Çiğdem AYDIN
Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Rum Lideri Nikos Anastasiadis’in, “Güzelyurt iade edilmezse çözüm olmaz” şeklinde konuştuğunu ancak Güzelyurt’un iade edilmesinin söz konusu olmadığını, tek çözümün karşılıklı takas ve tazminat olabileceğini dile getirdi. Özçınar, Anastasiadis’in sadece Güzelyurt’u değil, tüm Kıbrıs’ı istediğini de vurguladı. Diyalog muhabirinin sorularını yanıtlayan Özçınar, Crans Montana süreci devam ederken de Güzelyurt bundan etkilenmediğine işaret etti. Özçınar, Kalkanlı bölgesinin 10 kat büyüdüğünü belirterek, Güzelyurt’un yüzde 80’lik bölümüne Türkiye’den gelen suyun verildiğini ifade etti. Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar’ın Diyalog muhabirinin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
Soru: Güzelyurt göçmeni Rumlar geçtiğimiz hafta sonunda 37'inci anti-İşgal etkinliği düzenledi ve geri dönüşten söz edildi. Anastasiadis de onlara “Güzelyurt iade edilmezse çözüm olmaz" dedi. Bu konuda ne söylemek istersiniz?
Yanıt: Anasitasiadis’in ifadesi aslında Kıbrıs olmadan çözüm olmaz ifadesidir. Ana noktası o. Yani şimdi sadece Güzelyurt’la bu işi bitirdik anlamında bir ifade değildir. Ülkenin tümünü istiyor. Sözde Omorfo ifadesi tabi ki vatandaşları o dönemin Güzelyurt’unda yaşayıp, Güney’de şu anda 80-90 yaşlarında yaşamak durumunda kalan insanların özlemleri, arzuları olabilir. Bizim nasıl Güney’deki yerleşim alanlarına olan özlemimiz var, onların da kendi yerleşim alanlarına olan özlemleri var. Bu doğal bir şeydir. Baktığınız zaman Güzelyurt’tan ayrılan insanların genellikle bütün çoğunluğu zaten belki de şu anda hayatta değildir.
Yerel yönetimler demokrasilerin beşiğidir. Sözde Omorfo Belediye Başkanı’nın belli bir sınırı yok. Herhangi bir arazisi yok. Atama ile ya da kendi aralarında göstermelik seçimlerle, bu işi sürdürme noktasındadırlar. Bu aslında gülünç bir noktadır. Bu kurumlara Omorfo’dan ayrılan insanların oluşturduğu inisiyatif grubu denilebilir ama bir belediye deme gerçekten çok abes bir yapıdır. Bunu katıldığımız Avrupa Konsey toplantılarında da dile getiriyoruz. Onların burada sınırı yok, arazisi yok.
Sözde Omorfo Belediye Başkanı ifadesinin artık literatürden kalkması gerekir. Öyle bir şey olmaması gerekir. İlerleyen zamanlarda o bölgede hiç yaşamamış olan insanlar için ‘sözde belediye başkanı’ diyecekler. Artık bunlar yaşadığımız yüzyılda konuşulacak şeyler değildir. Biz de çıkalım Limasol, Baf Belediye Başkanı’nı seçelim. Olur mu? Artık birilerinin bunlara dur demesi lazım.
Soru: Crans Montana son deniliyordu ama Güneyde Şubat 2018 seçimleri sonrasında yeni bir süreçten söz ediliyor. Bu durum Güzelyurt halkını nasıl etkiliyor?
Yanıt: Güzelyurtluların 2000’li yıllardaki düşünce yapısı artık uzaklarda kaldı. Crans Montana süreci devam ederken de Güzelyurt bundan etkilenmiş değildi. Çünkü Güzelyurt artık kendinden emin. Güzelyurt’taki yatırımlar, oraya kazandırılmış değerler önemli. Çünkü bizim, Güzelyurt bölgesi, Güney’den bir anlaşma ile bu bölgeye yerleşmiş ve Güney’deki eşdeğerlerine karşılık alınan arazilerin kullanım hakkını devam ettiren insanlardan oluşuyor. Bir anlaşma varsa, karşılıklı takas, tazminatlarla aslında Güzelyurt en rahat çözülebilecek noktadır diğer bölgelere göre. Çünkü en azından orada yaşayan insanların değerlerine karşı, Güzelyurt’a yerleşen insanlar Güney’de bırakmış olduğu eşdeğerlerini çok yüksek rakamlarla aldı. Kısacası Girne’de 1 ödenirken, Güzelyurt’ta 7 ödendi. Bu ana değerin üzerinden gittiğiniz zaman işin ne kadar trajik, ne kadar dikkate alınması gereken bir değer yapısı olduğunu görebiliyoruz.
Girne’nin değerini biz yükselttik, Rumlar kendini açıkgöz zannediyor. Kendinin yükseltmediği değerleri, Türklerin yaratmış olduğu değerin üzerine kendi değer olarak kabul etmeye başladı. Güney’de bıraktığı değerleri de kendisi bir değersizlik olarak vurgulayarak, görüşme masasında sürekli değerli arz etmeye çalışıyor. Güzelyurt’a yerleşen eşdeğerci insanların Güney’deki değerleri şu andaki Güzelyurt’ta bulundukları arazi değerinden kat be kat daha fazladır. Ama biz bunda hak iddia edemeyiz.
Soru: Bölgenizdeki halk ne düşünüyor? Elindeki topraklara sarılıyor mu? Yoksa hala endişe içinde mi?
Yanıt: Kalkanlı bize bağlı bir yerleşim yeri. Annan Planı’nda üniversite hala gelmemiş, üniversite adına sadece bir binanın yapıldığı bir köydü. Bu köyden Annan Planı’na yüzde 94 evet çıktı. Bugün Kalkanlı 10 katı büyüdü. Nasıl olacak? Bu rüya bitti. Yeni bir rüyanın, yeni bir heyecanın bu ülkeye yayılması ve iki ülke konumunda bir çözümü aramamız gerekiyor. Bundan başka şansımız yok.
Soru: Su durumunuz nedir? Kuyu kaldı mı? Anamur suyu halen kaç bölgeye ulaşmadı?
Yanıt: Güzelyurt merkeze, Bostancı’ya, Yayla, Kalkanlı, Yuvacık ve Zümrütköy bölgelerine Türkiye’den gelen suyun dağıtımını yapıyoruz. Şu anda Bostancı’nın çalışmaları bitti, bir miktar Güzelyurt’tan destek veriyoruz. Ama 1-2 ay içerisinde o da sağlanacak. Güneşköy ve Aydınköy’e ise Güzelyurt’tan pompalanan suyun durması ve ters yöne doğru dönüşü ile o da tamamlanacak. Akçay’a özel bir çalışmayla biz belediye olarak suyu sağlayacağız ve hemen hemen yüzde 80’lik bölümü, Serhatköy, Gayretköy, Mevlevi, Şahinler bölgelerinin haricindeki diğer bölgelerimize bu yıl itibariyle suyu hemen hemen vermiş olacağız.
Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2017, 11:29