“2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı”, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde dün görüşülmeye başlandı.
CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer başkanlığında saat 10.25’te başlayan Komite toplantısının başına Meclis Başkanı Sibel Siber de katılarak konuşma yaptı.
Siber, yoğun bir bütçe dönemine girdiklerini belirterek, devletin bütçesinin de aile bütçesi gibi olduğunu ifade etti. Her bir kuruşun ülke için değerli olduğunu belirten Siber, “O yüzden bütçemiz hazırlanırken buna büyük bir titizlik gösterilmiştir. Biz tasarruf tedbirlerinin de önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz” dedi.
Komite Başkanı Ferdi Sabit Soyer de, bütçenin bütün toplumun bütçesi olduğunu, yürütenle muhalefet edenin sentezinin, toplumsal kaynakların hangi amaçlar için, toplumu hangi hedefe ulaştıracağını belirlediğini söyledi.
“İç borç stoku yaklaşık 13 milyar TL”
4 milyarı iç, 8 milyarı dış olmak üzere yaklaşık 13 milyar kamu stok borcu bulunduğunu; bunun GSYH’nın yüzde 149’una ulaştığını, bunun bir felaket olduğunu belirten Ferdi Sabit Soyer, büyük kamu borç stoğuna rağmen TC’nin desteğinin, kırılma ve çökmeyi engellediğini ama ülkeyi rahatlatacak, borç stoğunu gözardı edecek noktaya iterse felaket yaşanacağını; geleceğe çivi çakılamayacağını söyledi.
Bütçe Komitesi Başkanı Soyer, bütçeye katkıda bulunanlara teşekkür etti ve hayırlı olmasını diledi.
Komitedeki bütçe görüşmeleri 8 gün sürecek ve 25 Kasım Çarşamba günü tamamlanacak. Bütçe yasa tasarısı daha sonra Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.
Komitede kimler var?
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer başkanlığında, Başkan Vekili, DPUG Milletvekili Hasan Taçoy ve üyeler UBP Milletvekili Dursun Oğuz, UBP Milletvekili Hamit Bakırcı ve CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları’ndan oluşuyor.
Özgür: Yapısal reformlara ihtiyaç var
Maliye Bakanı Birikim Özgür, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 2016 bütçesiyle ilgili yaptığı sunuş konuşmasında, bütçe tasarrufunu temel ilke edinerek hazırladıkları 2016 bütçesinin hayırlı olmasını diledi, katkıda bulunanlara teşekkür etti.
Özgür, ülkenin yapısal sorunları bulunduğunu ve bunların çözümü için yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Özgür, 2016 bütçesinin temel hedefinin sürdürülebilir bir kamu finansman dengesi kurulması olduğunu vurguladı.
Özgür, 4 milyar 476 milyon TL gider, 4 milyar 142 milyon TL gelir ve 334 milyon TL bütçe açığıyla hazırlanan 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın “sürdürülebilir kamu finansman dengesinin kurulması; kamunun etkinliğini ve özel sektörün rekabet gücünün artırılması, üretime dayalı büyüme ve istihdam, mali disiplin, yapısal tedbirler, istikrarlı ekonomi, kaynakların üretken alanlara yönlendirilmesi, harcama disiplini ve kamu kaynaklarının ekonomik ve verimli kullanılmasını” hedeflediğini açıkladı.
“Ek mesai kalemi 82 milyona ulaştı…”
Maliye Bakanı Özgür, 2015 yıl sonu harcama tahminine göre 82 milyon TL’ye ulaşması beklenen Ek Mesai ödemelerinin Kamu Maliyesi yönünden sürdürülebilirliği olmadığını da belirterek “Verimlilik, adalet, istihdam açısından sorgulanmak zorunda olup hükümetimizin ivedi tedbir alması gereken bir sorundur” dedi.
Belediyelere katkı payının önceki gün Meclis’ten geçen yasayla arttığını hatırlatan Özgür, “Bu durumda katkı payı %24.25’lik bir artışla 219.65 milyon Türk Lirası’na çıkacaktır. 327 Belediye emeklisi için ise 15 milyon TL ödenek ayrılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti yardımları ile sağlanan Belediye ve Köylerin Altyapı Yatırımlarına Katkı Projeleri bunların dışındadır” bilgisi verdi.
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’yla ilgili görüşmesini milletvekillerinin konuşmaları ve Maliye Bakanı’na sorularıyla tamamlandı.
Komite, çalışmalarına pazartesi günü saat 10.00’da Cumhurbaşkanlığı Bütçesi’ni, ardından da Meclis ve Başbakanlık bütçelerini görüşerek devam edecek.
Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2015, 12:11