Kıbrıs Türk toplumunun varoluş mücadelesinde önemli hizmetleri bulunan, gazeteci-yazar, politikacı ve eski bakanlardan İsmet Kotak, ölümünün üçüncü yıldönümünde Lefkoşa Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı.
Anma törenine, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı, Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Mete Tümerkan, bazı dernek başkan ve temsilcileri, Kotak’ın arkadaşları ve ailesi katıldı. Çelenklerin konması ve saygı duruşuyla başlayan anma töreninde, eski politikacı ve bakanlardan Salih Coşar, Özel Tahsin, oğlu Serhat Kotak ve TMT Mücahitler Derneği yetkililerinden, Kotak’ın yakın arkadaşlarından Celal Bayar birer konuşma yaptı.
Coşar: Güçlü yazar, cesur siyasetçi
Salih Coşar törende yaptığı konuşmaya, “Kotak, KKTC’nin en güçlü yazarı, en cesur siyasetçisiydi. Kalk kardeşim Kotak, kalk, sana ihtiyacımız vardır” diyerek başladı. “Bilgi, tecrübe yönünden çok güçlüydü. Çok iyi bir hatipti” diyen Coşar, Kotak’ın iç ve dış siyasette çok başarılı olduğunu kaydetti.
Tahsin: Adaletsizliğe karşı mücadele etti
Özel Tahsin, İsmet Kotak’ın gençlik yıllarından başlayıp son nefesine kadar haksızlığa, adaletsizliğe, eşitsizliğe karşı mücadele ettiğini söyledi.
Kotak’ı “Her zaman çalışanın, emeğin yanında yer almış, mücadelelerini korkusuzca vermiş bir insan” diye tanımlayan Tahsin, Kotak’ın ömrü boyunca çok yazılar yazdığını, konuşmalar yaptığını, bu konuşmaların hedef, fikir ve proje içerdiğini, geleceğe yönelik ve yapıcı olduğunu vurguladı.
Kotak’ı çok özlediklerini belirten Tahsin, “İnsanlığını, eserlerini, vefanı özledik. Sen gittin ama ismin ve resmin gitmedi” diye konuştu.
Kotak: Vatan sevgisi ilham kaynağı
İsmet Kotak’ın oğlu Serhat Kotak da babasının yokluğuna alışmanın imkansız olduğunu belirterek, “Onun parçası olduğu davanın devamı için yola çıktım, bundan gurur duyuyorum” dedi. Kotak, babasının vatan sevgisi ve gösterdiği liderliğin, vizyonunu hayata geçirmek için bir ilham kaynağı olduğunu vurguladı. “Babamın ölümü üzerinden üç yıl geçti. Buna rağmen babamın adı bir sokağa, bir kapıya, bir bayrak direğine bile verilmedi. Bunu hâlâ kabul edemiyorum” diyen Kotak, “Bu kadar mı vefasız olduk?” diye sordu.
Kıbrıs davasının aldığı şekle bakıldığında, İsmet Kotak gibi kişilere ihtiyaç duyulduğunun görüldüğünü söyleyen Kotak, “Onun bıraktığı bayrağı alıp yürümek zorundayız” dedi.
Bayar: Çalışkan, dürüst, ileri görüşlü
Celal Bayar ise İsmet Kotak’ın çalışkan, dürüst, ileri görüşlü bir kişi olduğunu söyleyerek, “Hayatı boyunca KKTC için çalıştı” diye konuştu.
Bayar, Kotak’ın ekonomi ve sosyal alandaki çalışmalarına gıpta ile baktığını belirtti. Konuşmaların ardından anma töreni sona erdi. İsmet Kotak için ayrıca kendi evinde mevlit okutulacak.
Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2014, 09:45
Kıbrıs şehir devletlerine dönüşsün mr öz de sparta temsilcisi olsun mr öz sen ilyadayi platonu sokrati çok okumuşsun kafa aristo düz mantığında kalmış milattan önce 3000 lerde