banner564

Devlet çaresiz

ADSL sistemindeki kart arızası nedeniyle KKTC’nin dünya ile ilişkisi 2 gün süreyle kesildi, Bakan Kaşif altyapıda yaşanan ciddi sorunlara dikkat çekti

Devlet çaresiz
banner598
Kuzey Kıbrıs, geride bıraktığımız 2 gün içinde dünya ile iletişimden kopuk yaşadı. ADSL olarak bilinen kablolu internet abonesi yaklaşık 23 bin kişi, Telekomünikasyon Dairesi’nde meydana gelen ‘kart arızasının’ mağduru oldu. Türkiye’den getirilen 2 teknisyen, kart sorununa geçici çözüm üretirken,Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif “bu şekliyle güvenilir bir durumda değiliz, iletişim her an durabilir” dedi. Bakan Kaşif, arızalı kartın değişmesi için ilgili firmaya 24 saatlik bir süre verildiğini açıklarken, iki yıldan bu yana ‘bakım sözleşmesinin’ bulunmamasından yakındı. Kaşif, Telekomünikasyon dairesindeki altyapı sorunlarına dikkat çekerek “aksi halde özelleştirilse de, özerkleşse de hizmet veremeyecek”dedi. Tel-Sen de Telekomünikasyon hizmetlerinin aksaması için çanak tutulduğunu savundu.

Meclis ADSL’i konuştu
Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü birleşiminde konuşan vekillerin büyük çoğunluğunun gündeminde, Telekominikasyon Dairesi’nden kaynaklanan ve ülke genelindeki haberleşmeyi felç eden ADSL sorunu vardı.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, ADSL’deki sıkıntının, sistem kartındaki arızadan dolayı yaşandığını ifade ederek, “İletişimin çökmesi, devletin, ülkenin çökmesi anlamına gelir” diyerek, telekomünikasyon altyapısında teknolojinin yakalanması gerektiğini söyledi. Kaşif, “Aksi halde daire özelleştirilse de, özerkleştirilse de hizmet veremeyecek” dedi.
Ahmet Kaşif, internet sorununun giderilmesi için olayın “dibine” indiklerini söyledi.

Saner: Eldeki son koz da kaybedilecek
Güncel konuşmaların yapıldığı Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner ise ülkede yaşanan ADSL sıkıntısının Telekomünikasyon Dairesi’nde kazanç kaybına yol açtığını iddia etti. Saner, internet üzerinden çalışan veya konuşan insanların, ADSL olmayınca cep telefonu şirketlerinin hizmetlerine eğildiğini belirtti.
Saner, internette yaşanan sıkıntının ticaret yapan esnafı da etkilediğini, esnafın da cep telefonuna yöneldiğini ifade ederek, böyle giderse, Telekomünikasyon Dairesi’nin elindeki son kozu da kaybedeceğini savundu.
***
Meclis yeni tüzüğe göre toplandı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yeni Meclis İçtüzüğü kurallarıyla ilk toplantısını dün yaptı.
Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplanan genel kurulda Siber, yeni Meclis İçtüzüğü’nün bugün genel kurulda uygulamaya girdiğini söyledi.
Genel kurulda konuşmalara geçilmeden önce Yeni İç Tüzüğe göre ivedilik kuralları okundu ve ilk olarak Organik Tarım Yasa Tasarısı’nın ivedilikle genel kurulda görüşülmesi onaylandı.
Ardından “KTHY’nin Uçuşlarının Sonlandırılmasının Nedenlerini Araştırma Komitesi”nin görev süresinin uzatılması tezkeresi görüşülüp kabul edildi.

Taçoy: Komitedeki isimler değişmeli
DP-UG Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, komitenin KTHY konusundaki çalışmalarını sürdürdüğünü, ancak o süreçte yer alan birinin komitede yer almaması gerektiğini ifade etti.
Taçoy, “örneğin o süreçte bakanlık yapan birinin komitede yer almaması, bunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti ve böylece raporun daha güvenilir olacağına inanç belirtti.
Taçoy, komitede yer alan isimlerin değiştirilmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Kalyoncu: Bir an önce tamamlanmalı
CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu da, bu sürecin daha fazla uzatılmadan bir an önce tamamlanması gerektiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından tezkere oy birliği ile kabul edildi.

Gündem dışı değil artık güncel konular...
Meclis Başkanı Sibel Siber, daha önceki tüzüğe göre “Gündem Dışı Konuşmalar” adı altında bulunan konuşmalar bölümünün adının bundan böyle yeni iç tüzüğe göre “Güncel Konular” olarak anılacağını ve konuşma süresinin 10 dakika olarak sınırlandırılacağını kaydetti.

Erhürman: Vekiller iş sözü yerine vatandaşa yasayı anlatsın
CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman,“Bilgi Edinme Hakkı” ile ilgili yaptığı konuşmada, yeni iç tüzüğün genel kurul için önemine dikkat çekti, ayrıca Ceza Yasası değişikliğinin acil bir şekilde ortaya çıktığını vurguladı.
Bilgi Edinme Yasası hakkında da konuşan ve yasada yer alan Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu hakkında bilgi veren Erhürman, Meclis’te çıkan yasaların kullanılması gerektiğini, insanlara daha çok bilgi verilmesi gerektiğini, siyasilerin köy gezerken ve oy isterken insanlara “iş sözü” değil, haklarını nasıl kullanabilecekleri konularında bilgi verilmesi gerektiğini kaydetti.

Sucuoğlu: İyi ve güzel bir çalışma...
UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu da “Anayasa Değişikliği” ile ilgili konuşmasında, Anayasa değişikliği yasa önerisinde iyi ve güzel bir çalışma yapıldığını, toplum faydasına maddeler bulunduğunu ancak halkın da gündemine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Dürüst: Güzelyurt ve Lefke’yi sordu
UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst de, “Kıbrıs müzakereleri sürecinde Güzelyurt ve Lefke ilçesindeki belirsizlik” konulu bir konuşma yaptı.
Kıbrıs müzakere süreçlerinde halkın sıkıntılara düşürüldüğünü savunan Dürüst, her müzakere sürecinde “bu bölge verilecek, şu bölge verilecek” sıkıntıları çektirilen halkın, belirsizliğe itildiğini iddia etti.Dürüst, “Bu konu nereye kadar gidecek? İnsanların umutlarının tüketilmesi ne kadar devam edecek?” dedi.

Gürçağ, gençlerin sıkıntısına değindi
UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ da, “gençlik” ile ilgili yaptığı konuşmada, ülkenin geleceği gençlerin talepleri ve sıkıntılarına değindi. Gürçağ, gençlerdeki yeteneklerin ortaya çıkarılması ve ülkeye faydalarının dokunmasını sağlamak gerektiğini kaydetti.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nun bir sonraki birleşimi 12 Mayıs Pazartesi saat 10.00’da yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2014, 03:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474