Uluslararası Ceza Mahkemesi eski Rum yargıcı ve Rum Yüksek Mahkemesi eski başkanı Yorgios Pikis, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklama metninde, federasyona değil konfederasyona göndermede bulunan unsurların yer aldığını söyledi.
Fileleftheros gazetesine yaptığı açıklamada “Federasyonun oluşturucu unsurları ikamet yerine göre yerel özerk yönetimdir. Vatandaşların kimliğiyle ilgili ayırt edici unsur yoktur” ifadesini kullanan Pikis, artık yetkilerin, oluşturucu devlet tarafından kullanılacağı imasında bulunulduğunu, oluşturucu devletler yetkilerini merkezi hükümetin, merkezi hükümet de yetkilerini oluşturucu devletlerin müdahalesi olmadan kullanırlar maddesiyle bu düzenlemenin de konfederasyona göndermede bulunduğunu kaydetti.
Merkezi hükümetin yetkilerinin halkın ortak oyundan değil iki tarafın karşılıklı temsilcilerinden kaynaklanacağına işaret ederek, Annan planının da bunu öngördüğünü söyledi.
Dünyada ayrılma örnekleri
Yeorgios Pikis gazetenin “ayrılma tehlikesi var mı” sorusuna karşılık şu cevabı verdi:
“Tarih, ırksal ve/veya dini yoğun ayrılıkçı nitelikleri olan devletlerin ayrılma eğiliminde olduklarını gösteriyor. Örneğin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği 1990’lı yıllarda 15 devlete ayrıldı.
Balkanlar bölgesinin Güney’inde oturan ancak yoğun dini ve kültürel farklılıkları olan Slavların birleşmesiyle meydana gelen Yugoslavya da parçalanmış federasyona örnektir. Federasyon Yugoslavya’da da yıkılmış, 6 yeni devlet ortaya çıkmış, Kosova da 7’nci devlet olma yolundadır.
Müslüman Slavlar, Sırp Slavlar ve Hırvat Slavlar tarafından oluşturulan Bosna Hersek’te, Annan planına benzer bir işleyiş tipiyle ayrılmanın eşiğinde bulunuluyor.
Son olarak yine ayrı dinlere mensup Slavların yaşadığı Çekoslovakya’da Çek Protestanlar ve Slav Katolikler bugün Avrupa Birliği üyesi olan Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak iki devlete bölündü.
Daha eskiden Mısır ve Suriye-Birleşik Arap Cumhuriyeti kurulduktan çok kısa süre sonra parçalandı.
Ortak açıklamadaki ‘birleşmeyi, taksimi, ayrılmayı veya olgularda herhangi başka tek taraflı değişiklik’ yasaklayan madde, yoğun ayrılıkçı unsurları olan oluşturucu devletlerin ayrılması tehlikesini etkisiz hale getirmiyor. İskoçya’da Birleşik Krallık’tan ayrılıp ayrılmama konusunda referandum ayılması söz konusudur.”