Dışişleri Bakanı Özdil Nami, dün, Kıbrıs Türk İşadamları Konseyi (KTİAK) Başkanı İlker Züğürt ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakan Nami, KTİAK yetkilileri ile 2015 yılı içerisinde Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kaldırılması ve dış ticaretin artırılması konularında atılan adımlarla ilgili görüş alışverişinde bulundu.
Dışişleri Bakanı Özdil Nami kabulde yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) ile yakın ilişkiler içerisinde olduklarını ve bu bağlamda, kuruluşların yurtdışı açılımlarının güçlü destekçisi olacaklarının altını çizerek “İzolasyonların kaldırılması için yapılan her türlü çalışmayı destekliyoruz” dedi.
KTİAK Başkanı Züğürt ise görüşmede, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirdikleri temaslar hakkında Dışişleri Bakanı Özdil Nami’ye bilgi verdi.
Çipras’ın ziyaretini değerlendirdi
Öte yandan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne gerçekleştirdiği ziyareti AA'ya değerlendirdi.
Çipras'ın, adada iki bölgeli ve iki toplumlu federal bir çözüm bulunması gerektiğine dair ifadelerini olumlu bulduğunu kaydeden Nami, Rum tarafında federal çözüme karşı artan bir siyasi bir havanın var olduğunu dile getirdi. Çipras'ın bu noktadaki yaklaşımını, "Rumlara verilmiş bir cevap" olarak değerlendiren Nami, şunları söyledi:
"Ancak bunun artık somut adımlara dönmesi gerekir. Yunanistan adada tekrar bir çözümü samimiyetle arzu ediyorsa Rum liderin müzakere masasına dönmesi konusunda da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekir. Müzakere masasına oturmadan barışın gelmesi mümkün değil. İlk şart, masadan kalkan tarafın süratle geri dönmesidir."
“Doğalgaz artık koz olarak kullanılmasın”
Nami, Rum kesiminin müzakereler çerçevesinde yeniden masaya döndükten sonra ise açıkta kalan konular üzerine odaklanan bir müzakere sürecinin gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade ederek, Yunan tarafının da artık doğalgaz ve AB gibi konuları müzakerelerde bir koz olarak kullanmaktan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı. Bu konuların bir koz yerine, kapsamlı çözümü kolaylaştıracak unsurlar olarak değerlendirilmeye başlanması gerektiğini söyleyen Nami, "Maalesef Rum liderlerin bu konularda yapıcı anlayış yerine, müzakereleri zora sokacak bir anlayışla hareket ettiğini görüyoruz. Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm olacaksa iki tarafın birbirlerinin meşru hak ve çıkarlarına saygı duymalarıyla olur" dedi.
Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2015, 09:40