banner564

Çıralı: “Buna hazır olunmalı”

Çıralı, hellimin tescili eninde sonunda gerçekleşeceğini söyledi

Çıralı: “Buna hazır olunmalı”
banner598
Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) “Hellimin Coğrafi İşaret Tescilinin Sosyo-Ekonomik Önemi” konulu panel düzenledi.
Panele, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali de katıldı.
Panelde, bakanların yanı sıra, siyasi parti başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları, sanayiciler, belediye başkanları, sivil toplum örgütlerinden yetkili ve temsilciler ve Türkiye’den konuklar yer aldı. 
KTSO Konferans Salonu’nda düzenlen panel, KTSO Başkanı Ali Çıralı’nın konuşmasıyla başladı. 
Çıralı, konuşmasında, “Hellimin tescili eninde sonunda olacak” diyerek, buna hazır olunması gerektiğini vurguladı.
Hellim tescili konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini, denetimler istenilen seviyede olmasa da devam ettiğini kaydeden Çıralı, Türkiye’de tescilin yaptırıldığı ilk yıllarda 70 kadar firmanın hellim üretim izni aldığını söyledi.
Ali Çıralı, “Zaman içinde gerek basın, gerekse üst düzeyde yaptığımız telkinlerle hellim adı altında üretim yapan firmanın 10’un altında kaldığını söyleyebilirim. Bu firmaların zaman içinde bu ismi kullanmaktan vazgeçeceğini umut ediyoruz” dedi.
Çıralı, hayvanlarda görülen bazı hastalıkların sıfıra indirilmesi için de Tarım Bakanlığı ile çalışmaya hazır olduklarını vurguladı.

“Zivaniya ilgili çalışma sonlandı”
Konuşmasında, Tescile uygun olabilecek kültürel ürünlerin tescillerinin yapılması konusundaki çalışmaların devam ettiğini de kaydeden Çıralı, “Zivaniya’yla ilgili çalışma sonlandı. Ceviz macununun, Sameralla’nın, Şeftali Kebabı’nın tescillerinin zaman içinde gerçekleşmesi gibi hedefimiz var” dedi.

Şahali: Henüz yolun başındayız
Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ise konuşmasında, hellimin Avrupa Birliği standartlarında öngörülen kriterleri karşılayacak şekilde üretilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Şahali, “Bu konuda devlet olarak sahip olduğumuz kaynakları seferber etmek gibi bir yükümlülükle hareket etmemiz gerektiği aşikardır. Bu konuda bu güne kadar pek çok pozitif adım atılmıştır ama atılması gereken adımlar ve alınması gereken tedbirler dikkate alındığında henüz yolun başındayız. Vadesi belli bir sürece girmiş olduğumuz da göz önünde bulundurulduğu zaman çok daha hızlı ve sonuç alıcı yaklaşıma ihtiyaç olduğu ortadadır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2015, 10:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473