Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’da çocuklarının kaydını Çanakkale Ortaokulu’na yaptırmak isteyen fakat kontenjanın dolmasından ötürü gerçekleştiremeyerek Canbulat Ortaokulu’na yönlendirilen aileler tepkili… Veliler, çocukların kaydının yapılması esnasında ayrımcılık uygulandığı iddiasında bulundu.
Çanakkale Ortaokulu’nun Müdürü Emin Özkalp ise verdikleri kaliteli eğitim nedeniyle okullarına talebin fazla olduğunu benzer sıkıntıları her yıl yaşadıklarını söyledi.
Özkalp, öğrenciler arasında ayrımcılık yaptıkları yönündeki iddialara ise, “Bu gibi suçlamalar bizi üzüyor. Her öğrenciye ve ailesine eşit mesafedeyiz” dedi.
Veliler ne dedi?
Mahmut Yalçınkaya: Kızım polatpaşa ilkokulundan mezun oldu, adresimiz Çanakkale mahallesi ancak kaydımızı kabul etmeyerek bizi Canbulat Ortaokulu’na yönlendirdiler. Okul müdürüne nedenini sorduğumuz zaman bize Milli Eğitim Bakanlığı’nın kayıt kabulünü yaptığını ve kendilerinin yetkili olmadığını söyledi. Ancak biz kendisine inanmıyoruz. Çanakkale Ortaokulu evimize çok yakın, kızım ve bizim için çok daha iyi olacakken kızımı evimizden çok uzakta olan Canbulat Ortaokulu’na gönderiyorlar. Canbulat Mahallesinde ikamet eden birinin kaydını kabul ediyorlar bizim kaydımızı kabul etmiyorlar. Çocuklarımızı okutmayalım mı, bunu mu istiyorlar? Çanakkale Ortaokulu’nda eğitim kalitesi daha yüksek olduğu için biz orayı tercih ettik.
Mahmut Şaşmaz: Oğlum ile aynı sınıfta okuyan başka çocuğun kaydını kabul ediyorlar, bizim kaydımızı kabul etmiyorlar. Biz Türkiyeli olduğumuz için okula bizi kabul etmediklerinden kesinlikle eminim. Düşününüz ki civar köylerden gelen diğer öğrencilerin kaydını kabul ederlerken, Çanakkale Mahallesinde yaşayan bizlerin kaydını kabul etmiyorlar. Bu konuya bakanlık mutlaka el atmalı. Bizlerin isyanını duymalı…
Hüseyin Kayalar: (Adıyamanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı): Bu şekilde mağduriyet yaşayan bir çok dernek üyemiz bize şikayetlerini dile getirdi. Öncelikle belirtmek isterim ki bir sokakta iki tane arkadaş kalıyor, bunlar aynı okulda okumak istiyor. Ancak okul yönetimi birine onay verip diğerine onay vermeyerek büyük bir ayrıştırmaya imza atıyor. Bu ayrıştırmanın birçok örneği var. Biz Çanakkale Ortaokulu yönetiminin herkese eşit davranmasını bekliyoruz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın da duruma el koymasını talep ediyoruz.
Mehmet İpek (Ak Hataylılar Derneği Başkanı): Derneğimize üye birçok kişi arayarak konu ile ilgili sıkıntısını dile getirdi. Bizim dernek olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve okul yönetiminden isteğimiz, okula öğrenci kaydederken eşit ve adaletli olunmasıdır.
Özkalp: Okulumuza artan talep bu sıkıntıları doğuruyor
İddialara cevap veren Çanakkale Ortaokulu Müdürü Emin Özkalp, okullarına, eğitim kalitesinden dolayı her yıl yoğun talep olduğunu ve bu nedenle her yıl bu gibi sıkıntıların yaşandığını dile getirdi. Okula kayıt yaptırabilecek öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlendiğini anlatan Özkalp, kendisinin daha önceden bakanlığa öğrencilerin sınavla okula alınması yönünde bir öneri sunduğunu ancak bunun kabul edilmediğini söyledi.
“Ayrımcılık yok, suçlamalar bizi üzüyor”
Bu gibi sıkıntıların başkent Lefkoşa’da da yaşandığını anımsatan Özkalp, “kaliteli eğitimimiz ve seçkin kadromuz nedeni ile okulumuza rağbet olması bizim açımızdan sevindirici bir olaydır, ancak ne yazık ki herkesi kaydedemiyoruz, velilerin de üzüntüsünü çok iyi anlıyor ve paylaşıyorum, ancak bu durumda benim yapabileceğim bir şey yok” şeklinde konuştu. Ayrıca okula kaydı kabul edilemeyen velilerin gerek Kıbrıslı gerekse Türkiyeli olsun kendilerini ayrımcılıkla suçladıklarını da sözlerine ekleyen Özkalp, “bu gibi suçlamalar bizi çok üzüyor” dedi.
Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2016, 09:27
Birinci nokta hiç bir idareci aynı mesleği icra eden meslektaşlarını aşağılayıcı rencide edici bir şekilde konuşamaz. Hele bunu kendini övmek için yapıyorsa. Devletin her eğitim kurumu kalitelidir. Ha birde ayrımcılık iddaları var. Bunda doğruluk payı var.