Tuğçe Ülkü AYDIN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 16 Nisan’daki liderler yemeği öncesinde dün Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin başkanlarıyla bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan toplantı 10.40’da başladı. Toplantıya Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Başbakan Tufan Erhürman, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, TDP Genel Başkanı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı katıldı. Toplantıya Ana Muhalefet Ulusal Birlik Partisi’nden herhangi biri katılmadı.
Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün toplantıya katılmaması ve “makamına saygım var, ama kendisine saygı duymuyorum” açıklamalarının sorulması üzerine ise Cumhurbaşkanı Akıncı, Özgürgün’ün bir önceki toplantıya da yurt dışında olduğu gerekçesiyle katılmayarak, Genel Sekreter’ini kendisini temsilen gönderdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı, bu sefer toplantı çağrılarına yanıt da alamadıklarını belirterek, geri dönüşün basın yoluyla yapıldığını kaydetti.
Herkesin bakış açısını öğrenmek istedi
Akıncı yaptığı konuşmada, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile 16 Nisan’da 10 aylık bir aranın ardından sosyal içerikli bir yemekte bir araya geleceklerini anımsatarak, toplantı öncesinde Meclis’te temsil edilen siyasi parti liderleriyle bir durum değerlendirmesi yaptıklarını ve görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Buluşmaya giderken herkesin bakış açısını öğrenmeye çalıştığını ve kendisinin de düşüncelerini paylaştığını belirten Akıncı, oldukça yararlı bir görüş alışverişinde bulunduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Akıncı, “Aklın yolu bir, hepimiz bu ülkede bu adada barış istiyoruz, huzur istiyoruz. Gelecek kuşakların bu adada bizlerin çektiği sıkıntıları yaşamamalarını istiyoruz.” dedi. Akıncı, Kıbrıs’ta iki toplumun bir birini anlaması, ortak paydalarda buluşabilmesi, ortak bir geleceği tahayyül edebilmesi, ortak bir vizyonu paylaşabilmesinin son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.
2018 yılı Kıbrıs müzakere tarihinin 50. yılı
Cumhurbaşkanı Akıncı, 2018 yılının Kıbrıs müzakere tarihinin 50. yılı olduğuna işaret etti. Müzakere sürecinin, 1968’de Beyrut’ta Glafkos Klerides ve Rauf Raif Denktaş arasında başladığını anımsatan Akıncı, bugüne kadar ne yazık ki Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunamadığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bu işin bir elli yıl daha gidemeyeceğinin çok haklı bir söylem haline geldiğini ifade etti. Crans Monta’nada yaşanan sürece de değinen Akıncı, ucu açık olmayan sonuç odaklı, paket içerecek yaklaşımın Crans Monta’nada sergilendiğini, ancak oradan da bir sonuç çıkmadığını söyledi. Akıncı, Kıbrıs’ın geleceğinin ortak gelecek, kader olduğunu belirterek, “Dolayısıyla bunu siyasi partilerle ortaklaşa yürütmek her zamanki gibi hedefimiz olmaya devam edecektir” dedi.