Tuğçe Ülkü AYDIN (TAK)
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üye devletlerince 1987 yılından bu yana tüm dünyada kutlanan önemli bir gün. Bu günde, sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik ediliyor.
Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü’nün KKTC’de de kutlandığına işaret ederek, tüm tütün ve tütün ürünü kullanıcılarını 24 saat süreyle bu kötü alışkanlıklarını bırakmaya çağırdı.
Sigaranın yol açtığı sağlık sorunlarına dikkat çeken Güllüelli, sigaranın akciğer kanserine yüzde 90, ayrıca tüm organ kanserlerinin yüzde 30’na, kanserden ölümlerin de yüzde 50’sine neden olduğunun bilimsel olarak açıklandığını söyledi.
Sigaranın en başta akciğer hastalıkları koah, astım pnomoni gibi hastalıklara neden olduğuna işaret eden Güllüelli, sigaranın; ağız kokusu, diş ve dişeti hastalıkları, mide ile ilgili sorunlar, gastrit, ülser, reflü, mide ve yemek borusu kanseri, erken menopoz ve rahim kanseri, mesane (idrar torbası) kanseri olmak üzere bir dizi çok önemli hastalığa da neden olduğunu vurguladı.
Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla Türk Ajansı Kıbrıs’a mülakat verdi.
“Sağlıklı bir yaşam için tütünden uzak durulmalı”
Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının başta kanser olmak üzere, kalp damar, böbrek hastalıkları ve birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyleyen Güllüelli, sağlıklı bir yaşam için tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulması gerektiğine dikkat çekti.
Tütün ve Tütün Ürünlerinden Korunma Yasası’nın, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen bir yasa olduğuna dikkat çeken Güllüelli, bu yasanın, kapalı alanlarda sigara içme yasağını içerdiğini ve 2010 yılından bu yana aktif olarak uygulandığını anlattı.
Bir yılda yüzü aşkın ceza yazıldı…
Bir yıl içinde 2 binin üzerinde denetim yapılarak, 100’ün üzerinde ceza yazıldığını anlatan Güllüelli, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü olarak, halka önerilerinin; sigara içilmemesi ve sigara içilen mekanlardan uzak durulması olduğunu söyledi.
Kapalı alanlarda sigara içilmemesi konusunda tam anlamıyla başarıya ulaşılabilmesi için, kapalı alanlarda sigara içilmesine vatandaşların da onay vermemesi gerektiğini ifade eden Emine Güllüelli, tam etkili denetim ve başarının ancak o zaman sağlanabileceğini kaydetti.
Bu yıl Şubat ayında “ALO 184” hattını devreye koyduklarını anımsatan Güllüelli, “ALO 184” ihbar hattının 24 saat çalıştığını belirtti.
Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2015, 09:46