Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun istemi üzerine "Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci" gündemiyle olağanüstü toplandı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplanan genel kurul toplantısında, Kıbrıs sorununda ve müzakere sürecinde gelinen son aşamayla ilgili milletvekillerine bilgi verdi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu'nu meclise gelişinde Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber karşıladı. Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun Meclise gelişi dolayısıyla meclise Cumhurbaşkanlığı Forsu çekildi.
Kabine değişikliği
Bu arada Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, basına kapalı gerçekleşen genel kurulun başında milletvekillerini bazı tezkereler hakkında bilgilendirdi.
Mustafa Arabacıoğlu'nun istifası ve bazı bakanların yurt dışı ziyaretleri nedeniyle gerçekleşen vekaletler ile bakan değişikliklerine ilişkin tezkereler okunup, genel kurulun bilgisine getirildi.
Çakıcı: Arabacıoğlu dışındakileri anlayamadım
TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, tezkerelerin sunulduğu sırada söz alarak, Arabacıoğlu dışındaki bakan değişikliklerini anlayamadığını ifade etti. Çakıcı, bu bakanların değişiklik gerekçelerinin başbakan ve yardımcısı tarafından açıklanmasını istedi. Mehmet Çakıcı, dairelere yapılan müdür atamalarını da gündeme getirerek, "keyfi" ve "skandal" olarak nitelediği tüm bu atamalarla ilgili açıklama yapılması gerektiğini söyledi.
Toplantı yaklaşık 5 saat sürdü
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun "Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci" gündemiyle yaptığı olağanüstü toplantısı yaklaşık 5 saat sürdü. Öte yandan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun, olağanüstü toplantısını tamamlamasının ardından yapacağı yasama gündemli olağan toplantısı ise 20 Ekim Pazartesi gününe ertelendi. Cumhuriyet Meclisi’nin bir sonraki birleşimi ise 17 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilecek.
Eroğlu: Kıbrıslı Türklerin de hakları var
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, toplantı sonrasında basına açıklamalar yaparak, soruları yanıtladı. Eroğlu, egemenliğin sadece Kıbrıs Rum halkının hakkı olmadığına dikkat çekerek, şu anda Kıbrıs’ın bütün sularında Kıbrıs Türklerinin egemenlik hakları olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiades’in bunu bilerek hareket etmesi ve bir an önce müzakere masasına gelmesi gerektiğini vurguladı. Eroğlu, toplantıda Meclis üyelerine bütün detaylarıyla bugüne kadar yapılan görüşmelerde tarafların sunmuş olduğu önerileri aktardığını belirterek, milletvekillerinin Kıbrıs konusunda verdiği bilgilerden memnun olduklarını gördüğünü kaydetti. Meclis üyelerinin bazı düşünceleri ve soruları olduğunu söylen Cumhurbaşkanı Eroğlu, açıklamaları sonrasında soruları da cevapladığını anlattı.
“ Memnunum”
Cumhurbaşkanı Eroğlu, görüşmenin son derece samimi bir ortamda gerçekleştirildiğini ifade ederek, görüşmeden memnun olduğunu kaydetti.
Rumların masaya geri gelip gelmeyeceğini bilmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’e masaya geri dönmesini bekledikleri çağrısı yapmakla bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirdiğine dikkat çekti.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun Rum yönetiminde bazı partileri ziyaretine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, gördüğü kadarıyla da bu görüşmelerden sonra, Rum halkının da kendi liderlerine müzakere masasına dönmesi için bir çağrı yapmadığını kaydetti. Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in sağduyuyla hareket ederek ve Kıbrıs’ta bir anlaşma olmadığını dikkate alarak, bütün denizlerde Kıbrıs Türk halkının da hakkı bulunduğunun bilinciyle davranması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bu hakkımızı kendileri savunamayacağına göre yetki verdiğimiz Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın sismik araştırma yapması, böyle bir araştırma yapan geminin de korunması kaçınılmazdır” dedi.
“Yeni bir krize sebep olamaz”
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının sismik araştırma yapan gemisinin yakın bir mesafede izlenmesinin yeni bir krize sebep olamayacağını, çünkü bunun ilk defa olmadığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Noble Enerji’nin ilk kazılara başladığında, Kıbrıs Türk tarafının Bakanlar Kurulu’nun verdiği bir kararla Türkiye’nin sismik araştırmasının yine yapıldığını anımsatarak, “Geçmişte böyle bir düşünce içine girmeyenler niye bugün böyle bir düşünceye girdi” diye sordu.
Bu kararların 3 Ekim’de Yunanistan’da yapılan görüşmeden sonra alındığını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Demek ki Rum-Yunan işbirliği içinde bir takım prensip kararları alındı ve siyasi partiler de çağrılarak, müzakere masasından kalkmak önerildi” şeklinde konuştu.
“ Bir isteksizlik var”
Siyasi partiler bunu desteklediğine göre, Rum tarafında müzakerelerin devamından yana bir isteksizlik olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Kıbrıs Cumhuriyeti zaten Rumların işgali altında, dolayısıyla bizim de bu denizlerde hakkımız olduğuna ve deniz altından çıkacak bütün zenginliklerden bizim de hakkımız olduğunu Rum tarafı tespit ettiğine göre, bu ayak oyunlarına gerek yok” şeklinde konuştu. Müzakerelerde üçüncü safhaya geçildiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bu safhada artık karşılıklı ‘al-ver’ler, pazarlıklar olacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugüne kadar Rum halkına “bütün göçmelerin evlerine döneceği, herkesin hakkını alacağı, Türkiye’den gelenlerin gideceği, Türk askerinin adadan çıkacağı” gibi söylemlerde bulunulduğunu belirterek, Rum liderliğinin müzakerelerden çekilme kararını kendi halkını kandırmak ve pazarlık safhasına girmekten çekindiği için aldığını düşündüğünü dile getirdi.
“Müzakerelerin devamından yanayız”
“Artık karar onların” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, müzakerelerin devamından yana olduklarını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ta yaşayabilir, kalıcı olabileceğine inandıkları bir anlaşmaya varmak için geçmişte olduğu gibi bundan sonra da çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2014, 10:09