Mert ÖZDEŞ
Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun, KOP’a üyelik girişimiyle ilgili tartışmalar devam ederken, bu kez Lefkoşa’da TC-KKTC Spor Koordinasyon Ofisi açılmasına ilişkin ptrotokol gündeme geldi. Hükümetin büyük ortağı CTP, ofisin açılmasına karşı çıkarken, küçük ortak DP, bunun KKTC’ye faydalı olacağını açıkladı.
Diyalog’a konuşan CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk “Türkiye’nin arka bahçesi olmak istemeyiz” diyerek, koordinasyon ofisine yönelik tepkisini ortaya koydu. DP Genel Sekreteri, Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ise “Ülke sporu adına Türkiye’nin katkılarının alınması için böyle bir anlaşmaya ihtiyaç duyulmuştur”dedi.
Bakanlar Kurulu’ndan geçen ancak Başsavcılığın hukuka aykırı bulduğu Koordinasyon Ofisi protokolüne ilişkin tartışmalar sürüyor. Diyalog’a konuşan siyasiler, Koordinasyon Ofisi protokolünün Meclis’in gündemine getirilmesi gerektiği konusunda ortak görüş belirtti. Siyasiler, protokolün kamuoyunda ve Meclis’te yeterince tartışılmadığını savundu.
Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekili, Meclis Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı Tufan Erhürman, ofisle ilgili yasal durumu Diyalog TV’ye değerlendirdi.
Beş yıllık anlaşmanın Bakanlar kurulunca 1 yıla indirilmesinden dolayı tartışmaların çıktığını anımsatan Erhürman’a göre bu anlaşmanın meclisten geçmesi pek mümkün değil
Erk: Türkiye’nin arka bahçesi olmayalım
CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, mütekabiliyet esasına vurgu yaparak, parti olarak hassasiyetlerinin ülke kurumlarının yönetim erkinin mevcudiyeti olduğunu belirtti.
Erk, “Hassas olduğumuz konu Türkiye ile ilişkiler de karşılıklı saygı ve eşitlik anlayışıdır. Böyle bir ofisin avantajları varsa bunları kullanalım ama bu kendi kurumlarımızı ve yönetim erkimizi arka plana iten bir yöntemle olmamalı. Türkiye’nin arka bahçesi gibi görünmek istemiyoruz. Böyle bir muameleye tabi tutulmak istemiyoruz. Koordinasyon ofisinin açılmasında bir takım yararlar olabilir. Ancak mütekabiliyet esası olması gerekir. Böyle bir iş birliği olacaksa karşılıklı olmalı. KKTC’nin de Türkiye’de eşitlik ilkesi anlayışıyla ofis açması gerekir. Ayrıca yasal olarak da uygun olmadığı görüldü. Protokol, Meclis komitesine gidecek. Meclis Genel Kurulu’na gelir ve Meclis’ten geçerse uygulanabilir” dedi.
Taçoy: Meclis’ten geçmeliydi
DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy ise protokolün Meclis’e götürülmemesinin bir hata olduğunu ifade etti
“Ülke sporu ve sporcusu adına Türkiye’nin katkılarının alınması için böyle bir anlaşmaya ihtiyaç duyulmuştur. Koordinasyon ofisinin ülke sporu ve sporcusuna hizmet vermesi için kullanılması gayet doğaldır. Bunun için Anayasanın ön gördüğü şekilde Protokolün Meclis’ten geçmesi gerekirdi. Dikkat edilmeliydi” diyen Taçoy, “Koordinasyon ofisinin iddia edildiği gibi yetkilerinin paylaşılması gibi bir durum söz konusu değildir. Hiçbir kurumumuz By-Pass edilmiyor. Hiçbir kurumumuzun yetkilerine ortak olunmuyor” ifadelerini kullandı.
Özyiğit: Başbakan hukukçularını gözden geçirsin
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, protokol hakkında Başbakan Yorgancıoğlu’nun, detaylıca bilgilendirilmediğinin ortaya çıktığını savundu.
Özyiğit şunları söyledi, “O dönemden beri kurumları devretme bir alışkanlık haline geliyor. Dayatma paketlere evet diyorlar. Biz o gün de bugün de bu paketlere karşı duruşumuzu sürdürüyoruz. Kendi ülkemizde, kendi devlet kurumlarımızın başkaları tarafından yönetilmesine onlara devredilmesine kesinlikle karşıyız. Ne olursa olsun biz zaten daha önce yönetemediğimiz kurumları da yönetmeye talibiz. Kıbrıs Türk halkı kendi kurumlarını kendi yönetebilir.
Başbakan hukukçularını gözden geçirmeli. Demek ki orada boşuna para alıyor birileri. Bakanlar Kuruluna bu konu geldiğinde Başbakan demek ki derinlemesine bilgilendirilmemiş.”
Dürüst: Ofis açmak suç değil
Konunun kamuoyunun bilgisine getirilmiş olması gerektiğini ifade eden UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst’e göre, Koordinasyon Ofisi açılması suç unsuru teşkil eden bir durum değil.
“Türkiye Cumhuriyeti Devleti, KKTC’nin her zaman yanında olmuştur. KKTC makamları da TC ile birlikte hareket etmiştir. Ortaya konan düşünceler Türkiye’yi rahatsız etmemeli. Atılacak her adımın hukuka uygunluğu ve halk tarafından olumlu tepki görmesi adına daha geniş yelpazede değerlendirmeli. Böylesi bir karar Bakanlar Kurulu’ndan değil Meclis’ten geçmeliydi” şeklinde konuşan Dürüst, konunun kamuoyu ve mecliste tartışılması gerektiğini kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2015, 16:47