banner564

Bir vurgun daha

Taşkent, Paşaköy ve Bellapais’ten sonra 8 yıl süreyle denetlenmeyen Mallıdağ Kooperatifi’nde vatandaşların 8 milyonluk mevduatı uçtu

Bir vurgun daha
banner598

Aytuğ TÜRKKAN
   Taşkent, Paşaköy ve Bellapais’tan sonra bir başka vurgun olayı Mallıdağ Kooperatifi’nde ortaya çıktı. 
   Yaklaşık 200 kişinin yaşadığı köyün kooperatifinde batırılan paranın yaklaşık 8 milyon olduğu belirtilirken, gerçek rakamın tam olarak bilinmediği öğrenildi.
   Köy Kooperatifinin 8 yıldan beri denetlenmediğini ve vurgun olayının bir yıl önce ortaya çıktığını belirten köylüler “Polis soruşturmasının bu süre zarfında sonuçlanmaması ve konunun yargıya taşınmaması nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşıyoruz” dedi.
   Mevduatların uçmasına neden olmakla suçlanan kooperatif çalışanının elini kolunu sallayarak gezdiğini anlatan köy sakinleri bu durumun ortadan kaldırılmasını istiyor.
   Öte yandan Kooperatif Şirketler Mukayyidi Hüseyin Sarı, Diyalog gazetesine konuştu. Görevli bir müfettişin Mallıdağ Kooperatifi’ndeki olayı araştırdığını anlatan Sarı, raporun tamamlanma aşamasında olduğunu belirtti. Raporun sonuçlanmasıyla birlikte net rakamların da ortaya çıkacağını ifade eden Sarı, “Mevduat sahipleri ödenecek” dedi. 

Mevduat sahipleri Diyalog’a konuştu 

   Hayatı boyunca biriktirdiği yaklaşık 500 bin lirayı köy kooperatifine yatıran 75 yaşındaki
Yılmaz Kasabalı Diyalog’a yaptığı açıklamada, kooperatifi yıllarca denetlemeyen yetkilileri eleştirirken, büyük bir üzüntü yaşadıklarını, uyku uyuyamaz hale geldiklerini söyledi.
   Kasabalı şöyle dedi:
   “1944 doğumluyum. Biraz bankada paramız vardı ama oradaki bayan batırdı paramızı. Mukayyide gidiyoruz korkmayın paranız sigortalıdır” diyor ama ben paraya para diyemiyorum. Bir sene oldu ama hiç bu konuyu sıkıştıran da yok. 2011 yılında bu yana kooperatif hiç denetlenmedi, yeni gelen mukayyit söyledi. Şu an kooperatif açık ama para alamıyoruz. Mesela diyorlar ki hasta olursanız gelin verelim size borç, olur mu böyle şey. Bunu yapan bayan da hala geziyor. Evler, arsalar, arabalar…  Daha öne dedesi çalıştırırdı, hiç sorun yoktu sonra bu geldi olanlar oldu. 3 milyon TL deniyor kaybolan rakam için. Sahte imzayla herkesi borçlandırdı, bundan komisyonun da haberi yok. Mesela babası öldü ama komisyonda adı yazardı, öldüğü halde komisyonda görünürdü adam ve kadın ölü babası üzerinden imza attırırdı. Bir bizim, bir Paşaköy, bir Ballapais bir de Taşkent’te 4 bayan vardı. Ayni mukayyit döneminde batırıldı bu kooperatifler. Şimdi o mukayyit emekli olmuş.”

Yetkililere çağrı yaptı
 
   Muhtar Ahmet Basri de köylünün en büyük sorunun kooperatifin batırılması olduğunu belirterek, hükümet yetkililerine “Bu sorunu çözünüz” diyerek seslendi.
    Basri, “Köyümüzün en büyük sorunu budur. Bir yılı aşkın bir sürede soruşturmanın tamamlanmaması hepimizi üzüyor ve düşündürüyor. İnsanlar yıllarca çalışıp, üç kuruşluk birikimlerini kooperatife yatırdılar. Şimdi acil durumlarda bile para çekemiyorlar” ifadelerini kullandı.

Hüseyin Kasabalı:220 bin liram gitti

   Mallıdağ köyü sakinlerinden Hüseyin kasabalı da kooperatifin mudilerinden biri. Hayatı boyunca çalışıp, zor günler için biriktirdiği 220 bin lirasının batırıldığını söyleyen Kasabalı  “Bir yıldır parasız dolaşıyorum. Paramı isterim, bekleyin derler, benim ne gücüm kaldı ne ümidim. Ben 20 yıl çalıştım da biriktirim bu parayı ama param nerede? Hiç ümidim da kalmadı” dedi.

Mukayyitlik rapor hazırlıyor 

   Mallıdağ Kooperatifi, diğerleri gibi Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’ne bağlı olarak çalışıyordu. Ancak yasal olarak her yıl denetlenmek zorunda olan Mallıdağ Kooperatifi, köylülerin ifadesine göre 8 yıldan beri denetlenmedi. 
    Diyalog’a konuşan Kooperatif Şirketler Mukayyidi Hüseyin Sarı, konunun bir müfettiş tarafından araştırıldığını söyledi. Sarı, “Müfettiş arkdaşımız buradaki denetimi bitirme aşamasındadır. Tüm borçlular ile bire bir görüşüldü. Rapor yüzde 99 tamamlandı. 10-15 gün ieçrisinde raporun sonuçları ortaya çıkmış olacaktır” dedi. 
Kaybolan meblağ konusunda rapor tamamlanmadan bilgi veremeyeceğini söyleyen Sarı şunları kaydetti:
    “Mevduat sahiplerine paraları ödenecektir. En kötü ihtimalde bile şirket tasfiye edilse 20’şer bin Euro’luk sigortalar vardır. Ama buna gerek kalmayacaktır diye düşünüyorum. Tüm bunları rapor ortaya çıktığında net olarak konuşabileceğiz. Suç unsuru var ise eğer konu polise intikal ettirilecektir.” 

18 denetçi var
Denetimlerin neden zamanında yapılmadığının sorulması üzerine Mukayyid Hüseyin Sarı şu yanıtı verdi: 
“Şu an 18 müfettişimiz var, kadrolar boş. 120 civarında aktif kooperatif var. Denetim için sayı yetersiz, 19 yıldır denetçi alınmadı. Kayıtlı 246 kooperatif var ve yasaya göre her yıl denetlenmeleri gerekiyor. Aktif olarak çalışan kooperatif sayısı 120 civarında…”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474