Suna ERDEN
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan, ‘İhbarı zorunlu hastalıklar istatistiği’ verilerine göre; 2017 yılında Türkiye ve üçüncü dünya ülkesinden çalışmak için KKTC’ye gelen 948 kişide Hepatit B, 35 kişide ise HİV virüsü tespit edildi. Sağlık uzmanları ürkütücü sonuçlara dikkat çekerken, bu tür hastalıkların kan yoluyla veya cinsel temasla bulaştığını bildirdi.
Bakanlığın, 1 Ocak 2017- 31 Aralık 2017 tarihlerini kapsayan bir yıllık istatistik verilerine göre, Nijerya, Türkmenistan, Pakistan, Moldovya, Ukranya gibi ülkelerden çalışmak için KKTC’ye gelen ve yasa gereği tahlile gönderilen 7 kişide, Aktif Hepatit B, 301 kişide Hepatit B, 69 kişide Hepatit C (Anti HCV ), 13 kişide Gonnore, 28 kişide HIV (AIDS), 9 kişide sıtma görüldü.
Türkiye Cumhuriyeti’nden KKTC’ye çalışmaya gelenlerden ise 3 kişide Aktif Hepatit B, 647 kişide Hepatit B, 31 kişide Hepatit C, 7 kişide HIV tespit edildi.
KKTC vatandaşlarına bakıldığında ise 2017 yılında 1 kişide Aktif Hepatit B, Bir kişide Hepatit B, 8 kişide Tifüs, 8 kişide HIV, 6 kişide Genital Verrü (HPV) , 5 kişide Burusella, Bir kişide Salmonella belirlendi.
Ülkedeki gece kulüplerinde konsomatris olarak çalışmaya gelen kadınlarda da görülen hastalık oranları şöyle: 2 kişide Aktif Hepatit B, 8 kişide Hepatit C, 30 kişide Sifilis (Frengi), 4 kişide HIV, Bir kişide Genital Verrü.
Verilerde Türkiye ve üçüncü dünya ülkelerinden gelenler arasında hayvan hastalıklarına rastlanmazken, KKTC vatandaşlarında Burusella ve Salmonella tespit edildi. Gece kulüplerinde konsomatris olarak çalışanlarda ise Hepatit hastalıklarına rastlanmazken, yine cinsel yolla bulaşan frengi hastalığının yaygın olduğu görüldü. Bir yılda konsomatrisler arasında 30 kişide frengi, 4 kişide ise HIV tespit edildi.
Hepatit B nedir?
Hepatit B, karaciğerde iltihaplanmaya neden olan ve Hepatit B Virüsünün (HBV) neden olduğu viral bir hastalıktır. Hepatit B, bu grupta yer alan virüs türlerinden sadece biridir. Kan, temas ve cinsel yollarla bulaşabilen Hepatit B uzun süre belirti vermeden ilerleyebilir ama ileri aşamalarda karaciğer kanserine ve sirozla sonuçlanan ağır bir tabloya da neden olabilir.
HIV nedir?
HIV (İngilizce: Human Immunodeficiency Virus / İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü), AIDS'e yol açan virüs. HIV, bağışıklık sistemine zarar vererek hastalığa neden olur. Vücudu mikroplardan koruyan bağışıklık sistemi çalışmadığında, mikroplar daha kolay hastalığa neden olabilir. Korunmasız cinsel ilişki, HIV’in en yaygın bulaşma şeklidir. Korunmasız oral, anal ve vajinal cinsel ilişki sırasında virüs vücuda girebilir. Her tip korunmasız cinsel ilişki ile HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar bulaşabilmektedir. Kan ve kan ürünleri, içinde virüs bulunan kan veya kan ürünlerinin nakli ya da doku ve organ nakilleriyle bulaşma olabilmektedir. Ortak enjektör kullanımı ve HIV pozitif kan ile kirlenmiş aletlerle kesici delici yaralanmalar da kan alışverişine neden olabileceğinden olası bir geçiş yoludur. Ayrıca HIV gebelik süresince, doğum sırasında ve emzirme ile anneden bebeğe geçebilmektedir.