Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun dünkü birleşimi yaklaşık 12 saat sürdü.
Tansiyonun zaman zaman yükseldiği genel kurulda, milletvekilleri birçok kez kürsüye çıkarak konuşma yaptı.
Meclis’te dün, onaya sunuşlar bölümünde bazı yasaların 3. görüşmesine ilişkin ivedilik tezkereleri oylandı. Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının İndirimli Tahsiline İlişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı ve Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin ivedilikle görüşülmesi oy birliğiyle kabul edildi. Bilgiye sunuşlar bölümünde ise Başbakanlık’ın 2014 bütçesinin uygulama sonuçları sunuldu.
Meclis’te 15 Kasım kutlamaları esnasında tören alanında yaşanılan olayda gündeme taşındı. Yorgancıoğlu, tören alanında vicdani ret olayıyla ilgili “çifte standart” uygulaması konusuyla ilgili gerekenin yapılacağını söyledi. Polisle ilgili yasal düzenleme konusunda partilerin uzlaşması gerektiğini belirten Yorgancıoğlu, polisin sivile devrinin tüm partilerin görüşü olması gerektiğine işaret etti. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, polis konusunda siyasilerden öneri beklediklerini ancak hiçbir partinin öneri sunmadığını belirtti.
Mungan soruya soruyla karşılık verdi...
Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının İndirimli Tahsiline İlişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı görüşülürken, vergi affı konusundaki eleştirileri yanıtlayan Maliye Bakanı Zeren Mungan, “neden kararname” sorusuna karşılık, “Neden 19 Kasım 2009’da mali düzenlemeyle ilgili kararname çıkarıldı” diye sordu. Bu kararnamenin daha sonra yasallaşarak 2009-2012 sonuna kadar 6 aylık uzatmalarla sürdürüldüğünü hatırlatan Mungan, neden bu kararnamede 386 milyon TL eksik vergi tahsil edildiği ve bu aftan neden 17 bin kişinin yararlandığı sorularını da yöneltti.
“Vergisini düzgün ödeyene indirim getirdik”
Mungan, kendi çalışmalarında afların vergiyi yıpratacağını da belirttiklerini söyleyerek,“Biz bu yasayla beraber 1977 yılından beri herhangi bir değişikliğe uğramayan Vergi Usul Yasası’nın üçte birini değiştirdik. Vergisini düzgün ödeyen insanlara da indirim getirdik. Bu yasalarla birlikte muhasipler için muhasabe meslek yasası getirdik. Devletin kendi kendini denetlemesi için Kamu Mali Kontrol Yasası’nı getirdik” dedi.
Aftan yararlananlar 2 bin 374 kurum, 4 bin 968 şahıs, 10 bin 58 motorlu araç
Çıkardıkları aflardan 2 bin 374 kurum, 4 bin 968 şahıs, 10 bin 58 motorlu aracın yararlandığını belirten Mungan, peşin tahsilat yapıldığını ve 182,5 milyon TL vergi, 90 milyon TL gecikme cezası tahsil edildiğini belirtti.
Siber’den vekillere ekran yasağı
Genel Kurul’da konuşmaların ardından tasarının madde madde görüşülmesi oy çokluğu ile onaylandı. Tasarının bütünü üzerindeki görüşme ise nisaba takıldı. Nisap yetersizliği nedeniyle Genel Kurul’a ara verildi.
Meclis Başkanı Sibel Siber ise söz alarak milletvekillerinin Pazartesi ve Perşembe günleri TV ve radyo programlarına çıkmaması, basının da buna anlayış göstermesini istedi.
Aranın ardından nisap sağlanınca tasarı madde madde görüşüldü ve oylandı. Daha sonra tasarının bütünü oylanarak, 26 kabul 8 ret oyuyla oy çokluğuyla kabul edildi. Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra, Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının İndirimli Tahsiline İlişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı'nın onaylanmasının ardından Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi.
Muhacerat affı perşembeye kaldı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesi tamamlandı; oylaması ise ivediliği olmadığı için bir sonraki toplantıya bırakıldı.
Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı, ülkede muhaceret izni olmadan bulunan tüm yabancıların yararlanması, ayrı olan ailelerin birleştirilmesi ve öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmelerine olanak sağlanması amacıyla hazırlandı.
Uluçay: 10 ayda 112 ihraç
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Ocak ayından Ekime kadarki 10 aylık sürede çalışma izni olmadığından ihraç edilen kişi sayısının 112 olduğunu kaydetti.
Uluçay, denetimler yapılırken, tespit edilen her kişinin hemen ihraç edilmediğini, farklı faktörlere bakıldığını söyledi.
Daha sonra Dilekçe ve Ombudsman Komitesi Başkanı CTP-GB Milletvekili Fazilet Özdenefe, komitede görüşülen dilekçelerin raporlarını ve kararları okudu.
Özdenefe, nisap sağlama sıkıntıları olduğunu söyleyerek, karar sayısını ellerinden geldiğince artırmaya çalıştıklarını belirtti.
Cinsiyet eşitliği oy birliği ile
Toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılıklara, uluslararası sözleşmelerde önerilen ve modern hukuk devletlerinde olduğu gibi bütüncül ve çok boyutlu siyasal, ekonomik, kültürel ve sosyal çözümler üretmek” amacıyla hazırlanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı”, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndan oy birliğiyle geçti.
Uzun bir mesai yapan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ardından Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı’nı da görüştü.
Genel Kurul, Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin ise 24 Kasım Pazartesi görüşülmesine karar verdi.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı’nın raporunu, İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Menteş Gündüz okudu.
DAÜ gerilimi artırdı
Meclis toplantısının son bölümünde “Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne Bağlı Doğu Akdeniz İlkokulu, Doğu Akdeniz Koleji ve Kreşin İşletmesinin Özel Hukuk Tüzel Kişisine Devrinin Araştırılması Hakkında Meclis Araştırma Komitesi”nin raporunu görüştü. Roprun görüşülmesi esnasında milletvekilleri arasında sert tartışmalar yaşandı.
Rapor, Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy tarafından okundu.
Rapor üzerinde görüşmenin tamamlanmasının ardından yaklaşık 12 saat süren Meclis Genel Kurulu’nun çalışmaları sona erdi.
Cumhuriyet Meclisi bir sonraki toplantısını 20 Kasım Perşembe günü yapacak.
Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2014, 09:40