banner564

“Doktor kontrolüne gelin”

Ramadan Kamiloğlu, yüksek tansiyonun ve sigaranın aort damarına zarar verdiğine dikkat çekti ve çağrı yaptı:

“Doktor kontrolüne gelin”
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU (TAK) 
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Ramadan Kamiloğlu, yüksek tansiyonun ve sigaranın aort damarına zarar verdiğine dikkat çekerek, “Özellikle sigara aortun elastik tabakasını azaltıyor” dedi.
Aort genişliğinin belli bir çapa ulaşmasıyla damarın yırtılma ihtimalinin arttığına işaret eden Kamiloğlu, aortun 5 santimetreye ulaşması halinde cerraha başvurulmasının şart olduğunu söyledi.
Ramadan Kamiloğlu, “Doktorlar, ‘ameliyat’ dediği zaman hasta mutlaka ameliyata gelmeli. Eğer gelmezse içinde bomba taşıyor demektir. O bombanın ne zaman patlayacağı belli değil. Aortun, göğüs ya da karın içine patlamasıyla hastanın hayatını kaybetmesi 3-5 dakika, bilemediniz 8-10 dakika sürer. Hastanede olsa ameliyathaneye çıkamayız” dedi.
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Ramadan Kamiloğlu ile Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Arıkbuka, vücudun en büyük damarı olan aorttaki genişlemeyi ve bunun yarattığı tehlikeleri Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine anlattı.
Kamiloğlu’nun, en az 2-3 yılda bir doktor kontrolünden geçilmesi gerektiğini vurguladığı röportajda, Dr. Arıkbuka da yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasının şart olduğuna dikkat çekti.
Aort yırtılmasının genetik bozukluk varsa genç yaşta görülebileceğini dile getiren Kamiloğlu, “Bu, daha çok 45 yaş üzeri beklediğimiz bir rahatsızlık” diye konuştu.

“10 yıl doktora gitmemek olmaz”
Aort damarındaki genişlemenin akciğer röntgeninde bile saptanabildiğini, böyle bir tanı konan hastanın da ilgili doktora yönlendirildiğini kaydeden Kamiloğlu, şunları ekledi:
“Vatandaşların, en 2-3 yılda bir doktor kontrolünden geçmesi gerek. Bypass geçiren hastalar, 2-3 ayda bir kardiyologunu, 5-6 ayda bir de cerrahını görmeli.
‘Benim bir şeyim yok’ deyip 10 yıl doktora gitmemek olmaz. Bypasstan sonra 5 yıldır yüzünü görmediğim hastam var ve bu hastanın başka bir doktoru görmediğine de eminim.”


Arıkbuka: Kontrolsüz tansiyon…
Kalp Damar Cerrahı Dr. Mehmet Arıkbuka ise ailevi geçişlerin aortla ilgili sıkıntıya sebep olabileceğini kaydederek, “Özellikle kontrolsüz tansiyon aort damarını genişletiyor” dedi.
 “Sırtta ‘bıçak saplanır’ tarzı ağrılar aort duvarının genişlediğinin ve damar duvarının inceldiğinin göstergesi olabilir” diyen Dr. Arıkbuka şöyle devam etti:
“Bu ağrı kürek kemiğinin arasında, bazen de bel hizasındadır. Hasta daha önce hiç böyle bir ağrıyla karşılaşmadığını söyler. Ancak her ağrı da aort duvarının genişlediği ya da inceldiği anlamına gelmez.”

“Tuz tüketimi çok fazla…”
Toplumdaki tuz tüketiminin çok fazla olduğunu ve bunun sınırlandırılmasının şart olduğunu dile getiren Arıkbuka, “Yüksek tansiyon kötü bir hastalık. Egzersiz tansiyonu düşüyor ama ne yazık ki hareketsiz bir toplumuz” şeklinde konuştu.
14’ün üzerindeki tansiyonların hem kalp büyümesi hem de aort genişlemesine neden olduğunu anlatan Dr. Mehmet Arıkbuka, “İnsanlar, gerekiyorsa tansiyon ilacı almalı, ilaç kullanmaktan korkmamalı” dedi.

“Bu olacak iş değil”
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Ramadan Kamiloğlu, toplumdaki tuz tüketiminin fazlalığına dikkat çekerek, “Hasta bir taraftan tansiyon ilacı alıyor, diğer tarafta da eli tuzlukta. Bu olacak iş değil” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin tuz tüketiminin azaltılmasını hükümet programına aldığını anımsatan Kamiloğlu, “Bu konu bizde de hükümet programına alınmalı. Herkes elini taşın altına koymalı. Bu iş, sadece Sağlık Bakanlığı’nın ‘böyle olsun’ demesiyle bitmez” dedi.
Kamiloğlu, tuzlu besin tüketmenin zararlarının, çocuklara okullarda öğretilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2015, 09:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474