banner564

Dava AİHM’e taşıyor

Güney Kıbrıs Yüksek Mahkemesi, Eda Hançer Akkor’un karma evliliklerden doğan çocukların vatandaşlık hakkıyla ilgili talebini reddetti

Dava AİHM’e taşıyor
banner598

Arda MERCAN
Güney Kıbrıs Yüksek Mahkemesi, Eda Hançer Akkor’un karma evliliklerden doğan çocukların vatandaşlık hakkıyla ilgili talebini reddetti. İç hukuk yolunun tükenmesinden dolayı süreç Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınıyor.
Yaklaşık 10 yıldır süren ve dün karara bağlanan istinaf davasının karar duruşmasını Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ürün Solyalı, Kıbrıs İşçi ve Emekçi Sendikaları Federasyonu (KİEF) ve Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Süleyman Gelener ile davanın maddi ve manevi sorumluluğunu üstlenen sendikaların temsilcileri ve ilgili sivil toplum örgütlerinin temsilcileri takip etti.
Saat 09.30’da başlayan duruşmada, mahkeme heyeti kararın gerekçesini okuyarak, daha önce alınan kararlara atıfta bulundu ve davayla ilgili süreci özetledi. 
Duruşmanın tamamlanmasının ardından Eda Hançer Akkor, avukatı Nikoletta Haralambidu ile izlenecek sürece dair bir değerlendirme yaptı.
Gerekçeli kararın incelenmesinin ardından, davanın maddi ve manevi sorumluluğunu üstlenen dokuz sendika, avukatlarıyla birlikte ilerleyen günlerde basın toplantısı düzenleyerek, karar ve sonrasındaki adımlar hakkında bilgi verecek.

Akkor: Bu hakkın tanınması için AİHM’e başvuracağım
Yüksek Anayasa Mahkemesi’nin kararını açıklamasının ardından basına açıklama yapan Eda Hançer Akkor, annesinden kaynaklı vatandaşlık hakkı için başvurduğu davanın reddedildiğini belirterek, vatandaşlık hakkının tanınmadığı bu kararı üzülerek öğrendiğini ifade etti.
Kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve eşit yurttaşlık ilkesine aykırı olduğunu belirterek, bundan sonraki süreçte hukuki mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini söyleyen Akkor, "Bu hakkın tanınması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağım" dedi.

Azer: Mücadeleye devam edeceğiz
Kimliksizler Derneği Başkanı Can Azer ise Kimliksizler Derneği olarak, Eda Hançer Akkor nezdinde binlerce karma birliktelik çocuğu adına mücadele ettiklerini belirtti.
Davanın olumsuz sonuçlanmasına rağmen sürecin önemine dikkat çeken Azer, "Kıbrıs Cumhuriyeti’nin anayasal hakları teslim etmemesinin üzücü olduğunu ancak şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aşamasına geçildiğini kaydetti.
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet yavru
Mehmet yavru - 2 gün Önce

Bosuna paranizi harcamayiniz ordan hic birsey cikmaz

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 1 gün Önce

Kıbrıs Cumhuriyetindeki Varandaşlık hakları AB kuralları çerçevesi içindedir !
Vatandaşlık için baş vurulacak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de AB kuralları ile aynı Kriterlerledir ! ABnin ve Güney Kıbrıs’ın tanımadığı KKTCye Gelip yerleşen Nüfus ile alınan KKTC vatandaşlıkları ise Çözüm olmadan gayri resmî Sayılmaktadır ! Kıbrıs Cumhuriyeti Vatandaşlığı almak isteyen Karma Evliliklerden doğan Sorunlar ise bu nedenlerdendir ? İngiltere’ye Gayri resmî yasal olmayan Kaçak gelenler için ise 13 yıl sorunsuz ikamet sonrası oturma izni ve İngiliz vatandaşlığı verilmektedir !

NM
NM - 16 saat Önce

How can you live together with these human rights coloniser..? kendini begenmis Selfish ba....erts go to hell

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474