banner564

Bol bol meyve tüketilmeli

Doktor Hasan Adataş, kış ayları ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını belirtti

Bol bol meyve  tüketilmeli
banner598
Melin DOBRAN
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Adataş, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunması konusunda uyardı. 
Dr. Adataş, bir ada ülkesinde yaşadığımızı anımsatarak, hasta sayısının bölge olarak hemen hemen her bölgede aynı oranda olduğunu söyledi. 
Adataş, bu tür hastalıkların soğuğa maruz kalma ve üşütmenin dışında, bilinçsiz klima kullanımından da kaynaklanabildiğini ifade etti. 
Adataş, bazı mesleklerin de hastalığa zemin hazırladığını dile getirdi. Meyve yönünden zengin bir mevsimde olduğumuzu belirten Adataş, C Vitamini içeren narenciye ürünlerinin tüketilmesini önerdi.

Bazı meslekler hasta ediyor
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Adataş, göğüs hastalıklarının belli başlı mesleklerde daha sık görüldüğünü söyledi. Adataş şunları söyledi:  “Bazı mesleklerde çalışanlar bulundukları ortamdan dolayı risk altındadır. Örneğin uçucu ve gazlı ortamda çalışan boyacılar, makinistler, reklam tabelası ve matbaa işi yapanlar bu gruptadır. Matbaalarda ve logoların basılması için kullanılan boyaların içindeki uçucu maddeler, akciğer solunum yollarında zamanla yıpranmaya neden olur. Marangozlarda uçuşan tahta tozu, cila, boya, makinistlerde ise benzin ve araç yağı gibi maddeler nedeniyle solunum yolları hasarı görülür.
Demirciler ise kaynak gibi yapıştırma işini yapıldığı sırada, duman nedeniyle zamanla akciğerde yıpranma meydana gelir. Ayrıca hayvancılıkla uğraşan ve özellikle kuş besleyenlerde, kuş dışkısının uçuşmasıyla içinde olan bazı maddeler akciğere giderse, çok büyük tahribata neden olur.

Direnci zayıf olanlar dikkat
Uzman Doktor Adataş, göğüs hastalıklarının soğuk havalar ve mevsim geçişlerinde daha sık görüldüğünü ifade ederek, “ Soğuk mevsimlerde ya da geçiş mevsimlerinde grip, nezle, bronşit ve zatürre gibi hastalıklar baş gösterebilir. Soğuğa maruz kalma, üşütme ve temas sonucu da olabilir. Vücut direnci düşünce de bu hastalıklarla karşılaşabiliriz” dedi. Adataş, Kalp ve şeker hastası olanların vücut direnci zayıf olduğu için enfeksiyonlara karşı daha korumasız olduklarını söyledi. Soğuk havanın tetikleyici bir etken olduğunu kaydeden Adataş, ayrıca çalışma ortamında yorgun ve uykusuz düşme, iyi beslenememenin de yan faktörler olduğunu söyledi.

Klima hasta ediyor
Adataş, bu tür hastalıkların soğuk mevsim hastalığı olarak bilindiğini ancak klimaların bilinçsiz kullanılmasından dolayı yaz aylarında da hastalıkla karşılaştıklarını ifade etti. Adataş, “Klimalar yaz ayında bile kışı yaşatıyor. Yaz aylarında da kış aylarında gördüğümüz solunum yolu enfeksiyonlarını görebiliyoruz. Çoğu zaman klima bilinçsizce kullanılıyor. Klimalı ortamda kaldıktan belli bir süre sonra dışarıya çıkılıyor ve ısı farkı olduğu için vücut sersem oluyor. Vücutta adaptasyon sağlayan bir mekanizma var ve saniyede allak bullak oluyor. Bu gibi virüsler mikroorganizmanın yaşayacağı ortamda çoğalma imkânı bulur, sıcak havada siner ve başka mikroplar ortaya çıkar” şeklinde konuştu.

Bol vitaminli meyveler tüketilmeli
Uzman Doktor Adataş, göğüs hastalıklarında beslenmenin önemli olduğuna dikkati çekerek, “Öncelikle kış mevsimde insanlar kendilerini soğuktan korumalıdır. Diğer ihtiyaçlara harcama yapıldığı gibi ısınmaya da harcama yapmalıdır. Özellikle çocuklar ve yaşlılar, bu mevsimde iyi korunmalıdır. Bol vitaminli meyveler tüketilmelidir. Narenciye meyveleri vitamin açısından zengin olduğu için bol bol tüketilmesini tavsiye ediyorum. Bunun yanı sıra et, peynir ve süt gibi gıdalar da ihmal edilmemelidir. Özellikle bol vitaminli meyveler, gribal enfeksiyon için önemlidir” önerilerinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2018, 10:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473