Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, ülke genelinde Karayolları Dairesi sorumluluk sahası içindeki tüm yollarda yaşanan bozulmaları tespit ettiklerini belirterek, hava koşullarının imkan vermesiyle birlikte müdahalelere başlayacaklarını bildirdi.
Atakan yazılı açıklamasında, mevsimsel sorunlar yanında karayollarındaki altyapının yoğun yağışlardan dolayı hasar gördüğüne işaret etti.
Atakan, “Uzun yıllardır bu kadar sık ve yoğun süren yağışlı bir dönem geçirdiğimizi hatırlamıyorum. Bu durum çiftçilerimiz, ülkenin yer altı su kaynaklarının beslenmesi ve daha birçok açıdan bereketli bir durum olarak karşılansa da mevcut yol yapılarımızın bozulması anlamında kötü bir dönem oldu” dedi.
Islak ve nemli zeminler
Atakan, ıslak ve nemli zeminlere müdahale edemediklerini, yağışların durduğu günlerde yaptıkları geçici yama işlemlerinin de ilk yağışlarla birlikte dağıldığını ifade ederek, ülke genelinde Karayolları Dairesi sorumluluk sahası içindeki tüm yollarda yaşanan bozulmaları tespit ettiklerini ve hava koşullarının imkan vermesiyle birlikte müdahalelere başlayacaklarını belirtti.
Karayollarında yılların ihmali
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, açıklamasında, Karayolları Dairesi’nin içinde bulunduğu şartları da kamuoyu ile şu ifadelerle paylaştı:
“Yılların getirdiği umursamazlık ve iş bilmezlik Karayolları Dairesi’ni ekip ve altyapı anlamında işlevsiz bir yapıya sokmuştur. Dairenin sahibi olduğu asfalt plantı ve altyapı malzeme şantiyesi elden çıkarılmış, kapatılmış ve daire günlük rutin bakım işlemleri için dahi malzeme bulamaz hale getirilmiştir. Ülke genelindeki tüm karayollarının bakım sorumluluğunu taşıyan daire bir kamyon asfalt bulmakta zorlanır hale sokulmuştur. Bu sıkıntılar içerisinde ülke genelinde kendisinden beklenilen etkinliğe ulaşmakta sıkıntı yaşayan dairemiz imkanlar dahilinde özveri ile sorunları gidermeye çalışmaktadır.
Bu çerçevede dairenin sıkıntılarını aşabilmek ve ülke karayollarında yaşanan sorunları çözebilmek adına bir dizi çalışma yapıldı.
Karayollarımızın mevcut fiziki durumu, drenaj sistemi ve sanat yapılarının artan yağış miktarlarına uygunluğu bilimsel olarak incelenip raporlanması için DAÜ, LAÜ ve ODTÜ-KKK ile iş birliğine gidildi.
Yeni tabela ihale edilecek
Özellikle büyük boy yönlendirme tabelalarında yaşanan sorunlara müdahale edememe sıkıntılarımız çerçevesinde ülke genelindeki trafik işaret ve yönlendirme tabelalarını yenileme çalışmalarımız çerçevesinde genel bir yapım ve tamir ihalesi hazırladık. Buna göre ilk etapta ülke genelinde 1000 m2’lik yeni tabelalar ihale edilerek yerleştirilmeye başlayacak. Ayrıca genel tabelalar ve tabelalarda uygulanacak görseller konusunda da bir çalışma yapılıp standartlaşmaya gidilecek.”