Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, denetim görevini yerine getirmek amacıyla, dün saat 10.30’da toplandı.
Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Ünal Üstel başkanlığında toplanan oturumda, herhangi bir sunuş olmamasından dolayı 9 tane gündem dışı konuşma yapıldı. İlk sözü UBP Milletvekili Dursun Oğuz aldı ve ülkenin genel sorunlarıyla ilgili konuştu.
Dursun Oğuz, ülkenin genel sorunlarıyla ilgili gündem dışı konuşmasında, geçici personelin işten çıkarılması konusuna değindi. Geçicilerin işine son verilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Oğuz, sınavı geçenlerin işten çıkarılmayacağı açıklamalarının da doğru olmadığı ve onların da işine son verileceği yönünde duyumlar aldıklarını söyledi.
Türkiye’den gelecek su konusunda aydınlatma istediğini kaydeden Oğuz, su geldikten sonra ne yapılacağı konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. Oğuz, gelecek suyun 2 farklı bakanlığın görev ve sorumluluğu altında olmasını da eleştirerek, bu suyun ne kadarının yer altı akiferlerine aktarılacağı, ne kadarının tarımda kullanılacağı konusuna açıklık getirilmesini istedi.
Yorgancıoğlu: İstihdam üzerinden politika yapılmasın
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, ülkede artık istihdam üzerinden politika yapılmasına son verme gerektiğini söyledi. Bu politikanın, verimsiz yapının başlıca nedeni olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, “Biz kimseyi ‘sen durdun’ diyerek işine son vermedik. Biz onlara şans verdik. Sınavı geçemeyenlerin bu devlete ne faydası olacak?” dedi.
Dürüst: Yükseköğretimde çıta yükseltilsin
UBP Milletvekili Kemal Dürüst de, “hükümetin genel gidişatıyla” ilgili konuşmasında, eğitimde kalitenin önemine vurgu yaparak, üniversitelerle ilgili çalışmalara hız kazandırılması gerektiğini söyledi. Dürüst, yüksek öğretimde çıtanın yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.
Lefke-Güzelyurt anayolun inşaatı sırasında üreticilerin sulama sistemlerine zarar verildiğinde bazı mağduriyetler yaşandığını kaydeden Dürüst, bu konuda gereken hassasiyetin gösterilmesini istedi.
Tatar: 88 kişi kurban edildi
UBP Milletvekili Ersin Tatar da hükümet icraatları ve ekonomik gelişmelerle ilgili konuşmasında, geçici istihdamların işine son verilmesini eleştirdi ve siyasi baskı üzerine, bu kişilerin kurban edildiğini savundu.
İnsanların tamamının yavaş yavaş işten çıkarılacağını iddia eden Tatar, ülkede çok ciddi bir ayrımcılık yapıldığını ve hükümetin siyasetin çiğneyip, ayak altına alındığını savundu. Tatar, vicdanının bu kişilerin işine son verilmesini kabul etmesinin mümkün olmadığını ve bu kişilerin istihdamının yasal olduğu yönünde görüş de aldıklarını söyledi.
Mungan: Bir tane geçici alınırsa ben yokum
Maliye Bakanı Zeren Mungan da eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, bir takım şeyleri birbirinden ayırmak gerektiğini söyledi. Mungan, 2013’te yapılan istihdamların öngörüldüğü kadar olduğunu ancak tüm istihdamların ilk 3 ayda doldurulduğunu ve doğrudan gelir desteği için ayrılan kaynağın da ilk 3 ayda tükendiğini belirtti.
Bu durumun bütçeye çok ciddi bir yük getirdiğini kaydeden Mungan, “Biz hükümete geldiğimizde bütün kadrolar doluydu. İhtiyaç olan öğretmen açığını kapatmak için yasa dışına çıktık. Bir tane doktor ve hemşire alamadık” dedi.
Çakıcı, protokol krizine değindi
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da konuşmasında, geçici hükümet döneminde yaşanan protokol krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ülkedeki bütçe açığının en yüksek seviyeye 2004’de çıktığını ve o günden itibaren tedbir dönemi başladığını kaydeden Çakıcı, “Bu insanları kurultay dönemi işe alırken, bir gün işten atılacağını bilmiyor muydunuz?.. Dün görüp, eleştirdiğimi, bugün de görüyorum” dedi.
Kalyoncu’nun gündeminde Kıbrıs vardı
CTP Milletvekili Ömer Kalyoncu da Kıbrıs sorunuyla ilgili konuşmasında, bütçe açığı tartışmalarına girerek, bütçenin açık vermediği bir dönem olmadığını ve bu konuyu gündeme getirmenin gerçekleri konuşmaktan çok, demagojiden başka bir şey olmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun hükümeti ve devleti Kıbrıs konusunda yok saydığını iddia eden Kalyoncu, ortak metnin ortaya çıkmasına katkı koyan Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin görevlerini Kıbrıslı Türk müzakereci Kudret Özersay’ın yürüttüğünü savundu.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun dünkü birleşiminde geriye kalan konuşmalarda ağırlıkla istihdamlar ve işten durdurmalar ve bunlara yanıtlar yer aldı..
Meclis Genel Kurulu gelecek birleşimini pazartesi günü yapacak.
Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2014, 23:45