banner564

Davos’ta aşk başkadır

Akıncı ‘2016’da çözümü başarmalıyız’ dedi, Anastasiadis; başarmak için çalıştıklarını söyledi

Davos’ta aşk başkadır
banner598

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler (BM) genel Sekreteri Ban ki Moon’un huzurunda görüştüğü Rum liderine, 2016’da referandum önerdi. Akıncı “her iki taraftan da evet’in çıkacağı bir çözümü başarmalıyız” derken, Rum lideri her zamanki gibi tarih vermekten kaçındı ve çalışmaya devam edeekllerini söyledi.

   ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile ayrı ayrı görüşen liderler, çözüm konusundaki düşüncelerini ortaya koydular. Bu arada; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eşi Meral Akıncı’nın doğum gününü İsviçre’nin Davos kentinde kutladı.

Önemli ilerlemeler oldu
 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Davos’ta bir araya geldi.
Ban Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de hazır bulunduğu toplantı sonrasında basına yaptığı açıklamada, Liderler tarafından yürütülen Kıbrıs müzakere sürecinde 8 ay içerisinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini, bunun siyasi istek olması halinde en zor konularda dahi uzlaşmaya varılabileceğini gösterdiğini kaydetti.
Ban, Anastasiadis ile Akıncı’yı tüm Kıbrıslıların yararına olacak kapsamlı bir çözüme en erken zamanda ulaşmak için yorulmaksızın çalışmaya devam etmeleri için cesaretlendirdiğini de kaydetti.
BM Kıbrıs Barış Gücü (UNFICYP) tarafından yapılan açıklamaya göre Ban, görüşmenin iyi geçtiğini ve bunun her iki Liderle birlikte gerçekleştirdiği ilk görüşme olduğunu kaydetti. Ban, 2015 yılının Mayıs ayında başladıkları müzakerelerde bugüne kadar ortaya koydukları çabaları doğrudan liderlerden duymak açısından iyi bir fırsat olduğunu da vurguladı.

Liderlere övgü…
Liderlerle müzakerelerde gelinen noktayla ilgili kapsamlı bir değerlendirme yaptıklarını dile getiren Ban, Anastasiadis ile Akıncı’yı çabalarından dolayı övdü ve liderler tarafından yürütülen Kıbrıs müzakere sürecinde 8 ay içerisinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini ve bunun siyasi istek olması halinde en zor konularda dahi uzlaşmaya varılabileceğini gösterdiğini kaydetti.
Aynı zamanda bazı hassas ve zor konuların hala çözülmemiş olarak durduğunun açık olduğunu ifade eden Ban, “Liderleri mevcut olumlu ivmeden yararlanmaları hususunda cesaretlendirdim” dedi ve farklı başlıklardaki çözülmemiş konuları ele almak için ilerlediklerinde bu cesaretin son derece gerekli olacağını belirtti.

Biden’la basına kapalı görüşme
Bu arada, Cumhurbaşkanı Akıncı, Davos’taki temasları çerçevesinde, üçlü zirvenin ardından ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la da bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ABD Başkan Yardımcısı Biden’la yaptığı görüşme basına kapalı gerçekleştirildi.

Akıncı: Kıbrıs’ta bu yıl referandum yapılabilir
İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Akıncı, Kıbrıs’ta çözüm müzakerelerine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Akıncı, “Benim arzum hem referandumun olması hem de referandumdan iki evet çıkması. Bunun için çalışıyoruz. 2016 yılı artık Kıbrıs’ta bir çözüm yılı olmak durumunda” dedi.
Adada müzakerelerin yaklaşık yarım yüzyıldır sürdürdüğünü vurgulayan Akıncı, “Artık kendimizi, sağladığımız ilerlemelerle sonuca gidebileceğimiz bir noktada görüyorum. Evet her şey toz pembe değil. Çözümlenmesi gereken bazı önemli başlıklar var. Ama iyi niyet, irade ve makullük sınırları içerisinde kalmak, birbirine tahakküm etme anlayışından uzaklaşmak suretiyle, siyasal eşitlik içinde bir federal yapıyı kurmak mümkündür. O veriler elimizde var” değerlendirmesinde bulundu.

"Dört başlıkta ilerleme sağladık"
Kıbrıs’ta tarafların çözüme ulaşması için görüşmelerin altı temel başlık altında devam ettiğine değinen Akıncı, “Bunların adını vermem gerekirse; yönetim – güç paylaşımı, ekonomi, Avrupa Birliği, mülkiyet konusu, toprak ve güvenlik – garanti başlıkları… Biz ilk dört başlıkta ilerlemeler sağladık. Hep geleneksel olarak ilk üç başlıktan bahsedilir, mülkiyet konusuna pek girilmezdi. Biz ona da girdik ve orada da olumlu gelişmeler sağlandı” diye konuştu.

