Remzi SAMAR
Kuzey Kıbrıs’ta esrar, eroin, kokain gibi uyuşturucu kullanımının patlaması yetmezmiş gibi, bunalım içindeki toplum fertlerinin ‘uyuşturucu sınıfına giren’ ilaç kullanımına yöneldikleri bildirildi.
Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, ülkede uyuşturucu kullanımının tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, Xanax ve benzeri uyuşturucu kategorisinde bulunan ilaç kullanımının da kontrolden çıktığını savundu.
Diyalog’a konuşan Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Süay Sevinç de ilaçların yeşil reçete dışında verilmesinin söz konusu olmadığını belirtti.
Gardiyanoğlu: 10 yıl önceki yeşil reçete ile…
Diyalog’a konuşan Gardiyanoğlu, Avrupa’daki ülkelerde öksürük şurubunun bile işin ehli olan doktorlar tarafından yazılmadığı müddetçe satışının yapılmadığına işaret ederek, “Türkiye’de bile hangi antidepresan grubunda olursa olsun, bu ilaçlar reçetesiz satılmıyor. Ancak Kuzey Kıbrıs’ta 10 yıl önce yeşil reçete ile bir ilaç alan kişi aynı reçeteyi kullanarak yıllarca aynı ilaçları yazdırabiliyor. İstediği ilacı bu şekilde elini kolunu sallayarak alabiliyor. Bu uyuşturucu kategorisinde bulunan ilaçlarının kullanılması sonucunda vatandaşlarımız bağımlı olup çıkıyorlar. Sağlık Bakanlığı bunun denetimini yaparak bir an önce önüne geçmelidir” dedi.
“Kısıtlı süreli kullanılmalı”
Diyalog gazetesinin gündeme getirdiği, uyuşturucu madde bağımlılığından dolayı tedavi görenlerin sayısında yüzde 370 oranında artış yaşandığı haberinin ardından, Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu da bu kapsamdaki ilaçların kullanımının tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekti.
İnsanların tedavi edilmek isterken bağımlı hale getirildiğini savunan Gardiyanoğlu, söz konusu ilaçların işin ehli olan doktorların kontrolü altında kısıtlı kullanım süreleri ile alınması gerektiğine vurgu yaptı.
Gelinen noktada bu ilaçların yazılması, temini ve kullanımının halkın tedavisini sağlayacağı yerde, sağlıklarını ve yaşamlarını tehdit edici boyutlara ulaştığını kaydeden Gardiyanoğlu, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurumları tedbir almaya çağırdı.
“Özeleştiri yapıyoruz”
“Bu ilaçlar yeşil reçeteye tabiidir ve bu reçetelerle verilir ama bizim esas dikkat çekmek istediğimiz nokta özeleştiridir” diyen Gadiyanoğlu, “Biz diyoruz ki bu yeşil reçeteler düzenli mi veriliyor yoksa kişiler 5 ya da 10 yıl önceki yazdırdıkları reçetelerdeki ilaçları aynı şekilde gidip yazdırıyor mu? Bizim dikkat çekmek istediğimiz nokta budur. Yeşil reçete ile verilip verilmediği ya da eczanelerde tutulan kayıtları değil… Biz bunun sadece bu alanda uzman doktorlar tarafından bu reçete kapsamında bulunan ilaçların yazılması taraftarıyız. Bazı doktorlar tam kanaat getirmeden bu ilaçları yeşil reçete kapsamında yazabiliyor. Bunun Sağlık Bakanlığı bünyesinde geniş bir denetimle araştırılıp düzenlenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Kimseyi hedef göstermiyoruz”
Kendilerinin kesinlikle hiç kimseyi ya da hiçbir kurumu hedef olarak göstermediklerinin altını çizen Gardiyanoğlu, şöyle devam etti: “Bunlar kontrole tabidir ama kontrolden çıktı. Biz hekimlerde doğru hastalara doğru sürede vermemiz lazım. Bu kontrole tabi ilaçları uzman hekimler bu ilaçları yazmaya endikasyonu olan hekimler belirlensin, onlar yazıp versin. Kontrolü bir kesimde olsun.
“10 yıl önceki reçete ile ilaç alanlar var”
Hasta bundan 10 yıl önce x bir psikiyatra başvurup ilaç alıyor. O hasta başka doktora bu ilaçları yazdırabiliyor. Ama biz biliyoruz bu ülkede reçetesiz antibiyotik satılıyor. Bunların hepsi bağımlılık yapan zararlı ilaçlardır. Biz diyoruz ki biz de kontrol edelim. Devlet bunu kontrol etsin. Aynı konuyu başka yerde konuştuğumuzda eczacılar biz bunu çok sayıda satmıyoruz diyor, eğer biz 10 kişiyi Xanax bağımlısı yaptıysak bu bize yeterlidir.”
“Türkiye’de bile çok farklı”
Türkiye’de normal ilaçların bile artık güncel kontroller sonucunda uzman doktorlar tarafından yazıldıktan sonra verildiğine işaret edene Gardiyanoğlu, AB’de basit ilaçlar için bile ilaç alımının uzun süreli kontroller sonucunda verildiğini belirtti.
Sevinç: İlaçlar kayıt altında satılıyor
Konu ile ilgili olarak Diyalog’a açıklama yapan Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Süay Sevinç de ilaçların yeşil reçete dışında verilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi. Bu ilaçların eczaneye giriş ve ay sonu çıkışlarının kayıt altına alındığını aktaran Sevinç, “Ay sonunda çıkan ilaçlar yazılan reçetelerle aynı orantıdadır. Bu ilaç grubunda olanlar yeşil reçete ile yazılmadığı takdirde kesinlikle satışı da mümkün değildir. Hatta adaya girişleri ve hastaya ulaşmasına kadar kontrol altındadır” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2015, 12:11
1