banner564

En önemli sorun

2004’ten önce 3-4 civarında olan uyuşturucu bağımlısı sayısının bugün 200’lere ulaştığı bildirildi

En önemli sorun
banner598

 Raif UZKAN    

Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Haftası nedeniyle Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun düzenlediği “Bir hizmet modeli örneği – bağımlılıklarda önleme tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları” konulu panel,Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği konferans salonunda yapıldı.
Panele Başbakan Tufan Erhürman, Sağlık Bakanı Filiz Besim, Cezaevi Müdürü Derviş Çebiç ve diğer ilgililer katılırken, panele konuşmacı olarak Uzm. Yusuf Öztürk, Doç. Dr. Rabia Bilici, Uzm. Klinik Psikolog Melike Şimşek ve Prof. Dr. Kültekin Ögel katıldı.
Panel öncesinde Deniz Aker,ilkokul çocuklarına yönelik eğitimlerde ve bağımlılıklarda tedavi amaçlı kullanılan “Arp Terapi” müzik dinletisini sundu.
Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Komisyonun en büyük hedeflerinden birinin bir tedavi ve rehabilitasyon merkezi kurulması olduğunu belirterek, bu konuda Başbakanlığın uzun bir zamandan bu yana çabaları bulunduğunu ve uyuşturucuyla mücadeleyi vurgulamak amacıyla panelin düzenlendiğini ifade etti.

Besim: Tüm dünya alarm veriyor
Sağlık Bakanı Filiz Besim panelin açılışında yaptığı konuşmada, dünya genelinde opioid (afyon) kaynaklı ölümler konusunda alarm verildiğini ve BM’nin bu konuda her ülkenin elinden geleni yapması gerektiğini bildirdiğini hatırlattı.
Lefkoşa Devlet Hastanesi ve Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanelerinde en çok bonzai (sentetik esrar) tedavileri yapıldığını ve hastaların yüzde 50’nin üzerindeki kısmının bu madde nedeniyle tedavi gördüğünü belirten Besim, 2004’ten önce 3-4 civarında olan uyuşturucu bağımlısı sayısının bugün 200’lere ulaştığını, denetimli serbestlikten faydalanan hastaların bazılarının tedavi edilip serbest bırakıldığını, bazılarınınsa tedavilerinin sürdüğünü belirtti.

Erhürman: Mücadele stratejisi yoktu
Başbakan Erhürman da göreve gelmelerinden bu yana geçen 5 aylık sürede, ülkede bütünsel bir uyuşturucu mücadele stratejisi bulunmadığını üzülerek gördüklerini ifade etti.
Cezaevinde yatan hükümlülerin 3’te 1’lik bölümünün uyuşturucuyla ilişkili suçlardan yattıklarını belirten Erhürman, polis teşkilatındaki yasal mevzuatın, polisin uyuşturucu konusundaki etkinliğini 5’te bire indirdiğini, düzgün bir mevzuatla hapishanelerde bu oranı yüzde 80’e kadar çıkabileceğini belirtti.
Polisin personeli gibi, mevzuatının da yetersiz olduğunu dile getiren Erhürman, bu durumda delilden sanığa değil, ancak sanıktan delile gidilebildiğini, bunun da uyuşturucu mücadelesini destekleyen değil, köstekleyen bir durum olduğunu anlattı.
Erhürman’ın konuşmasının ardından TC Sağlık Bakanlığı Rehabilitasyon Programı Danışmanı Prof. Dr. Kültegin Ögel “Bağımlılıkta Tedavi” sunumunu gerçekleştirdi ve ardından kahve molasına geçildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473