Rum tarafının Yunanistan, Mısır ve İsrail ile gerçekleştirdiği askeri anlaşmalara, KKTC ve Türkiye ‘adaya hayat verecek olan’ su anlaşmasıyla karşılık verdi. Tarihi anlaşmanın Ankara’da imzalanması sonrasında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “İlk deniz aşırı bir su aktarım hattıyla yavru vatan, ana vatana bir kez daha bağlanmış bulunuyor" dedi.
Davutoğlu, stratejik bir yatırımın gerçekleştirildiğini belirtirken, çözüm sürecinde önemli bir adımın atıldığını söyledi ve barış dileğinde bulundu.
“Su bizim için ab-ı hayattır” diyen Başbakan Kalyoncu ise, suyun iki ülke ilişkilerinde yeni dönem açmasını, ekonomik ilişkiler yanında barış, istikrar ve karşılıklı yarar işlevi görmesini diledi. Haberi
Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşılandı…
Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşılandı.
Tören mangasını denetleyen iki başbakan daha sonra el sıkışıp basına poz verdiler.
İki başbakanın görüşmesine KKTC’den Dışişleri Bakanı Emine Çolak; Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren; Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ve TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu katıldı.
Kalyoncu’ya 3 bakanın yanı sıra Başbakanlık Müsteşarı Ömer Aydın Köseoğlu ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin eşlik etti.
Kalyoncu: Yavruvatan ve Anavatan bir kez daha bağlandı
Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara'ya resmi ziyarette bulunan KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu ile Çankaya Köşkü'nde, heyetler arası görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Davutoğlu, Türkiye ve KKTC hükümetleri arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Hükümetler Arası Anlaşmayı imzaladıklarını belirterek, "Bu asrın projesidir. Çünkü bu dünyada çok ender ve belki de bu anlamda ilk deniz aşırı bir su aktarım hattıyla yavru vatan, ana vatana bir kez daha bağlanmış bulunuyor" dedi.
Su gibi aziz KKTC’ye…
Davutoğlu, şunları kaydetti:
“Su Temini ve Yönetimine İlişkin Hükümetler Arası Anlaşmayı da imzaladık. Bu asrın projesidir. Çünkü bu dünyada çok ender ve belki de bu anlamda ilk deniz aşırı bir su aktarım hattıyla yavru vatan, ana vatana bir kez daha bağlanmış bulunuyor. Asırlarca aynı kaderi paylaşan ana vatan ve yavru vatan, 1974’de oraya giden şehitlerimizin akan kanıyla ebedi ezeli bir birlikteliğe dönüşmüştü şimdi de buradan akan suyumuzla. Su gibi aziz KKTC’ye, ülkemizin, benim de büyüdüğüm Torosların suyunu gönderiyoruz. Bu önemli proje. Temeli atıldığı zaman birçok kişi bunun hayal olduğunu düşündü ama tarih, verdiğimiz zamanda gereken adımlar atıldı.”
“Anadolu suyu, stratejik yatırımdır”
Davutoğlu, söz konusu projenin açılışı için 17 Ekim 2015’te hem Türkiye tarafından hem KKTC tarafında düzenlenen törenlerle Cumhurbaşkanlarının da katılımıyla çok büyük bir mutluluğu birlikte yaşadıklarını anlatarak, şöyle devam etti:
“Bu asrın projesiyle hem Kıbrısımıza, KKTC’mize, yavru vatana, Türkiye’nin ana sütü gibi onlar için helal olan suyunu gönderiyoruz hem stratejik hamle yapıyoruz. Çünkü adaların dünyada her yerinde en önemli problemi su kaynağına sahip olamamaları veya sahip olunan kaynakların sınırlı olmasıdır. Bu anlamda da KKTC’ye giden su Anadolu suyu, stratejik bir yatırımdır. İnşallah önümüzdeki dönemde bir barış gerçekleşirse, Türkiye-Kıbrıs arasında kurulan bu hat, suyu aktardığı gibi iki önemli ülkeyi de birbirine bağlamanın yanında Kıbrıs’ın geleceği, çözüm süreci bağlamında da geleceği çerçevesinde atılan önemli bir adım, yapılan önemli hamledir. Tekrar hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
Davutoğlu, söz konusu hatla aktarılacak suyla hem KKTC’nin içme suyu ihtiyacının karşılanacağını hem de Kıbrıs topraklarının daha bereketli hale geleceğini belirtti.
