Bakanlar Kurulu, Ercan Havalimanı’nda alan hizmeti veren CAS’ın ortağı Havaş’ın hisselerinin alınması için girişim başlattı.Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında yaklaşık 3 saat süren bir toplantı gerçekleştiren Bakanlar Kurulu, CAS ve CAS çalışanlarının durumunu ele aldı. Yorgancıoğlu toplantının ardından yaptığı açıklamada, “CAS ortağı Havaş’ın hisselerinin alınması için girişim başlatılmış olup bu konuda olumlu bir seyir izlenmektedir” dedi.
Başbakanlık önünde eylem
Öte yandan, Ercan Havalimanı’nda yer hizmeti sunan Cyprus Airport Services (CAS) çalışanları Başbakanlık önünde eylem yaptı.
“Ölmek var Dönmek yok”
Hava-Sen üyesi 169 CAS çalışanının katıldığı eylemde, işten durdurmalar konusunda hükümet protesto edildi ve "Ölmek var dönmek yok", "Meclis özelleşsin", "Birlik mücadele dayanışma" sloganı atıldı.Bakanlar Kurulu toplantısı öncesi yapılan eyleme, Hava-Sen Başkanı Buran Atakan ile Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı da katıldı.
Başbakan görüşmeye çağırdı
Sendika başkanları eylem sırasında kendilerini görüşmeye çağıran Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile görüşmek için başbakanlığa giriş yaptı.
Bıçaklı: CAS’I yönetemeyen ülkeyi nasıl yönetecek?
Eylem sırasında Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile görüşen Bıçaklı ile Atakan, görüşme sonrası çalışanlara ve basına açıklamada bulundu, ardından eylem sona erdi.Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, seçimden önce hükumete gelen partilerin Özelleştirme Yasası, Ercan Havalimanı, Özerkleştirme gibi konularda adım atılacağını söylediklerini anacak adım atılmadığını savunarak, halkın artık uyandığını söyledi.Bıçaklı, CAS çalışanlarının da CAS’ın da halkın olduğunu belirterek, CAS gibi küçük bir kurumu yönetmeyenlerin ülkeyi nasıl yöneteceğini sordu. 168 ailenin bugün sokakta olduğunu ve eve nasıl ekmek götüreceğini sorduğunu belirten Bıçaklı, CAS’a sahip çıkılması gerektiğini, devlet olmanın gereğinin bu olduğunu vurguladı. Bıçaklı, Başbakanın kendilerinden 10 gün süre istediğini, olumlu ya da olumsuz bu cevabı alacaklarını belirterek, “Eylem hakkımız alınamaz, mücadelemiz engellenemez. Ekmeğini kaybeden insan her şeyini kaybetmeye hazırdır. Başbakandan olumlu söz aldık, 10 gün içinde sorun çözülecek diye taahhüt verildi, çözülmezse bu işin 11. günü de var” dedi.
Çalışanlara ödenekli izin kağıdı verileceğini de belirten Bıçaklı, temaslarının süreceğini, ancak ortamın polisle gerilmemesini, çalışanların da, birlik beraberliğini bozmamasını talep ederek, “Dik durun sendika ve federasyon arkanızdadır. Rahat olun” diye seslendi.
Atakan: Çözüm istiyoruz
Hava-Sen Başkanı Buran Atakan da, Başbakanın 10 gün süre istediğini, olumlu netice alınacağını söylediğini, ancak hemen 10 günde olumlu sonuç beklemediklerini ifade ederek, Bakanlar Kurulu’nda çözüm istediklerini kaydetti. Atakan, çalışanlara, “Kenetlenecek ve yolumuza devam edeceğiz, bu yoldan zaferle döneceğiz” dedi.
Kaşif: Hisseleri devralarak yeni bir şirket kuracağız
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, CAS şirketi çalışanlarını mağdur etmemek için üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeye çalıştıklarını vurguladı.Kaşif, Bakanlar Kurulu toplantısına katılmak amacıyla geldiği Başbakanlık önünde, eylem yapan CAS çalışanları ile bir araya geldi. Kaşif, çalışanlarla sohbet etti ve mağduriyetlerini gidermek için çalışmalar yaptıklarını anlattı.Ahmet Kaşif, CAS şirketinin tasfiye halindeki KTHY'nin bir kuruluşu olduğunu, Havaş'ın da bu kuruluşta ortaklığı olduğunu ifade etti.Havaş'ın da şu anda hisselerini devretmek için bazı şartlar ileri sürdüğünü anlatan Kaşif, bu şartları Bakanlar Kurulu’nda görüşeceklerini ve bu hisseleri devralarak kuracakları yeni bir şirketle yola devam edeceklerini söyledi.Kaşif, çalışanları mağdur etmemek adına üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştıklarını belirterek, büyük ihtimalle sorunun çözüleceğini kaydetti.
