Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, bir yıllık icraatlarını dün düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı
Arkın Palm Beach Hotel’de düzenlediği basın toplantısında Arter, bir yıllık icraatlarını mali, idari, siyasi ve teknik yönden değerlendirdi.
Görevde bulunduğu bir yıllık süre zarfı içerisinde yapmış olduğu çalışmalarla demokratik ve dürüst belediyecilik anlayışından rahatsız olan bazı çevreler olduğunu savunan Arter, bu çevrelerin bazı basın yayın organlarında maksatlı ve yanlı iftiraları gündeme getirttiğini ileri sürdü.
Arter; yapıcı, samimi ve doğru uyarıları almaya her zaman hazır olduklarını, maksatlı ve yanlı yapılan açıklamaların ve davranışların kimseye yarar sağlamadığını belirtti.
2010 ile 2015 yılları arasındaki sürede belediyenin borç ve alacak tablosunu değerlendiren Arter, göreve gelmezden önce 13 milyon 666 bin TL olan borcun Haziran 2015 itibarıyla 9 milyon 810 bin TL’ye düşürüldüğünü, belediyenin alacaklarının ise aynı dönemde 25 milyon 341 bin TL’den 26 milyon 254 bin TL’ye yükseldiğini kaydetti.
Arter, göreve geldiklerinde Sayıştay’ın belediyeyi denetlemesi talebinde bulunduklarını anlatarak, geçmiş yıllardaki bazı hatalı uygulamaları düzeltme yoluna gittiklerini söyledi.
“Hiçbir şube amirini görevden almadım…”
Basın toplantısında, kamuoyunda sıklıkla konu edilen istihdamlara da değinen Arter, 2014 yılında 341 olan personel sayısının 2015’te 53 geçici işçi ve 3 sözleşmeli de dahil olmak üzere 389 olduğunu kaydetti.
341 rakamı içerisinde geçici işçi ve sözleşmeli bulunmadığının altını çizen Arter, geçici istihdamların şube amirliklerinin talebi doğrultunda gerçekleştirildiğini, bunların da 3 aylık süreyi kapsadığını anlattı.
İdari yapıya da değinen Arter, göreve geldiğinden bugüne hiçbir şube amirinin görevden alınmadığını, önceki yıllardaki şube amirlerinin görevlerini sürdürdüklerini ifade etti.
“Partizanlığa izin vermedik”
Belediyelerin siyaset yapılacak yerler olmadığını vurgulayan Arter, Gazimağusa Belediyesi’nde partizanlığa izin vermediklerini söyledi.
Arter, “Belediye binaları siyasi örgütlenme yerleri değildi. Biz bu hassasiyetimiz her zaman vurgulamaktayız” dedi.
Basın toplantısında tamamlanan 21 projesi hakkında bilgi veren Arter, Suriçi Canlandırma Projesi kapsamındaki faaliyetleri anlattı.
Ülkenin en büyüğü olacağını belirttiği hayvan barınağı ve rehabilitasyon merkezi inşasının tamamlanma aşamasına geldiğini belirten Arter, 500 civarında hayvanın barınacağı bir yapıyı çok kısa zamanda şehre kazandıracaklarını ifade etti.
“Kanalizasyonda yaşanan sorunun kaynağı…”
Arter, Gazimağusa’nın en büyük derdi olarak nitelediği Atık Su Kanalizasyon Projesi’yle ilgili AB ve yüklenici firma arasındaki uyuşmazlığın sürdüğünü kaydetti.
İsmail Arter, 2010 yılında yapımına başlanan projenin istenildiği gibi sonuçlanmadığını, idari, teknik ve hukuki açında sıkıntıların bulunduğunu belirtti.
Arter, 2012 yılında bitmesi gereken projenin 2014 yılına kadar geciktiğini, hukuki anlamda çözüm bulunmadığı için şehirde kötü kokuların ve kanalizasyonun taşmasının sıkıntı yarattığını kaydetti.
Uluslararası mahkemenin süreçte AB projesini yüzde 65 hatalı, yüklenici firmayı da yüzde 35 hatalı bulduğunu kaydeden Arter, yapılan denetimlerde bazı bölgelerde arıtma tesisine ulaşacak yeterli eğimin bulunmadığının, bazı yerlerde ise ters eğimin saptandığını kaydetti.
Galanos olayı yanlış anlaşıldı
Basın toplantısında soruları da yanıtlayan Arter, bir süre önce düzenlenen iki toplumlu etkinlikte sözde Maraş Belediye Başkanı Alexis Galanos ile ilgili farklı algı yaratıldığını söyledi.
İki toplumlu etkinliğin Slovakya Büyükelçisi’nin girişimleriyle gerçekleştiğini, Galanos’un gelişine ise “Siyasi açıklama yapmazsa mahsur görmem” diyerek Slovakya Büyükelçisi’ne yanıt verdiğini kaydeden Arter, konukları beraber karşılama gibi bir durumun olmadığını, öncesinde ve sonrasında da bu kişiyle hiçbir temasının olmadığını söyledi.
“Ben olsam AVM inşaatına izin vermezdim…”
Doğu Akdeniz Üniversitesi kampüsünde alışveriş merkezi inşaatıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Arter, arazinin 2012 yılında sözleşmeyle kiralandığını kaydetti.
Kendisinin Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanlığı görevine 2014 yılı başında geldiğini belirten Arter, göreve gelir gelmez sözleşmenin iptali için hukuki araştırma yapıldığını ancak üniversiteye tazminat gibi külfet getireceği kanaatine varılarak iptalden vazgeçildiğini belirtti.
Arter, “Kişisel görüşüm; 2012’de Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı olsaydım, bu arazinin bu amaçla kullanılmasına hayır derdim” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2015, 09:37