banner564

En önemli sorun

Bakan Gülle, KKTC’de her yıl 600 kişinin kansere yakalandığını söyledi

En önemli sorun
banner598

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenledi. Gülle, toplantıda yaptığı konuşmada, küresel düzeyde her yıl 12 milyondan fazla insanın kanser olduğu günümüzde, kanserin, tüm dünyanın çok önemli bir sorunu ve gerçeği olduğunu belirtti.

Gülle, 2030 yılına gelindiğinde dünyada 75 milyon kanserli kişi olacağı, bunların da 17 milyonunun kansere bağlı olarak, öleceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Sanayileşmenin artmasıyla orantılı olarak kanser vakalarının da arttığının bilinen bir gerçek olduğunu ifade eden Gülle, “Yani kanser, sanayileşmiş ülkelerde gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelere göre daha yüksek oranda görülmektedir. Lakin erken tanı ve tedavi olanakları, gelişmiş ülkelerde daha iyi olduğundan, kansere bağlı ölümler gelişmemiş ülkelerde daha fazladır” dedi.

Ahmet Gülle, dünyada en çok tanı konulan kanserlerin başında yüzde 13 ile akciğer kanserinin; ikinci sırada yüzde 11.9’la meme kanserinin ve üçüncü sırada yüzde 9.7 ile kolon kanserinin geldiğini söyledi. Gülle, KKTC’de ise cilt kanseri en sık, meme kanseri ikinci sıklıkta, tiroit kanseri üçüncü sıklıkta ve akciğer kanserinin de dördüncü sıklıkla görülen tür olduğunu kaydetti.

 

“KKTC’de kanser, Avrupa’nın gerisinde”

Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi kayıtlarına göre yılda ortalama 500 kişinin kanser olduğunu belirten Gülle, bu kayıtlara dâhil olmayan, özel sağlık hizmeti alan, Kıbrıs Rum kesiminde veya Türkiye’de tedavi gören kişiler de göz önünde bulundurulduğunda yılda 600 kişinin kansere yakalandığını söylemenin mümkün olduğunu belirtti.

Gülle, kansere yakalanmanın Türkiye’de yüz binde 201 kişi, AB'de yüz binde 278 kişi, ABD'de yüz binde 322, Güney Kıbrıs'ta yüz binde 178 ve KKTC’de yüz binde 170 ila 200 arası olduğuna işaret ederek, KKTC’deki kanser vakası sayısının, Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinin gerisinde olduğunu vurguladı.

Gülle, “Ancak bununla konuyu önemsizleştirmek gibi bir amacımız yoktur. Amacımız gerçek veriler üzerinden giderek cesaretle kanserle yüzleşmek ve tamamen ortadan kaldırılamaz bu hastalığı ve getirdiği yıkımı kontrol etmek, en aza indirmektir” dedi.

2011 yılında Birleşmiş Milletlerde 200’e yakın ülke temsilcisinin katılımı ile dünyanın kanserle mücadelede yapması gereken eylemlerin konuşulduğunu anımsatan Gülle, kanserin global bir sorun olup ancak kapsamlı stratejiler içeren kontrol programlarla kontrol altına alınabileceğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2014, 03:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474