banner564

Ceviz macunlu eylem

SÜTEK önünde toplanan hayvan üreticileri zamları protesto etti, hükümetten taleplerini açıkladı

Ceviz macunlu eylem
banner598

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, süt fiyatlarının belirlenmemesine ve arpaya yapılan zamma tepki koymak amacıyla Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) binasında eylem düzenledi.

SÜTEK önünde basın açıklaması yapan hayvancılar daha sonra SÜTEK Yönetim Kurulu odasına girerek sembolik olarak yönetimi ele geçirmek ve buradan basına görüntü vermek isteyince, polis engeliyle karşılaştı. Polisin engellemesi sonrası dışarıya çıkan eylemciler, basın mensuplarına ve eyleme katılanlara ceviz macunu dağıtarak eylemi sonlandırdılar.
SÜTEK önünde basın açıklaması yapan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, 20 Mayıs’tan bu yana taleplerini dile getirdiklerini, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Denktaş, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve hükümet yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını süt fiyatının iyileştirilmesi ve arpanın fiyatının artırılmamasını talep ettiklerini söyledi. Bu görüşmelerden 2 gün sonra hükümetin arpa fiyatına zam yaptığını ve bunun girdileri yükselterek üretimi daha da zor duruma getirdiğini ifade eden Naimoğulları, TÜK’ün elindeki 7-8 bin tonluk arpanın da 2 tüccara peşkeş çekildiğini ve bu tüccarların 550 bin TL’yi 24 saatte cebine koyduğunu iddia etti. Naimoğulları, üreticinin 65 kuruşluk arpayı, 74 kuruşa almaya başladığına işaret ederek, hükümeti üreticiye “kazık atmakla” suçladı.

Hükümetten talepler açıklandı
Öte yandan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları yazılı bir açıklama yaparak, arpaya, yeme ve diğer girdi maliyetlerine gelen zamlarla üreticinin üretimi devam ettiremez duruma geldiğini belirtti.
Naimoğulları, açıklamasında, aylardır ödenmeyen desteklerin yanında çiğ süt fiyatlarının iyileştirilmesi ve SÜTEK’e süt vermeyen küçükbaş hayvancıya yeni destekler verilmesi gerektiğini kaydetti. Naimoğulları, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan talep ettikleri süt fiyatlarını şöyle açıkladı:

Litre başı talep
Litresi 2,80 TL’den satılan açık koyun sütüne 25; 2,95 TL’den satılan soğutulmuş koyun sütüne 30; 3 TL’den satılan soğuk koyun sütüne 35 kuruş artış.
Litresi 2,11 TL’den satılan açık keçi sütüne 20; 2,14 TL’den satılan soğutulmuş keçi sütüne 25 ve 2,18 TL’den satılan soğuk keçi sütüne 30 kuruş artış.
Taban fiyatı litre başına 1,19 TL olan açık inek sütüne 13; 1,22 TL olan soğutulmuş inek sütüne 17 ve 1,25 TL olan soğuk inek sütüne de 20 kuruş artı.

Arpaya yüzde 12 zam
Naimoğulları, belirttikleri fiyat taleplerinin şubat ayından beri gerçekleşmesi gereken ve son olarak arpaya gelen yüzde 12’lik zamla yem fiyatlarında oluşacak artış düşünülerek yapıldığını ifade etti.

3 bin hayvancıdan 250’si süt veriyor
Süt kurumuna süt veren küçükbaş hayvancı sayısının 250 kişi civarında olduğunu belirten Naimoğulları, “Bu rakam özellikle ülkede 3 binin kişinin üzerinde küçükbaş hayvancı olduğu hesap edildiğinde arpaya ve yeme gelen artış süt vermeyen hayvancımızı olumsuz olarak etkilemiştir” dedi.

Hayvan sayısı 260 binlere düştü
Küçükbaş hayvancı için iki talepleri olduğunu kaydeden Naimoğulları, şunları kaydetti:
“Yıllık olarak 23 milyon TL civarında ve 320 bin küçükbaş hayvan öngörülerek hayvan başı destek hesaplanmıştır. Şu anda Veteriner Dairesi’nin son sayımına göre ülkede azalan bir ivme var. Hayvan sayısı 260 binlere düşmüştür. Bu noktada haziran ayındaki beyanından sonra DGD’nin ikinci ödeme yarısına 10 TL hayvan başına artış talep etmekteyiz. Yani 42,5 + 42,5 olan ikinci ayağın 52,5 olarak ödenmesini, toplamda 95 TL verilmesini talep ediyoruz. İkinci talep olarak artan arpa fiyatlarına karşılık hayvan başına 15 kg hibe arpa verilmelidir.”
İki talepte de toplam destek miktarının 2,5 milyon TL civarında olduğunu belirten Naimoğulları, bunların ikisinden birinin uygulanmasını talep etti.

Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2017, 11:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473