Başbakan Tufan Erhürman’ın Reel Sektör Danışma Kurulu üyeleriyle gerçekleştirdiği toplantıda, farklı kurum ve kuruluşların ekonomik gelişmeye ilişkin görüş ve önerileri ele alındı.
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Yönetim Kurulu da, yatırımların daha cazip hale gelmesi için bir dizi önerilerde bulundu.
Geçtiğimiz hafta içinde gerçekleşen toplantı ile ilgili olarak Diyalog’un sorularını yanıtlayan Otelciler Birliği Asbaşkanı Ercan Turhan, yatırıma ihtiyaç duyan ülkelerin uyguladığı teşvikler ve yöntemlerle ilgili görüşleri Başbakan Erhürman’a yazılı olarak sunduklarını belirtirken “Sayın Başbakan’ın önerilerimizi tüm detaylarıyla birlikte değerlendireceği inancıyla duyarlılığına teşekkür ediyoruz” dedi.
Başbakana sunulan öneri
İnşa edilecek otel veya turistik tesisle ilgili arazinin devlet tarafından uzun vadeli kiralanmasının önemine dikkat çeken Turan, bu konuda sundukları öneriyi şöyle açıkladı:
“Tesisin imar edileceği arazinin devlet tarafından sembolik bedel ile uzun vadeli kiralanması ve proje/inşaat aşamasında ilgili tesisin açılışı yapılmadan yıllık tahsis bedeli alınmaması ilkesi (uzun vade ile kast edilen minimum 49 maksimum 99 yıldır) yatırımcılar yapacakları Yatırım boyutuna paralel olarak büyüyen tahsis süresi istemektedir. Örnek: 100mn USD Yatırım 49 yıl ise 300mn USD Yatırım için 99 yıl verilmesi gibi Yatırım geri dönüş hızı ile orantılı Yatırım büyüdükçe artan tahsis süresi ve hatta azalan tahsis bedeli, yatırımcılar tahsis bedelinin sembolik olmasında ısrar etme sebeplerinin başında: ülkenizde Yatırım yapıyoruz istediğimiz zaman sırtımıza alıp geri götürebileceğimiz Yatırım türü değildir olarak ifade ediyorlar.”
İnşaat süresince sıfır vergi uygulaması
Turhan, tesisin inşa aşamasında ithal edilecek ürünlerden sıfır vergi alınması konusunda şunları söyledi:
“İnşa aşamasında satın alınacak ürünlerden KDV’ye tabi ürün ve/veya hizmet varsa KDV’den muaf tutulması önem teşkil etmektedir. Tesis inşasında kullanılacak mallardan gümrük, vergi ve KDV alınması özellikle kritik olan ilk tesis başlangıç maliyetini negatif etkileyerek toplam maliyeti şişirmektedir, nakit akışını zedelemektedir. İlgili Devletin yaklaşımı inşaat aşamasında maksimum vergi almak olmamalıdır, ilgili ülkeye yapılan yatırımın öneminin anlatılması gerekmektedir.
Tesis inşaatında yapılan Yatırım tutarının %100’ünün ilerleyen yıllarda vergi kalkanı olarak kullanılabilmesi ilgili ülke için yatırımcılar açısından cazibe yaratacaktır. Faturalandırılan ve ilgili ülke tarafından da faturalarının doğruluğu tespit edilen yatırımcılara ilgili ülkede yaptıkları yatırımın tamamını vergi kalkanı olarak kullandırmak ilgili ülkeye Yatırım için çok cazip statüsü kazandırmaktadır. İlgili ülkenin vergi kalkanına takılmadan yaratılacak yerel istihdama yoğunlaşması daha önemli olacaktır.”