Merit Lefkoşa Hotel Genel Müdürü Mine Gürses, iş ve sosyal hayatındaki başarısını Ekonomi Kıbrıs Prestige Dergisi’ne anlattı. 23 yıl kaybettiği ve çok sevdiği eşiyle birlikte 40 yıl önce Kıbrıs’a gelen Gürses, İstanbul’da başlayan, Merit Lefkoşa Hotel Genel Müdürlüğü’ne uzanan iş ve sosyal hayatındaki başarısını, “Ben işkoliğim biraz. Çalışma saatlerim hiç belli değil. Uzun saatler çalışmaktan hiç şikayetçi değilim. Benim kaderimin bu olduğunu düşünüyorum. Alnıma öyle yazılmış diye düşünüyorum. 44 yıldır bu böyle” diyerek özetledi.
Dergi editörü, Mine Gürses’le yaptıkları röportajın girişinde şu ifadelere yer verdi, “Bir yanda çalkantılı süreçten geçen Kıbrıs ekonomisi, diğer yanda yıllar sonar başlayan görüşmeler.. Dünyanın gözü bu denklemde. KKTC'de ise bu iki konunun da kesiştiği tek nokta; Merit Lefkoşa..
Niye mi? Çünkü tanışmaya, görüşmeye, anlaşmaya, sonra da toplantıya gelen iş adamlarının konakladığı yer burası. Yani yatırımcının merkez üssü bir nevi.
Bu ekonomik boyutuydu otelin.. Bir de diplomasi yanı var. Yine KKTC'ye gelen üst düzey siyasetçiler Merit Lefkoşa'da ağırlanıyor.. Toplantıydı, yemekti derken kapısının önünden protokol eksik olmuyor..
İşte Mine Gürses bu kritik noktanın başındaki isim. O yüzden hem tecrübesi, hem de yorumları bizler için önemli..”
Soru: Hemen ekonomiyle başlayalım o zaman. Bir yandan yatırımlarınız devam ediyor.. Bir yandan da ülke ekonomisi için kalıcı çözüm arayışı içerisindesiniz. Merit yöneticileri olarak Meclis Başkanı Sibel Hanım'ı ziyaret ettiniz. Dikkat çeken öneriler sundunuz. Detaylarını sizden dinleyelim..
Yanıt: Bizim yatırımlarımız iyi gidiyor. Şu an en büyük yatırımımız olan Merit Royal Otel'in ikinci bloğu bitmek üzere. Kısmetse Haziran ayında açacağız. Orası 200 milyon dolara yaklaşan bir yatırım oldu. Daha basit bir yatırımken gelişti,gelişti çok ciddi bir yatırım oldu. O otelin iç dekorasyonu, odaların ihtişamı çok az otelde var. Çok özenilerek yapılıyor. Tabi böyle otellerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yer alması çok artı bir değer. Buraya çok insan geliyor, çok üst düzeyde iş için veya gezmek için gelen insanlar var. İnsanların göğüslerini gererek ağırlayabilecekleri bir otel oldu. Yönetim Kurulu Başkanımız Reha Arar’ın da söylediği gibi bu adanın en büyük derdi izolasyonlar. İzolasyonların da en büyük sorunu ulaşım. Dünyada hiçbir uçak şirketi buraya gelmiyor, gitmiyor, Türkiye’nin uçakları dışında. Besim Tibuk ve Reha Arar’ın üzerine basa basa söylediği şey, madem ki Türk Hava Yolları buraya sefer yapıyor, bu sefer sayılarının artmalı.. Başka ülkelerle bağlantı kurularak Kıbrıs’a yolcu taşıması sağlanmalı, bunun için uğraşıyorlar.
Soru: Çalışma Bakanlığı kamu spotları yayınlıyor, yerel istihdam vurgusu yapıyor. Siz de Merit Lefkoşa olarak kalabalık bir kadrosunuz, ekibiniz çok geniş. Kıbrıslı çalışanlar, yani bakanlığın deyimiyle 'yerel istihdam' bu kadronun neresinde?
