banner564

‘Büyük kazanç’

Rumlara göre; Avrupa Parlamentosu’nun onayladığı Türkiye raporunda 6 olumlu, 4 de olumsuz unsur var

 ‘Büyük kazanç’
banner598
 Kıbrıs Rum tarafı, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) onayladığı Türkiye raporunda olumlu unsurların olumsuzluklardan fazla olduğunu belirterek, ilk defa bu kadar başarılı bir sonuç aldıklarını açıkladı.
   Fileleftheros gazetesi “AP: Evrilme/Dönüşüm ‘Dimdik Ayakta’”  başlıklı haberinde, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki bölgeli iki toplumlu tek egemenliği, tek uluslararası temsiliyeti ve tek vatandaşlığı olan federasyona evirilmesi (dönüşmesi)” ifadesinin, Türkiye’nin ilerleme raporundan çıkarılması yönündeki “perde gerisi baskılara” rağmen raporda kaldığına işaret etti.
   “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin evirilmesi” ifadesi içeren bir raporun ilk kez AP tarafından benimsendiğine dikkat çeken gazete “kâğıt üstünde kalmayacağı ve değerlendirileceği” mantığıyla Rum yönetimi açısından “büyük kazanç” addedildiğine dikkat çekti.
   Gazete, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın, perde gerisindeki müdahalelerine rağmen, Avrupa Halk Partisi, Sosyalistler ve Yeşiller’in lehte oy vermesiyle geçen raporun oylamasına 5 Rum Avrupa Milletvekilinin  (DİSİ’den Lefteris Hristoforu, AKEL’den Neoklis Silikiotis ve Takis Haciyeorgiu, DİKO’dan Kostas Mavridis ve EDEK’ten Dimitris Papadakis) çekimser kaldığını vurguladı, sadece Eleni Theoharus’un olumlu oy verdiğini yazdı.

Rumlar için olumlu unsurlar şöyle:
1-AP Ankara’dan müzakere sürecini desteklemesini, askerlerini çekmeye başlamasını, kapalı Maraş’ı BM’nin kontrolüne vermesini istiyor.
2-Bütün AB üyelerini ‘gerekli bileşen’ olarak tanıması da dahil, Türkiye’nin Eylül 2005 tarihli Karşı Beyan çerçevesindeki yükümlülüklerinin altını çiziyor.
3-Kolonizasyon politikasını eleştiriyor ve işgal bölgelerinin demografik bozulmasına son verilmesini istiyor.
4-Türkiye’ye,  Kıbrıs MEB’inde faaliyette bulunmaktan kaçınma çağrısı yapıyor.
5-Akkuyu’ya nükleer enerji santrali kurma projesine son vermesini, Yunanistan ve Kıbrıs hükümetleriyle istişarede bulunmasını istiyor.
6-Türkiye’nin AB üyelik sürecini, mülteci krizindeki işbirliğinden ayırıyor.

Olumsuz unsurlar:
1-AP Türkiye’nin, Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından tek yanlı engellenen 23 ve 24 numaralı müzakere başlıklarının açılması tutumunu yineliyor. Başlıkların açılması tutumun, üye devletlerin tutumları hakkında peşin hüküm vermeden ortaya konulduğuna işaret ediyor. Bilindiği gibi üye ülkelerin veto hakkı var.
2-Olası bir çözümde Temel Özgürlükler ve/veya AB ilkelerinin uygulanması ifadesi çıkarıldı.
3-AP müktesebatın ‘gelecekteki Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğinde’ uygulanmasını talep ederek Kıbrıslı Türklerin AB’ye tam entegrasyonuna gönderme yapıyor.
4-Rapor genel olarak 11 Şubat 2011 Ortak Açıklaması’nı Kıbrıs sorununun ‘çözüm zemini’ olarak niteliyor ve tarafları, muhtemel referandumlar çerçevesinde kesin çözüme katkı koymaya çağırıyor, Anastasiadis’in Türkçenin AB’nin resmi dili olması inisiyatifini kutluyor.”

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2016, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473