Diyalog gazetesinin, geçen Pazar günkü sayısında, ‘Güney’e son teklif’ başlıklı haberinde geçen ‘Türkiye Büyükelçiliği’nde Davutoğlu ile görüşen Downer, Kıbrıs Türk tarafının ‘Tek Egemenlik’ konusundaki açılım önerisini Rum yetkililere iletti’ yönündeki bilgi Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından doğrulandı. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer vasıtasıyla bir ortak metin sunduklarını, yanıt bekleme safhasında olduklarını söyledi.
Metnin bildikleri kadarıyla BM tarafından olumlu karşılandığını dile getiren Eroğlu, Rum tarafının ise ne deyeceğini, kamuoyuna bir açıklama yaptıkları zaman göreceklerini ifade etti.
Uzun bir çalışma sonucunda bir taslağın ortaya çıktığını dile getiren Eroğlu, kendisinin başından beri ortak açıklama olmadan da müzakerelere başlanabilir yönünde açıklamalar yaptığını, hatta Anastasiades ile Downer ve BM heyetinin de bulunduğu ilk yemekli toplantıda, Ekim’in ilk yarısında müzakerelere başlama yönünde mutabakatları olduğunu, ortak açıklama metnin sonradan ortaya çıktığını ifade etti.
Ortak açıklama 3 ay kaybettirdi
Bir kabulü sırasında muhabirlerin Cratosslot sorularını yanıtlayan Eroğlu, ortak açıklamadan dolayı yaklaşık 3 aylık bir zaman kaybı yaşandığını dile getirdi ve sundukları ortak açıklama metninin BM tarafından da olumlu karşılandığını, Rum tarafının ise nasıl bir tavır içerisine gireceğini bilemediğini kaydetti.
Basına sızdırdıkları haberlere göre memnun olmadıklarını belirten Eroğlu, “Ancak şu gerçeği bilmeleri ve öğrenmeleri gerekir ki, bu gibi ortak açıklamalarda sadece bir tarafın memnuniyetinin mümkün olmadığını, ortak açıklamanın iki tarafın düşüncelerini de kapsaması gerektiğini söyledi.
Downer’in elçilik
ziyareti gayet doğal
Rum tarafının, Downer’in TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nde Davutoğlu ile görüşmesini BM’ye şikayet etmesiyle ilgili görüşünün sorulması üzerine ise Eroğlu, Türkiye Cumhuriyeti devletinin BM üyesi dünyanın tanıdığı bir devlet olduğunu, dolayısıyla KKTC’deki Büyükelçiliği’nin de diğer dünya devletleri tarafından kabul edilen bir Büyükelçilik olduğunu söyledi.
Eroğlu, “Rum tarafının işgal bölgesindeki elçilik diye konuşma yapması bana göre son derece yanlıştır. KKTC Türkiye’nin tanıdığı bir ülkedir. TC Büyükelçisi KKTC’de ikamet eden bir büyükelçidir” dedi.
Downer’in BM üyesi olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Büyükelçisi’ni ziyaret etmesinden daha doğal bir şey olamayacağını kaydeden Eroğlu, “Dolayısıyla bunu bile hazmedemeyenlerin, nasıl hareket edeceğini, veya müzakereler başladığı zaman ne gibi tavırlar sergileyeceğini doğrusu merak etmiyor değilim” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2013, 11:49