banner564

Çıralı: Dava açacağız

Türkiye’de 70’e yakın firmanın ‘hellim’ ismini kullanarak üretim yapması, tescil hakkını elinde bulundurduğunu savunan KTSO’yu harekete geçirdi

Çıralı: Dava açacağız
banner598
Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, “hellimin” Türkiye’deki coğrafi tescilinin sahibinin Kıbrıs Türk Sanayi Odası olmasına rağmen Türkiye’de 70 firmanın hellim adıyla üretimi sürdürmesi halinde hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı. Oda’dan yapılan açıklamaya göre, Antalya’da devam eden Yöresel Ürünler Fuarı kapsamında  “Yerel Kalkınmanın Anahtarı: Yöresel Ürünler Paneli” yapıldı. Panelde, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı “Hellim Peyniri Coğrafi İşaret Tescil Süreci”, Hellim Denetleme Kurulu Uzmanı Kemal Öztürk ise, “Hellim Peyniri Coğrafi İşaret Tescili Uygulamaları” konularında sunumlarını gerçekleştirdi.
KTSO Başkanı Ali Çıralı panelde yaptığı sunumda, hellimin coğrafi tescilinde yaşanan sürece ilişkin gelişmeleri, Türkiye’deki coğrafi tescil çalışmalarından farklı olarak hellimin coğrafi tescilinde, Kıbrıs’ın iki bölgeli yönetiminden ve hellimin ortak kültürel ürün oluşundan kaynaklanan sorunları ve bu konuda yapılan girişimleri anlattı.

“Tescil sahibi odamız”
Çıralı, coğrafi tescilin önce KKTC’de, daha sonra da Türkiye’de Patent Enstitüsü tarafından yapıldığını anlatarak, “Hellimin coğrafi tescili Türkiye’de gerçekleşmiştir. Tescil sahibi de odamızdır. Fakat maalesef Türkiye’de 70’in üzerinde imalatçı ‘Hellim’ adı altında üretim yapmaktadır. Bu üretimden vazgeçilmesi için gerekli uyarıları defalarca yaptık ve zamanı tanıdık. TOBB’a da bu konu hakkındaki rahatsızlığımızı ilettik” dedi.
Ali Çıralı, paneldeki sunumunun sonunda, tescilli bir ürün olan hellimin Türkiye’de üretiminin sürmesi durumunda hukuki yollara başvuracaklarını söyledi. Başkan Ali Çıralı’nın ardından Hellim Denetleme Kurulu Uzmanı Kemal Öztürk de “Hellim Peyniri Coğrafi İşaret Tescil Uygulamaları” konulu sunumunu yaptı. Öztürk, ağırlıklı olarak teknik ve denetleme uygulamaları hakkında detaylı bilgi vererek, hellim üreticilerinin coğrafi tescil şartları uyarınca üretim aşamaları, denetleme ve raporlama süreçlerini anlattı.

Denktaş’tan uyarı
Öte yandan, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, yaklaşık 6 ay sonra yürürlüğe girecek “Hellim’in Coğrafi İsim Tescili” hakkının şimdiden duyurularının yapılmaya başlandığını; hellim benzeri herhangi bir peynirin yapımını engelleme gibi bir niyetlerinin olmadığını, sadece “Hellim” isminin, yurtdışında yapılan bir üründe kullanılmayacağını kaydetti. Denktaş,  bir kabulü sırasında, “Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın, ‘hellimin’ Türkiye’deki coğrafi tescilinin sahibi olmasına rağmen, Türkiye’de 70 firmanın hellim adıyla üretimi sürdürmesi halinde hukuki yollara başvuracakları” yönündeki açıklamasıyla ilgili görüşünün sorulması üzerine, yasal süre başladıktan itibaren üretim yapmaya devam eden firmalar hakkında yasal takip başlatmak zorunda olduklarını belirtti.
Kıbrıs’ta üretimdeki sıkıntının hellimin içeriğindeki küçükbaş hayvan süt oranlarında yaşandığının altını çizen Denktaş, aynı sorunun hem Türk hem Rum tarafında bulunduğunu hatırlattı. Denktaş, “Rum tarafındaki sıkıntı bize göre daha az olmasına rağmen, Tarım Bakanlığıyla istişare halinde çözme durumundayız. Belli bir yıl içerisinde de hayvancılık politikasını herhalde gözden geçirip değiştirmemiz gerekecek, coğrafi tescil hakkımız olmasına rağmen hellimi 5-6 yıl sonra biz de üretemeyeceğiz. O nedenle 5-6 yıl içerisinde mutlaka önlemler de alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2014, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473