Suna ERDEN
Elektrik Kurumu’nda yaşananlar ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın Kıbrıs konusunda CTP ile TDP’den farklı söylemleri nedeniyle ‘hükümetin çatırdadığı’ yönünde haberlerin yayılması, DP Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’tan sert tepki gördü. Denktaş, ortakların uyum içinde olduğunu belirterek, “Biz bu oyunları çok gördük. Kimse, kimseyi arkadan vurmaz” dedi.
Diyalog’a yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı seçimine dönük olarak 4 partiden henüz bir adaylık kararı çıkmadığını belirten Denktaş “Her birimiz aday olsak da bu hükümete ve ilişkilerimize yansımaz” diyerek, Kıbrıs konusundaki farklı görüşlerin de baştan beri bilindiğini ifade etti.
“Gölge etme başka ihsan istemez”
Hükmetin çatırdadığını söyleyenlere, aldıkları kararları sadece eleştirenlere, “Gölge etme başka ihsan istemez’ şeklinde seslenen Denktaş, şöyle devam etti:
“En baştan beri hükümeti oluşturan dört partinin Kıbrıs sorunu konusunda farklı düşüncelere sahip olduğunu ifade etmiştik. Bunu kimseden saklamadık. Ve her parti bir diğerinin görüşüne saygı duymaktadır. Zaten olması gereken de budur. Bu nedenle bu konuda sorun yaşamıyoruz. Hükümetin çatırdamasını bekleyenler daha çok bekler. Kimse buna heveslenmesin.
Ayrıca hükümet ile ilgili olumsuz haberlerin kaynağı da muhalefettir. Ben bu oyunları daha önce de gördüm. Bazı muhalefetler bunu başarmıştır bazıları başaramamıştır. Ancak bu oyunlara hem ben hem de hükümetin diğer ortakları alışkındır.
Maliye Bakanı Denktaş, devlet yönetiminde illaki sıkıntıların olacağını, aldıkları kararlara çok set tepkiler gelebileceğini ifade ederek, “Bir takım kararlar alıyoruz. Muhalefetten eleştiriler geliyor. Ancak eğer attığımız adım yerine hangi adımların atılması gerektiğini söylemiyor sadece eleştiriyorlarsa onlara, ‘Gölge etme başka ihsan istemez’ derim. Biz hükümet olarak yolumuza devam etmeye kararlıyız” dedi.
“Kimse kimseyi arkadan vurmaz”
KKTC tarihinde ilk kez bir koalisyon hükümetinin dört partiden oluştuğunu kaydeden Denktaş, buna rağmen çok uyumlu olduklarını söyledi. Denktaş, bunun nedenlerini ise şöyle açıkladı: “Birçok hükümette yer aldım. Sayın Talat (Mehmet Ali Talat) döneminde samimi bir hükümet ortamı yakalamıştım. Ondan sonra yer aldığım hükümetlerde aynı samimiyeti ilk kez bu oluşumda buldum. Dört parti başkanının bir biri ile olan samimiyeti, ‘kim kimi arkadan vuracak’ endişesi olmaması, sorunların konuşularak çözülmesi bizi bir arada tutan etkenlerdir. Bir birimize istediğimiz soruları sorabiliyoruz. Dürüstüz ve kartlarımız açık. O nedenle dört partiden oluşmasına rağmen bu hükümet oldukça sağlam. Ayrıca hepimizin ortak bir amacı var o da istikralı bir hükümet ve ülkenin sorunlarını elimizden geldiğince çözmek. Amacımız bu ve sonuna adar devam edeceğiz.”
“Adaylık aramızı açamaz”
Denktaş, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair ise dört partiden henüz bir adaylık kararı çıkmadığını ifade etti. Denktaş, konuyla ilgili şunları kaydetti:
“İki gün önce dört parti başkanı bir araya geldik. Eğer dördümüz birden aday olursak hükümet çalışmalarına etki eder mi etmez mi bunu konuştuk. Gerçi kimse adaylık konusunda bir karar vermiş değil ancak her birimiz aday olsak ta bunun hükümete ve ilişkilerimize yansımayacağına dair görüş birliğine vardık.
Ülkenin sorunları varken, şimdiden bu polemik içerisinde olunmaması gerektiğini de belirttik.”
“Uyum yoktu”
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nda (KIB-TEK) yaşanan son gelişmelere de değinen Maliye Bakanı Denktaş şunları söyledi:
“Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami’nin bir şikâyeti var. Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklamalar rahatsız etti. Ancak Ahmet Hüdaoğlu çok sevdiğim bir kişi olmasına rağmen Sayın Bakan ile uyum içerisinde çalışamadı. İlgili Bakanın onu görevden alma hakkı vardı ve aldı. Nasıl ki göreve atanınca ‘neden atandığı’ sorgulanamayacaksa neden alındığı da sorgulanmamalı. Öte yandan ihaleler konusu gündemde. Merkezi İhale Komisyonu, daha önce gönderilen ulusal ihale şartnamesini değerlendirdi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ndeki uzmanlardan görüş alındı ve her yönüyle daha düzgün bir şartname hazırlanması için iade edildi.
Bilinmelidir ki hükümetin elektriğin ucuzlaması başta olmak üzere enerji ile ilgili ortak görüşleri vardır. Buna uygun bir şartname hazırlanması talep edilmektedir.”