Yanıt: Keşke Kıbrıslı gençlerle iç içe olsaydı bu otel. Ama çalışanlarımızın %95’i Türkiye’den gelme.. Birkaçı da üçüncü dünya ülkelerinden.. Pakistan, Azerbaycan gibi ülkelerden gelmişler. Çalışmaya ihtiyaçları olduğundan house keeping, bulaşıkhane, otel dışı mekan temizliğinde ve oda temizliğinde değerlendirdiğimiz personelimiz. Maalesef diyerek söylüyorum ki, bu görevleri yapmak için Kıbrıslı bulmak mümkün değil.
Gerçekten Kıbrıslı ara eleman bulmak çok zor, bunu sadece ben değil Kıbrıslı otel sahipleri de söylüyor. Yani kesinlikle çalışmıyorlar. Turizm okuyan birçok Kıbrıslı öğrenci var ama hiç biri alt kadrodan iş hayatına başlamayı sevmiyor. Hepsi daha ilk adımda masa başı iş istiyor. Otelde de masa başı iş yapan iki departman var. Biri muhasebe diğeri personel işleri. Başka da yok..
Soru: Her sözüyle otorite konuşuyor. Köşenin adı gibi gerçek bir demir lady var karşımızda. O zaman paylaşın bizimle, nedir bu başarının sırrı?
Yanıt: Ben işkoliğim biraz. Çalışma saatlerim hiç belli değil. Uzun saatler çalışmaktan hiç şikayetçi değilim. Benim kaderimin bu olduğunu düşünüyorum. Alnıma öyle yazılmış diye düşünüyorum. 44 yıldır bu böyle. Bankacıydım İstanbul’da.. Sabah girerdik bankaya, akşam kasa tutana kadar çalışırdık. Artık saat kaç olursa. Denizcilik işi aynı şekilde. Nadir Holding’te yine öyle, patron holdingten çıkana kadar ben çıkamazdım. Ne bayram, ne seyran. Çok şükür, hep çok çalıştım.
Soru: Alışılmışın dışında, çok çalıştığı için şükreden bir isim Mine Gürses.. Gerçekten yeni nesile örnek olması gereken bir iş kadını.. Ama işten çok bahsettik. O yüzden az da olsa iş dünyasından uzaklaşalım. Kaç yıl oldu Kıbrıs'a geleli?
Yanıt: Ben Kıbrıs’ta 40'ıncı yılımdayım. 40 yıl önce, hemen savaş sonrası eşimle geldik adaya. Eşim Kıbrıslı'ydı. O zaman burası Kerbela gibi bir yerdi. Ben de 21 yaşındaydım geldiğimde. Kızıma hamileydim. Oyalandım ilk zamanlar, sıkılmadım değil. Arkadaşlarımı özledim. Ama eşime olan sevgim, aile bağlarına olan sevgim, iyi günde kötü günde beraber olma düşüncesi burada kalmama sebep oldu. Benimle birlikte evlenen bir sürü Türkiyeli gelin vardı. Çoğu boşanıp Türkiye’ye döndü. Ben kaldım. Zaten evliyseniz, işiniz varsa, bir de çocuğunuz varsa hayatınız bir üçgen içinde geçiyor. Gezmeye fırsat bulursanız geziyorsunuz, öyle geçti gitti yıllarım.
Soru: Zor bir macera sizinki. Peki bu sürece şöyle bir baktığınızda, 'hayatım dönüm noktası' dediğiniz bir an var mı?
Yanıt: Hayatımın dönüm noktası, eşimi kaybedişim. Tam 23 yıl oldu. Bir anda hayatınız alt üst oluyor. Yapayalnız kaldığınızı hissediyorsunuz, bütün sorumluluklarla birlikte. Ev borcu, araba borcu, çocukların masrafları ile baş başa kaldım. Annem ve anneanneme de ben bakıyordum.. Birden bire dünyanız tepe taklak oluyor. Kuvvetli olmak lazım.
O yüzden diyorum ya iyi ki ömrüm boyunca çalışmışım. Her işimi kendim görür hale gelmişim o dönem. İş açısından zorlanmadım. Ama geriye dönüp baktığımda nasıl becerdim diye ben bile kendime hayret ediyorum. Hayat gerçekten zor. Bugün anne baba birlikte çocuk yetiştiremiyorlar, ben tek başıma yaptım, ama nasıl yaptım bilemiyorum. Şu anda bile bunca çocuğu nasıl idare ediyorum, otelin işleri ile nasıl baş ediyorum, onu da bilmiyorum.
Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2014, 00:24