Durdurmaların İş Yasası gereği mecburi yapıldığını belirten Kaşif, şu anda tüm çalışanların durdurulduğunu, yeni kurulacak şirkette doğru düzenlemelerin yapılacağını belirtti.
Denktaş: Süratle yeni bir şirket kuracağız
Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Ercan Havalimanı’nda alan hizmeti veren CAS’ın Havaş hisselerini devralacaklarını ve süratle yeni bir şirket kuracaklarını belirtti. Denktaş, CAS konusunda bu hafta süratle yeni bir ortak bulunup yeni şirket kurulmazsa “işlerinin zor” olduğunu vurguladı. Denktaş, Başbakanlık önünde eylem yapan CAS çalışanlarıyla bir araya geldi. Bakanlar Kurulu toplantısına katılmak için Başbakanlığa gelen Denktaş, çalışanlarla yaptığı görüşmede, CAS’ın bugünkü duruma gelmesinde genel müdürün suçlu olduğunu belirterek, genel müdüre THY’nin, geçen yıldan beridir eksiklikler konusunda ihtarda bulunduğunu, ancak bundan en son hükümetin haberi olduğunu kaydetti. Denktaş, bu konuda bilgi istediklerini gelen cevabın ise “KTHY’den CAS’a gelen personel diğer arkadaşları devlette otururken kendileri güneşte çalışır, bu şirketin kapanması halinde kendilerinin de devlete geçeceklerini düşündükleri” şeklinde olduğunu söyledi ve böyle bir şey olmayacağını, çünkü ortada özelleştirme değil, batmış iflas etmiş bir şirket olduğuna dikkat çekti. Personelin bunu aklında tutmasını isteyen Denktaş, şu anda yapılmak istenilenin, Havaş hisselerinin satın alınarak, ana sözleşmenin ve genel müdürün yetkilerinin ortadan kalkması olduğunu, bunun Bakanlar Kurulu’nda görüşüleceğini, genel müdürden hesap sorulup sorulamayacağını öğreneceğini anlattı. Süratle yeni bir ortak bulup yeni bir şirket kurulmazsa işlerinin zor olduğunu söyleyen Denktaş, bu ayki personel maaşlarının ödeneceğini, ama ilerde maaşların ne olacağını söyleyecek durumda olmadığını, şirketin durumu ile tam bilgisinin olmadığını kaydetti.
Yorgancıoğlu: Girişim başlatıldı
Bakanlar Kurulu, Ercan Havalimanı’nda alan hizmeti veren CAS’ın ortağı Havaş’ın hisselerinin alınması için girişim başlattı.Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında yaklaşık 3 saat süren bir toplantı gerçekleştiren Bakanlar Kurulu, CAS ve CAS çalışanlarının durumunu ele aldı. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu toplantının ardından yaptığı açıklamada, “CAS ortağı Havaş’ın hisselerinin alınması için girişim başlatılmış olup bu konuda olumlu bir seyir izlenmektedir” dedi.Başbakan Yorgancıoğlu; toplantıda, söz konusu hisselerin devralınması sonrasında, CAS’ın yeniden yapılandırılması ve çalışanların hizmetlerine devam edebilmesi için çaba ortaya konmasının kararlaştırıldığını kaydetti.
Latifoğlu: Ercan’da yeni bir tekel yaratılıyor
Bu arada, Kıbrıs Türk Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (HÜR-İŞ) Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) kapatılması ve Ercan Devlet Havaalanı’nın özelleştirilmesinin ardından devlet ortaklığı olan CAS’ın kapatılmasıyla devletin havacılık sektöründen tamam çekildiğini öne sürdü.Latifoğlu CAS çalışanlarına yönelik dstek mesajında, “Açlık, sefalet ve insanların acıları üzerinden yaratılan tekelleri, 169 CAS çalışanına reva görülen muameleyi şiddetle reddediyoruz” dedi.
Tel-Sen: Çalışanların yanındayız
Öte yandan Telekomünikasyon Çalışanları Sendikası (Tel-Sen) de, CAS çalışanlarının yalnız olmadığını belirterek, verdikleri mücadelede CAS çalışanlarının yanında olacaklarını vurguladı.Tel-Sen’den yapılan yazılı açıklamada, Tel-Sen’in, Telekomünikasyon Dairesi ile ilgili verdiği mücadelenin aynı paralelde olduğu belirtildi.
Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2014, 10:39