyken yaptığı açıklamaları tiyatro şeklinde eylemcilerle paylaştı.
Eyleme, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile Çağ-Sen de destek verdi.
Ortak basın açıklaması okundu
KTÖS, KTOEÖS ve KTAMS tarafından yapılan ortak basın açıklamasını da, 2011 sonrası işe giren KTÖS üyesi öğretmenler Süleyman Gelener ve Ulaş Yıldız okudu.
Açıklamada, Göç Yasası’nın yarattığı tüm olumsuzlukları ve bundan ne kadar rahatsız olduklarını göstermek üzere 3. kez Meclis önüne geldikleri belirtilerek, Göç Yasası’nın, en temel insan haklarından biri olan “eşit işe eşit ücret” ilkesini yok sayarak yürürlüğe girdiği kaydedildi.
Göç Yasasının çalışanlar arasında yarattığı “adaletsizlik” ve “eşitsizlik” nedeniyle hukuk devleti ilkesine ve insan haklarına aykırı olmasının yanı sıra Meclis’e gelip Meclis’te onaylanmasına kadar geçen sürede birçok iddiayı da beraberinde getirdiği savunulan açıklamada, bu iddialar arasında; “yargının siyasallaştığı, savcılığın yanlı ve Anayasa’ya aykırı kararlar verdiği, Meclis’in uluslararası sözleşmelere aykırı bir yasa onayladığı, bilerek ve isteyerek kamu görevlileri arasında ayrı bir zümre, ayrıcalıklı kesimler, sınıflar ve imtiyazlar yaratıldığı” gibi söylemlerin de olduğu öne sürüldü.
Özyiğit: CTP ile DP ikiyüzlü davranıyor
Öte yandan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), KTÖS ile KTOEÖS tarafından meclis önünde gerçekleştirilen eyleme destek belirtti.
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile bazı parti yetkilileri eyleme katılarak destek belirtirken, Özyiğit, öğretmen sendikalarının ortaya koyduğu eylem ve mücadelenin haklı olduğunu söyledi.
Özyiğit, “Göç Yasası” olarak tanımladığı maaşlarla ilgili düzenleme hakkında muhalefette başka, hükümette başka konuştuğunu ve başka davrandığını iddia ettiği Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) ile Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG)’yi ikiyüzlü davranmakla suçladı.
“CTP hükümeti döneminde hazırlanan, UBP döneminde ise hayat bulan ‘Göç Yasası’nın eşit işe eşit ücret prensibini ayaklar altına aldığını, sosyal ve ekonomik eşitsizlik yarattığını, gençlerin göç etmesine neden olduğunu” savunan Özyiğit, yasada ısrar etmenin emek düşmanlığı olduğunu kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2014, 01:17