Akıncı, müzakereler kapsamında "toprak ve güvenlik – garanti" başlıklarına henüz girilmediğini belirterek, “Güvenlik ve garanti başlıkları en son ele alınacak konu çünkü neyi garanti edeceğimiz önce ortaya çıkacak, ondan sonra garanti nasıl olsun diye konuşulacak. Üstelik bu sadece iki toplumun meselesi değil. Üç tane garantör ülke var ve bu uluslararası bir anlaşma. O bakımdan da beşli bir konferans ile en son ele alınacak bir konu olarak görünüyor” ifadelerini kullandı.

“2016 yılı ya çözüm yılı olacak ya da…”
Müzakereler kapsamında her iki tarafın da kaygılarının giderilmesi, karşılıklı anlayışın oluşturulması gerektiğini dile getiren Akıncı, “Bunu başarabilir miyiz? Evet başarabiliriz. Mümkün olan en erken zamanda değişimin altında yatan neden şudur? Mayıs ayında güneyde milletvekili seçimleri var. Eğer bu olamıyorsa (çözüme ulaşılamıyorsa) dünyanın sonu değil. Süreç mayıstan sonra da devam eder. Ama 2016 yılı artık bu konuda ya bir çözüm yılı olacak ya da olamıyorsa artık taraflar da ‘bu iş olamıyor, başka çareler düşünülsün’ deme noktasına gelecekler” şeklinde konuştu.

"Ümitli olmak için ciddi nedenlerimiz var"
Akıncı, taraflar arasında devam eden müzakereler kapsamında henüz hiçbir başlıkta tümüyle sonuca ulaşılmadığının altını çizerek, “Çözülmesi gereken unsurlar daha bazı başlıklarda bekliyor. Bunlar öyle inanıyorum ki aşama aşama devam edecek ve hepsi birlikte bitecek. Çünkü zaten yaklaşık ‘bütünlüklü çözüm’ yaklaşımdır. Tümüyle her konuda anlaşmadıkça herhangi bir başlık altında vardığınız parça çözümler geçerli olmuyor. En sonunda her şeye bakılacak, her iki taraf da ‘biz bununla yaşayabiliriz’ diyecek, o zaman noktayı koyacağız” dedi.

“Birleşme için son çaba…”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğe olduğu kadar Avrupa değerleri ve ilkelerine dayalı iki kesimli bir federasyon temelinde çözüme ulaşmak yönündeki kuvvetli kararlılığı bulunduğunu söyledi.
Akıncı, aynı nesilden iki lider olarak, karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme ulaşmak için yorulmaksızın çalıştıklarını ve bunun Adayı birleştirmek adına son çaba olduğunun farkında olduklarını söyledi.

Akıncı ile Anastasiadis el sıkıştı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis ilk kez uluslararası bir platformda Ada'nın geleceğini konuşarak el sıkıştı.
Akıncı ve Anastasiadis İsviçre’nin Davos kasabasında bu yıl 46'ncısı düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) ikinci günüde WEF Başkanı Klaus Schwab moderatörlüğünde "Kıbrıs'ı Birleştirmek" başlıklı özel oturumda bir araya geldi.
Toplantıda Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yanında Anastasiadis de konuştu.

Anastasiadis: Mustafa ile birlikte başaracağız
Rum lider Nikos Anastasiadis konuşmasında, “Avrupa derin bir krizden geçerken ve Kıbrıs’ın bulunduğu yakın bölgede trajik olaylar yaşanırken, ben ve Mustafa birlikte ülkemizi birleştirmek için çalışıyoruz” dedi.
Geçen yılın mayıs ayından bu yana her iki tarafın da yoğun şekilde görüştüğünü anlatan Anastasiadis, “Ülkemizi bölünmüş bir adadan ortak bir vatana dönüştürmek, birlikte yaşayabilmeyi sağlayabilecek, barışçıl bir işbirliğini oluşturacak bir anlaşmaya ulaşmaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı.
Ada'da ortak fırsatları vurgulayan Anastasiadis, “Enerji kaynaklarının ihtilaf kaynağı olmasına izin vermemeliyiz. Bunun yerine barış, istikrar ve bölgesel entegrasyon için katalizör olmasını sağlamalıyız” ifadesini kullandı.

Akıncı’dan Vamık Volkan’a kutlama
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dünyanın en prestijli bilim ödülleri arasında yer alan “Mary Sigourney Psikanaliz Ödülü”ne layık görülen Kıbrıslı Türk bilim insanı Prof. Dr. Vamık Volkan’a kutlama mesajı gönderdi.
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Akıncı, geçtiğimiz gün New York’ta düzenlenen törenle ödülünü alan Volkan’a gönderdiği mesajda, “2015 Mary Sigourney Psikanaliz Ödülü’nü almış olmanız her Kıbrıslı Türk gibi beni de gururlandırdı” dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2016, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474