Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Akdeniz açıklarındaki petrol ve doğalgaz araştırmalarından elde edilen örneklerin bölgede önemli bir doğalgaz rezervi olduğuna işaret ettiğini belirterek, "Bölgede yerleştireceğimiz sondaj platformu beraberinde muhtemel bir boru hattının oluşmasına yol açacak. Dolayısıyla bu durum bölgenin enerji fotoğrafında KKTC'ye bir yer vermiş oluyor." dedi.
Atun, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 2011'den bu yana Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarında ısrarlı olduklarını ve temmuz sonu itibarıyla sismik araştırmaların tamamlandığını söyledi.
Araştırmalardan elde edilen verilerin yeni bir yazılıma yüklenerek anlaşılabilir hale geldiğini ifade eden Atun, sonuçların bölgede önemli doğalgaz rezervi bulunduğunu destekler nitelikte olduğunu aktardı.
Atun, bu noktadan hareketle Türkiye Petrolleri'nin sondaj gemisini bölgeye gönderdiğini dile getirerek, "Yıl sonu itibarıyla sığ denizlerde sondajlamalar başlayacak ve yeni yılda daha derin denizlerde gazın elde edilmesi ve değerlendirilmesi sürecine başlanacak." dedi.
Yenilenebilirde hedef 70 megavat
Atun, KKTC'nin açmayı planladığı rüzgar ve güneş ihalelerinde son noktaya gelindiğini belirterek, gelecek birkaç hafta içinde yenilenebilir enerji alanında ihale açılabileceğini söyledi.
En geç kasım ayında ihalelerin duyurulacağını bildiren Atun, "Güneşte yapılacak ihale 25 megavata kadar küçük ölçekte başlangıç projesi. Hedefimiz bir yıl içinde çoğu güneş olmak üzere yenilenebilir enerjide 70 megavatlık kapasiteye ulaşmak." dedi.
Atun, bu noktada haneleri ve büyük tüketicileri kendi üretimlerini yapmaya teşvik ettiklerini ifade ederek, özellikle otel ve fabrikaları süratle elden lisanslandırdıklarını aktardı.
Şu an rüzgar enerjisi alanında da araştırmalar yapıldığını vurgulayan Atun, "Araştırmalarda rüzgar potansiyelinden tatmin olan yatırımcılara kapılarımız açık. KKTC'de şu anda kurulu güç 400 megavatlarda. Bu kurulu güç içinde 70 megavatlık yenilenebilir enerji, yaklaşık yüzde 18-20'lik bir pay demek. Bu da öngördüğümüz, uygulanabilir bir kapasite." diye konuştu.
“Su projesi fiyatları ucuzlattı”
Atun, KKTC'nin su sorununu çözmek için 2015 yılında hayata geçirilen "KKTC Su Temin Projesi" sayesinde ülkenin su kalitesinin arttığını ve sürdürülebilirlik kazandığını ifade etti.
Devlet Su İşleri, Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Bakan Veysel Eroğlu’nun da projeyi sahiplenmesiyle tarım alanlarında dağıtım ağı oluşturulduğunu belirten Atun, böylece tarımda önemli bir dönüşüm ile hasat verimliliği ve kalite artışı beklendiğini söyledi.
Projenin su fiyatları üzerinde de etkili olduğunu dile getiren Atun, "KKTC'de 28 belediyenin tamamı sistemin içinde yer alıyor. Belediyelerden bazıları su fiyatlarını ucuzlattılar bile. Belediyelerin deposuna su, tonu 2,30 liraya teslim ediliyor. O noktadan alarak kendi tüketicisine 3,75 liraya veren belediye de var, 7-8 liraya veren de var. Ben inanıyorum ki halk bunun takdirini yapar." değerlendirmesinde bulundu.
Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2017, 09:41