Sadece su konuşulmadı…
Başbakan Davutoğlu, görüşmede, KKTC Başbakanı Kalyoncu ile Kıbrıs ile ilgili birçok konuyu da ele aldıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sayın Akıncı’nın yürütmekte olduğu müzakereleri gelen son aşamayı gözden geçirdik. Birlikte yapmakta olduğumuz çalışmaları değerlendirme imkanı bulduk. KKTC’de hükümetin yaptığı bazı yasama faaliyetleriyle ilgili Sayın Kalyoncu bize bilgi aktardı ve bu çerçevede biz de kanaatlerimizi paylaştık. KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durması, kurumsallaşmış siyasi ve ekonomik yapıya kavuşması, Türkiye için en önemli stratejik hedeflerden biridir, hayati öneme haizdir.
“Çözüm olsun olmasın, her zaman yanınızdayız…”
Bir çözüm olsun olmasın, bir kurucu devlet olarak bir çözüm halinde bir kurucu devlet olarak varlığını devam ettirecek olan KKTC, iki kurucu devletten biri olarak, en sağlam temeller üzerinde inşa edilmeli, çözüm olmaması halinde ise bu kez dünyada saygın ve tanınmış bir ülke olarak da yine kendi yoluna devam edebilecek birikime sahip olması iktiza eder.
Bu konuda Türkiye hangi şartta olursa olsun KKTC’nin, soydaşlarımızın yanındadır. Hiç kimse yanlış hesabın içine girmemelidir. Türkiye’nin verdiği destek, işte bugün olmazı olur kılan destek, su projesinde olduğu gibi hep sürecek ve KKTC’deki soydaşlarımızın, kardeşlerimizin huzur, güvenlik ve istikrar içinde yaşamaları için ne gerekiyorsa bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz."
Tanımadığımız ülkenin yorumu bizi bağlamaz…
Bir gazetecinin, Rum kesiminin KKTC'ye su temini anlaşmasını tanımayacağını açıkladığını hatırlatması üzerine Davutoğlu, "Zaten bizim tanımadığımız bir ülkenin yorumu da bizi bağlamaz. Böyle demek icab eder. Bu bir zihniyeti yansıtıyor. 'Olumlu da olsa hiç bir adımı biz benimsemiyoruz' demektir. Düşünün. Biz büyük bir alicenaplıkla, KKTC'yi kastetmiyorum, Kıbrıs adasının bütününe su gönderiyoruz. KKTC'ye biz zaten her şeyimizi vermeye hazırız. Hiç kimsenin tereddüdü olmasın. Bu herhangi bir ülkenin diğer ülkeye yardımı gibi de telakki edilmez bizim tarafımızdan. Onun için, 'Ana sütleri gibi ak ve helal Anadolu suyu gidiyor' dedim. Dolayısıyla, onu dikkat ederseniz Anadolu'dan gidip de orada akan şehit kanına da gönderme yaparak söyledim" ifadelerini kullandı.
Kalyoncu: Su bizim için Ab-ı Hayat
Başbakan Ömer Kalyoncu da konuşmasında, misafirperverlik ve yakın ilgi yanında su projesinin hayata geçmesinde fikri ve emeği olan herkese teşekkür etti.
Yeraltı kaynaklarında sıkıntılar yaşayan ülke için Türkiye’den gelen suyun önemini vurgulayan ve “bizim için ab-ı hayattır” diyen Başbakan Kalyoncu, suyun iki ülke ilişkilerinde yeni dönem açmasını, ekonomik ilişkiler yanında barış, istikrar ve karşılıklı yarar işlevi görmesini diledi.
Kalyoncu, Kıbrıs’ta barış ve kalıcı çözüm arayışlarında önemli mesafeler kat edilen bir dönemde bulunulduğunu belirterek, müzakerelerin olumlu devam ettiğini, su projesinin kurulacak federal cumhuriyette Kıbrıs Türk tarafı açısından da hayati değer taşıdığını söyledi.
“Endişeler zaman kaybettirse de…”
Suyun adaya taşınması, yönetilmesi ve işletilmesi bakımından gerek kendilerinin, gerekse TC tarafının taşıdığı bazı endişelerin, anlaşmanın imzalanmasında biraz zaman kaybettirse de bugün bu anlaşmanın imzalandığını söyleyen Kalyoncu, “Artık suyun bereketinden yararlanma zamanı gelmiş bulunmaktadır” dedi.
Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2016, 10:05