Kıbrıs Türk Diyabet Derneği tarafından düzenlenen “Diyabet ve Sağlık Politikası” konulu panelde konuşan Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Sav, “Diyabette en önemli risk faktörü olan fazla kilo ve obezite erişkinlerde yüzde 67, çocuklarda yüzde 32 düzeyinde” dedi.
Dernekten yapılan açıklamaya göre panel, Salamis Bay Otel’de yapılan panele, Sağlık Bakanlığı’ndan Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Yeşim Gümüşdağ, Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Sav, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Uzman Diyetisyen Hidayet Ağören ve Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca konuşmacı olarak katıldı.
Panele sağlık sorunu nedeni ile katılamayan Türkiye Diyabet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. M. Temel Yılmaz’ın sunumunu ise Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca yaptı.
Panelde yapılan konuşmalarda, sağlık sistemindeki aksaklıklar, yapılan çalışmalar ve yapılması gerekenler üzerinde duruldu.
İlaçlı tedavi sisteminin diyabetin yayılma hızını önleyemediği, diyabetli artış hızı ve sayıları örnek gösterilerek anlatılan panelde, koruyucu sağlık hizmetlerinin düşünülmesi gerektiğinin altı çizildi.
Panelde ayrıca 2015 Kasım ayında gerçekleşen Kıbrıs Diyabet Çalıştayı’nda hazırlanan ve değerlendirilen raporlardan özetler aktarıldı.
“Devlet hastanelerinde görev yapan doktor sayısının azalması, doktorların hasta bakmaktan başka işlerle de uğraşma durumunda kalmaları, ömür boyu süren hastalıkların her yıl kurula sevk edilmesi gibi uygulamaların devam etmesinin doktorlara yük getirdiği ve bunun gibi benzer uygulamalar dolayısıyla hastalara daha fazla zaman ayırmayı engellediğine” vurgu yapıldı.
“Vatandaşların devlet karşısında eşit olamamaları ve sosyal sigortalıların her yıl değişen şeker ölçüm cihazları ve buna bağlı çubukların bulunmasında yaşanılan zorluklara” da dikkat çeken katılımcılar, “okul kantinlerinde sağlıksız gıda satışına engel olunması, kantinlerin kar amacı gütmelerinin önlenmesi, sağlıklı ve güvenilir yürüyüş yolları yapılması” yönünde önerilerde bulundular.
Sav: Diyabet artıyor
Endokrine ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Sav, panelde yaptığı konuşmada KKTC’de diyabet artış hızının Uluslararası Diyabet Federasyonu’na göre Amerika ve Avrupa ülkelerinden daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, en önemli diyabet risk faktörleri olan fazla kilo ve obezitenin ülke erişkinlerinde yüzde 67 ve çocuklarda ise yüzde 32 olarak tespit edildiğini kaydetti.
“Şeker hastalığı o kadar hızlı artmaktadır ki tedavi etmekle diyabet sorununun çözülemeyeceği aşikârdır” diyen Sav, Tip 2 diyabetine başlama yaşının giderek düşerek 20’li yaşların altına indiğine, maddi ve manevi maliyeti yüksek bir hastalık olan şeker hastalığında ise bu durumun hem kişiler hem de sosyal güvenlik kurumlarına büyük bir yük getirdiğine vurgu yaptı.
Gümüşdağ: 200 doktora ihtiyaç var
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Yeşim Gümüşdağ ise yaptığı konuşmada, bakanlığın yaptığı ve yapmayı düşündüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Gümüşdağ, 200 doktora ihtiyaç olduğunu, bakanlığın bu noktada çalışmalar yaptığını ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2016, 11:58