Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) milletvekili Hüseyin Angolemli, tarım ve hayvancılıkta ciddi sorunlar yaşandığını söyleyerek, çiftçi ve hayvancının desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Beyarmudu’ndaki hayvancıların mücahitlikle kazandığı hakların ellerinden alındığını söyleyen Angolemli bu sorunun çözülmesini istedi. Mazot vergisinin kaldırılmasıyla ilgili gereğinin yapılmasını isteyen Angolemli, Türkiye ve Güney Kıbrıs’ta uygulamanın bu yönde olduğunu belirtti.
Meclis Genel Kurulu, 226 milyon 863 bin 800 TL’lik Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesini oyçokluğu ile onayladı.
Oğuz:Hedefler gerçekçi değil
UBP Milletvekili Dursun Oğuz, hükümetin tarımla ilgili ortaya koyduğu hedefleri gerçekçi bulmadığını belirtti. Oğuz, kuraklık itirazlarının devam ettiğini ancak üreticilerden beyan için defalarca aynı belgelerin istendiğini söyleyerek, bu sürecin artık tamamlanması gerektiğini söyledi.
Serdaroğlu: CMC bölgesi denetlenmeli
Ergün Serdaroğlu ise su ve gıda güvenliğiyle ilgili konuştu. CMC bölgesindeki yer altı sularının denetlenmesinin kanser vakalarının önüne geçmek açısından önemli olduğunu ifade eden Serdaroğlu, marketlerin düzenli olarak denetlenmesinin önemine de değindi.
Halk sağlığı açısından gıda güvenliğinin önemine değinen UBP Milletvekili Ersin Tatar da, bu bağlamda Hal Yasası’nın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini anlattı.
Töre: Veteriner dairesi yetersiz kalıyor
UBP Milletvekili Zorlu Töre ise, yerli üretimin önemine değinerek, Tarım Bakanlığı bütçesinden üreticiye yeterli kaynak ayrılmadığını söyledi.
Bu konularda daha ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini kaydeden Töre, ilgili dairelere teknik eleman alınması için gerekli bütçenin ayrılmasını istedi.
Veteriner Dairesi’nin hayvan ölümleri konusunda yetersiz kaldığını belirten Töre, tarımda özel sigortacılığın gelişmesinin önemli olduğunu söyledi.
Sennaroğlu: Söylediğimin arkasındayım
Eleştirileri yanıtlayan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, ülkede tarım sektöründeki gelişmeleri ve bazı sıkıntıları anlattı.
İlk gün söylediği her şeyin arkasında olduğunu söyleyen Sennaroğlu, hem enerji dairesi hem de gıda dairesinin oluşumu için çalışmaların sürdüğünü, iki dairenin de 2015’te kurulmasının beklendiğini dile getirdi. Bakan’ın konuşmasının ardından 226 milyon 863 bin 800 TL olarak öngörülen Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesi oy çokluğu ile onaylandı.
Ombudsman bütçesi de onaylandı
Konuşmaların ardından, Meclis Genel Kurulu, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nın ardından 763 bin 500 TL’lik Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) bütçesini oybirliğiyle onayladı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yarın da (cuma), 524 milyon 365 bin 640 TL olarak öngörülen Milli Eğitim Bakanlığı, 14 milyon TL olarak öngörülen Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, 4 milyon 577 bin 820 TL olarak öngörülen Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı ile 22 milyon 56 bin 740 TL olarak öngörülen Mahkemeler bütçeleri ele alınacak.
Milli Eğitim Bakanlığı Bütçesi
Milli Eğitim Bakanlığı bütçesiyle ilgili ilk sözü alan Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, 2015 bütçesini komite aşamasında görüşürken ciddi konuları ele aldıklarını söyledi.
Eğitim alanında çok ciddi nitelik sorunuyla karşı karşıya kalındığına dikkat çeken Özgür, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde Kıbrıs Türk halkının varlığının ve kültürünün zora gireceğini belirtti.
Dürüst: En düşük bütçe
UBP Milletvekili Kemal Dürüst, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin, son 10 yılın en düşük bütçesi olduğunu belirterek, yüzde 70’in personel giderine gidecek bütçenin yetersiz kalacağını savundu. Kemal Dürüst, Cumhuriyet Meclisi’nde Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, Meclis Başkanı Sibel Siber’in Genel Kurulu çalışmalarını vaktinde açmadığını iddia ederek, meclis çalışmalarına özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
Eğitimi ilgilendiren trafik, çevre gibi konuların müfredatta olması veya daha da etkinleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Dürüst, yaşam boyu okumayı hedef alan bireyleri yetiştirmek gerektiğini belirtti.
Çavuşoğlu: Zaafiyet var
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, eğitimin önemli olduğunu fakat bakanlığın ülkede dünya standartlarında eğitim alması noktasında zaafiyet gösterdiğini kaydetti. Çavuşoğlu, hükümet programının hiçbir maddesinin yapılmadığını bunların içerisinde eğitimde verilen sözlerin de tutulmadığını kaydetti. Çavuşoğlu, Eğitimi bakanlığı bütçesinde düşüş olduğunu da belirterek, bunun hükümetin eğitime ne kadar değer verdiğinin ortada olduğunu ve programdaki yaldızlı sözlerin bir işe yaramadığını savundu.
Sivil Savunma Bütçesi
Konuşmaların ardından, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Kamu Hizmeti Komisyonu ve Mahkemeler Bütçeleri Meclis'te onaylandı.
Genel Kurul, Sivil Savunma Bütçesi’ni 14 milyon TL, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı Bütçesi’ni 4 milyon 577 bin 820 TL, Mahkemeler Bütçesi’ni ise 22 milyon 56 bin 740 TL olarak oy çokluğu ile onaylandı.
Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2014, 09:44