Özlem Kaya YALGIN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Tufan Erhürman’ın haftalık olağan toplantısı sona erdi. Yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından Başbakan Erhürman basına açıklama yaptı, soruları yanıtladı.
Erhürman, görüşmede, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği sosyal buluşmayla ilgili bilgi verdiğini, görüş alışverişinde bulunduklarını, yarın gelecek olan TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ziyareti öncesi Kıbrıs konusunda da değerlendirme yaptıklarını belirtti.
Başbakan Tufan Erhürman, Türkiye’de ilan edilen seçim tarihinin KKTC’deki yerel seçim tarihini de etkilediğine işaret ederek, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik ile görüşerek bir karar verip, yasa değişikliğinin de gündeme getirilebileceğini açıkladı.
Erhürman, gelinen aşamada en makulünün, seçim için tekrardan 24 Haziran tarihine dönülmesi olduğunu; ancak yasal meseleler ve hazırlıklar açısından da bunu yeniden Yüksek Mahkeme Başkanı ile görüşmek gerektiğini belirtti.
Müşavirlikle ilgili yasa…
Başbakan Erhürman, müşavirlik konusundaki yasayla ilgili kamuoyunda Anayasa’ya aykırı olduğu yönünde yanlış algı yaratılmaya çalışıldığını, Salı günü Mecliste yasallaşması beklenen tasarıyla ilgili savcılık görüşü de alındığı belirtti. 8-9 maddeden sadece 1 tanesinde Anayasa’ya aykırılıktan bahsedildiğini, bunun da yasanın esasına ilişkin bir madde olmadığını söyleyen Erhürman, Savcının sadece, komitedeki, 2018 yılı içerişinde atanan üst kademe yöneticileriyle ilgili geçici bir madde önerisiyle ilgili aykırılık ihtimalini gündeme getirdiğini anlattı.
Yerel seçimlere dönük işbirliği…
Erhürman, yerel seçimlerde hükümetteki 4 partinin işbirliği konusundaki bazı haberler ve tartışmalara atıfta bulunularak, görüşünün sorulması üzerine ise, bir ittifak kavramının dolaştığını ancak hiçbir noktada, 4 partinin bir yerden aday gösterip hepsinin onu desteklemesi, hep birlikte sokağa çıkılıp propaganda yapılması noktasına gelinmediği, görüşmelerinde sadece hangi siyasi partinin nereden aday göstermeyi düşündüğü, nerede göstermemeyi düşündüğü veya düşünebilir mi şeklinde tartışmalar yaşandığını ve bu konuda birtakım sonuçların da alındığını anlattı.
“Buradaki ittifak birinin aday gösterdiği bir yerde ötekilerin veya ötekilerden birinin ya da ikisinin aday göstermemesi anlamında bir ittifak olabilir” diyen Erhürman, bu konuda varılan noktanın tüm partilerin yetkili organlarında değerlendirildiğini, CTP’nin de bu süreçte defalarca parti meclisini toplayarak o görüşmeleri teyit ettiklerini, alınan kararları doğru bulmayanlar da olabileceğini, buna da saygı duyduğunu, ancak yetkili organlarda alınan kararların arkasında olduklarını kaydetti.