banner564

Çözüm umudunun ortadan kalktığını belirttiler

Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşen sivil toplum temsilcileri, çözüm umudunun ortadan kalktığını belirterek, iç sorunların çözümü ve tanıtım konularında harekete geçilmesini istiyor

Çözüm umudunun ortadan kalktığını belirttiler
banner598
Pelin YÜKSELAY
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dün gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısına katılan sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, yakın bir gelecekte çözüm olasılığının ortadan kaltığını belirtti.
Diyalog muhabirinin görüşlerine başvurduğu örgüt yöneticileri, bundan sonra iç sorunların çözümü ve KKTC’nin tanıtılması yönünde gayret sarfedilmesiniistiyor.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün, Crans-Montana sonrası başlattığı değerlendirme ve bilgilendirme toplantıları çerçevesinde, 66 sivil toplum örgütü ve sendikanın temsilcileriyle bir araya geldi. 
Cumhurbaşkanlığı’nda sivil toplum örgütleri, sendikalar, devlet ve hükümet yetkilileri ile tüm siyasi partilerle devam eden değerlendirme toplantıları, BM Genel Sekreteri AntonioGuterres’in Kıbrıs Konferansı’nın, taraflar arasında birçok konuda halen var olan ciddi mesafe nedeniyle bir anlaşmanın mümkün olmadığı için sonuçsuz kaldığını açıklamasının ardından başlamıştı.
Dünkü toplantının ardından Diyalog muhabirinin görüşüne başvurduğu örgüt temsilceli şunları aktardı:

