Raif DOĞRU
Karpaz’ın Yeşilköy ve Sipahi köylerindeki iki sığır sürüsünde “Lumpy Skin Disease (LSD)”
Hastalığının görülmesi nedeniyle ‘alarma geçen’ Rum Yönetimi’nin sınır kapılarında önlem almaya başladığı bildirildi.
Rum basınına göre, Güney Kıbrıs Tarım ve Sağlık Bakanlıkları geçiş noktalarının yanı sıra, sınır bölgelerindeki bazı Rum çiftliklerinin ilaçlanmasını kararlaştırdı. Konu ayrıca, Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis tarafından bugün Avrupa Birliği’nin gündemine taşıyor. Kuyalis’in, bugün Brüksel’de LSD konusunda yoğun temaslarda bulunması ekleniyor.
90 milyona ihtiyaç var
Karpaz’daki hayvan üreticileri, sığırlarda görülen LSD ile mücadele ederken, Kuzey Kıbrıs’ın hemen tüm bölgelerinde özellikle küçükbaş hayvanlarda Scarpi ve Maedi Visna hastalığının yaygın bir şekilde devam ettiği bildirildi. Diyalog’a konuşan Kıbrıs Türk Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları “esas sıkıntı küçükbaş hayvanlardadır. Scarpi ve Meadi Visna hastalıkları ciddi boyutlara ulaşmıştır”dedi.
Naimoğulları, Kuzey Kıbrıs genelinde 100 bin kadar küçükbaş hayvanın hastalıklı olduğunu ve bu konuda karar alınması gerektiğini söyledi. Naimoğlu, bu hayvanların telef edilmesi durumunda 40-50 milyon TL gibi bir kaynağa gerek duyulacağını kaydetti.
Brucella salgını
Karpaz’daki hayvanlarda LSD hastalığının ilk kez görüldüğünü vurgulayan Naimoğulları, ada genelinde çok sayıda büyükbaş hayvanda Brucella hastalığının devam ettiğine dikkat çekerek, bu konuda acil önlem alınmasını istedi.
Konunun hüküğmetin gündeminde olduğunu belirten Naimoğulları, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun Ankara ziyareti sırasında Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’ndan ek kaynak istediğini ifade etti. Naimoğulları “Başbakan’ın ne kadarlık bir kaynak istediğini bilmiyorum. Ancak sadece Brucella’ya karşı 40 milyonluk bir kaynağa ihtiyaç vardır. Bu durumda hem küçükbaş, hem de büyükbaş hayvanlardaki hastalıklarla baş edebilmek için en az 90 milyonluk bir kaynak gerekir”dedi.
Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, kaynağın sağlanmasından sonra, hayvanlardaki hastalıkları sonlandırabilmek için en az 3-4 yıllık bir zamana ihtiyaç duyulacağını kaydetti.
Naimoğulları, Diyalog muhabirinin “KKTC hükümetinin bu konuda başarılı bir program uygulayabileceğine inanıyor musunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Yıllardan beri her gelen hükümetten bu sözleri alıyoruz. Fakat hiçbirşey değişmiyor. Biri yapacağını söylüyor, sonra söylediklerini yapmadan iktidardan gidiyor ve başkası geliyor. Aynı sorunları yeni gelenle konuşuyoruz, onlar da birşey yapmadan gidiyor.”
Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2014, 10:19