Fethi Özboğaç (KITOB Başkanı):
“Yakın zamanda çözüm olacağına inanmıyorum. Güney Kıbrıs bir çözüme hazır değil. Kıbrıs Türk tarafının Rumlara verebileceği bir şey yok. Ancak Güney, bize verirse anlaşma olabilir ki onlar da bizi meşru kılmamak için hiçbir şey vermek istemiyorlar. Cumhurbaşkanı Akıncı çözüm olabilmesi adına, KKTC için herşeyi yaptı. Rumların tavrı yine de olumsuz oldu. Rumların gözü ile bakıldığı zaman, ortaya şu çıkıyor:  ‘Bizim kazanacak bir şeyimiz yok.’ Rumların tek derdi, Kıbrıs sorununun sürekli sürüncemede kalması. Önümüzdeki günlerde Rumların fikirlerinde radikal bir değişiklik olursa ki bence olabilir, bir çözüme ulaşılabilir. KKTC olarak anlaşmayı sürekli kovalamalıyız. Herhangi bir anlaşma KKTC’nin avantajına olacaktır. Takipte olunmalı, farklı çalışmalar yapılmalı. Bu durumda Rumlar da anlaşmaya zorlanabilir. Benim Cumhurbaşkanı’nın söylediklerinden anladığım, Rumların bir oyun içerisinde olduklarıdır. Biz de bu süreçte iç sorunlarımıza yönelelim. Biz, KITOB olarak bu konuda yapılabilecek olanları, yönetim kurulumuzla düzenleyeceğimiz bir toplantıda ele alacağız ve önerilerimizi ilerleyen günlerde Cumhurbaşkanı’na sunacağız.”
Mustafa Naimoğluları (Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı):
“Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da belirtti, yakın bir gelecekte Kıbrıs sorunu çözülemez. Ben de asla sorunun çözümleneceğine inanmıyorum. Güney Kıbrıs’ta başkanlık seçimleri var. Seçimlerden sonra belki bir ümit yeniden süreç başlayabilir. Ümitsiziz ve heyecanımızı kaybettik. Bunu Sayın Akıncı ile yaptığımız toplantıda onun gözlerinde ve anlatımında da gördüm. Anladık ki, siyasiler görüşerek bu sorunu çözemeyecekler. Bundan sonraki süreçte Kıbrıs Türk tarafı açılımlar yapmalı. Örneğin ambargoların kaldırılması yönünde uğraş vermeli, Maraş açılmalı... Bu açılımlarla belki süreç yeniden canlanabilir. Cumhurbaşkanı Akıncı da ne yapacağını bilemez bir durumda. Sayın Akıncı’nın eli kolu bağlı. Görüşmemizde bize ‘ben de başaramadım, Rumların tavrını gördüm, Kıbrıs Türkü’ne hiçbirşey vermek istemiyorlar’ dedi. Biz Akıncı’nın artık iç meselelere yoğunlaşmasını istiyoruz. Sağlık, eğitim, ekonomi, tarım, iç sorunlara yönelmeli.”
Günay Kibrit (Ortopedik özürlüler Derneği Başkanı):
“Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın bizlere aktardıklarına rağmen şunu belirtmek isterim ki, umudumuzu kaybetmek istemiyoruz. Biz iki toplumun beraber, ya da federal bir çözüm altında ayrı ayrı da olsa, bir barış anlaşması imzalamasıyla beraber, huzur içerisinde yaşamasını istiyoruz.  Kıbrıs Türk’ü artık uluslararası bir kimlik kazanmalı. Ve biz asla inancımızı yitirmek istemiyoruz. Cumhurbaşkanı Akıncı bize aktardı; karşı taraf hiçbir şekilde bizle çözüme yanaşmıyor. Ben bundan sonrası için Güven Yaratıcı Önlemlerin devam etmesi taraftarıyım ancak kesin sonuç için uğraş verirken de kendi içimizdeki sorunları ele alıp, daha güçlü bir KKTC olmalıyız. Hiçbir zaman çözüm umudunun peşinden ayrılmayalım ancak, kendi iç sorunlarımızı da azaltarak daha güçlü bir KKTC olarak Güney Kıbrıs’ın karşısında duralım”
Mustafa Tolga (Emekliler Cemiyeti Başkanı):
“Benim algıladığım Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı da Kıbrıs sorununun yakın gelecekte çözümleneceği inancında değil. Artık çözüm peşinde koşmayı bırakıp içe dönüp, içteki sorunlarımızı çözümlemeliyiz. Karşımızda uzlaşı istemeyen bir Güney Kıbrıs var. Artık bunu kabullenip, atacağımız adımları da ona göre belirlemeliyiz. Güzel bir toplantı oldu. Gelişmelerden haberdardık ama bu sayede detayları da öğrendik. BM ‘biz artık yokuz, çekildik’ demiş. Peki, onlar da olmadan bizler neyin peşinde koşacağız? Bu saatten sonra dediğim gibi içe dönmeliyiz. En önemli sorunumuz sağlık. Sağlıktan başlayarak, eğitim, ekonomi, tarım gibi sorunlarımıza en kısa sürede çözümler üretmeliyiz. Cumhurbaşkanı, hükümet, sivil toplum örgütleri el ele vermeliyiz. Kıbrıs sorunu ne kadar görüşülürse görüşülsün, bir yere varılamayacak.”
Nurettin Çırakoğlu (Emekli Polisler Derneği Başkanı):
“Cumhurbaşkanı Akıncı ile yaptığımız görüşmeden sonra, çözümün zor olacağını kavradım. Cumhurbaşkanı’nın konuşmalarından çıkardığım bütün suçun Rum tarafında olduğuna yöneliktir. Artık kabul ediyoruz ki iki toplumun bir araya gelmesi çok ama çok zor. Cumhurbaşkanı da bunu bize dile getirdi. BMiki taraf anlaştığı takdirde konuya yeniden müdahil olacağını söyledi. Onun dışında sürece artık karışmayacaklar. O yüzden top artık Rumlarda. Onlardan bekleyeceğiz karşı adımı. Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak çok bile taviz verdik Rumlara. Biz beklemede olacağız, Rumların yola gelmesi gerekiyor artık.”
Kağan Mındıkoğlu (Memur-Sen Başkanı):
“Çözüm yönünde bir inancım yok.Sayın Akıncı ile gerçekleştirdiğimiz toplantıda bu soruyu kendisine de yönelttim. Sayın Cumhurbaşkanımız soruma cevap vermekten kaçındı. Rahmetli Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş döneminden bugüne görüşme sürecinde hep bir yere kadar geldik, ardından hayal kırıklıkları yaşadık. Bu toplumun bir hayal kırıklığının daha üstesinden gelebilecek hali yok. Gelecek garantisi artık başka bir şekilde sağlanmalı, farklı yollara bakılması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Akıncı ‘diyaloğa açığız’ dedi. Nereye kadar? Ben artık kendi içimize dönelim diyorum. Kendi ülkemizi geliştirelim ve en önemlisi dışa açılmak için çalışmalar yapalım. Kendimizi artık dünyaya anlatalım. Limanlarımızın serbest ticarete, dünyaya açılmasını sağlayalım. Benim önerim de şu, karşı tarafı beklemektense kendimiz bir tavır belirleyelim ve kendi tavrımızın ne olursa olsun arkasında duralım. Görüşmelere harcadığımız eforu artık, ülkemizi tanıtmak için harcayalım.”
Çelen Oben (Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği Başkanı):
“Kıbrıs sorununun yakın gelecekte çözümleneceğine inanmıyorum. Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı’nın verdiği bilgiler doğrultusunda Akıncı’nın kendisinin de inanmadığını belirtebilirim. Akıncı, Rum tarafının çözüm istemeyen taraf olduğunu belirtti. Akıncı, ‘çözüm isteyen kesimler arasında sıralama yapılırsa Kıbrıslı Türkler birinci, Türkiye ikinci, Yunanistan üçüncü, Güney Kıbrıs dördüncü sıradır’ ifadelerini kullandı. Bu duruma göre çözüm isteyen en son taraf Güney Kıbrıs Rum kesimi. Akıncı müzakereler sırasında Rumların basit bahanelerle süreci baltaladığını, hatta bazı durumlara Avrupa Birliği ve BM yetkililerinin bile hayretler içerisinde kaldığını söyledi. Akıncı’nın sivil toplum örgütlerinibilgilendirmesindeki temel sebep, B ve C planının ne olacağının belirlenmesi noktasında fikir alışverişinde bulunmaktı. Bizlerden de öneriler istedi. Kıbrıs Türk tarafının atacağı adım, ilerleyen günlerde sivil toplum örgütlerinin önerileri işe şekillenecektir. Bizler de dernek olarak, kendi içimizde bu konuyu istişare edeceğiz.”
BaşkanıErtan Ersan (Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği):
“Kıbrıs sorununun yakın zamanda çözülebileceğine inanmıyorum. Neden derseniz, Rumlar çözüme yanaşmıyor. Çeşitli bahaneler uydurarak geçmiş yıllardan beridir sorunun çözümüne yardımcı olmuyorlar. Kendileri Avrupa Birliği’ne girdi diye bizim de onlarla beraber olmamızı istemiyorlar. Cumhurbaşkanı’nınyapmış olduğu çalışmaları gayet yakından takip ettik. Hakikaten Kıbrıs sorunu konusunda çok güzel çalışmalar yaptı. Kıbrıs sorununu çözmek adına bence tüm gücünü ortaya koydu. Biz dernek olarak Akıncı’yı yaptığı çalışmalardan dolayı destekliyoruz. Bundan sonra artık ne olacak bizler de merak içerisindeyiz. Güney Kıbrıs kendi başkanlık seçiminden sonra yola gelip masaya oturacak mı oturmayacak mı göreceğiz. Biz bu sürede ama kendi iç sorunlarımızın çözümüne önem vermeliyiz. “
Derviş Yücetürk (Görmezler Derneği Başkanı):
“Ben Kıbrıs sorununun çözümlenebileceğine inanmıyorum. Bugüne kadar olmadı, bundan sonra da hiç olmaz. Artık Rum tarafınınanladığı dilden konuşmaya başlamamız gerekiyor. Federasyondan vazgeçilmeli, konfederasyona dönülmeli. O da olmazsa iki bağımsız devlet olarak herkes yoluna devam etmeli. Benim görüşüm bu.”

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2018, 11:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474