Çiğdem AYDIN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cenevre’ye hareketinden önce Ercan Havaalanı’nda yaptığı açıklamada; KKTC’nin, Türkiye’nin 82’nci ili olacağına ilişkin iddiaları gündeme getirdi.
Akıncı, Hatay’ın ilk ve tek Cumnhurbaşkanı’ndan söz ederek “İkinci Tayfur Sökmen olmam” derken, Diyalog’a değerlendirmede bulunan eski Başbakanlardan Hakkı Atun, “Ben olurum” dedi.
Eski Başbakanlardan İrsen Küçük, vilayetleşme yerine KKTC’nin yoluna devam etmesini destekledi. Maliye eski Bakanlarından Salih Coşar, “KKTC zaten canı, kanı, ekonomisi ve şimdi suyu ile Türkiye’ye bağlıdır” derken, Dışişleri eski bakanlarından Kutlay Erk “Ne Tayfur Sökmen, ne de Denktaş olurum” şeklinde konuştu.
İşte Hatay gibi vilayet olma ve Tayfur Sökmen konusunda görüşler:
Hakkı Atun (Eski meclis Başkanı ve Başbakan):
“Bütün tehlikelere rağmen bir çözüm olacaksa ben Tafur Sökmen de olurum başka bir şey de olurum. Benim için önemli olan Kıbrıs Türkünün hakları ve çıkarlarıdır ve bu her şeyden önce gelir. Rum tarafının istekleri bitmek bilmiyor ne yapacağız? Tayfur Sökmen olmayalım diye taviz mi vereceğiz yani böyle bir mantık olamaz. Ayrıca bu görüşmeye giderken giderayak bu şekilde açıklama yapmak da çok sakıncalıdır. Baştan peşin peşin Rumlara büyük haklar tanımanın, teslim olmanın bir mesajıdır.”
Salih Coşar (KKTC eski Maliye Bakanı)
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti zaten Türkiye’ye bağlıdır. Canıyla, kanıyla, ekonomisiyle ve şimdi de suyu ile Anavatanımızdır, Anamızdır. Bugün Kuzey Kıbrıs Anavatan’nın yardımlarıyla ayakta duruyor. Türkiye ile birlikte bir devlet olduk ama bir Tayfur Sökmen de olmam. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır. Bu mesele şimdiki mesele değil 1952’li yıllardan başlayan bir meseledir.Biz o zamanlardan beridir “ya taksim ya ölüm” dedik ve 1983 yılında da KKTC’yi kurduk. Burası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetidir ve kimse bunu değiştiremez.”
İrsen Küçük (KKTC eski Başbakanı)
“Tayfur Sökmen mi? Türkiye ile yola devam edecek bir Cumhuriyetimiz vardır. Ben bu devlette Başbakanlık yapmış bir insan olarak devletimizin varlığını bütünlüğünü korumamız gerektiğini salık veririm. KKTC olarak bundan sonra da Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte hareket etmeye devam etmeliyiz. Ekonomik, sosyal , tarım politikalarını gözden geçirip bugünün rekabetçi dünyasına ayak uydurmamız gerekir.”
Kutlay Erk (KKTC eski Dışişleri Bakanı)
“ Ben de Tayfur Sökmen olmazdım. Bizim yıllardır verdiğimiz mücadele federasyon temelinde bir çözümdür. Federasyon temelindeki süreci desteklemeye ve ayrıca bununla ilgili mücadeleye de devam edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben ne Denktaş ne de Tayfur Sökmen olurum.”
Tayfur Sökmen Kimdir?
1892 Adana doğumlu olan Tayfur Sökmen, 3 Mart 1980’de İstanbul’da hayata veda etti. Milletler Cemiyeti'nin 19 Mayıs 1937'de Hatay için kabul ettiği anayasadan sonra kurulan Hatay Cumhuriyeti'nin ilk ve tek cumhurbaşkanıdır.
Rüştiye’yi bitirmiş, ayrıca hususi eğitim almıştır. 2. Kolordu emrinde Kuva-yi Milliye komutanlığı, Hatay Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti temsilciliği, İskenderun ve havalisi Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruculuğu ve başkanlığı, Antakya-İskenderun muaveneti İçtimaiye cemiyeti başkanlığı, Hatay Erkimlik Cemiyeti Reisliği yapmıştır. Hatay Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanlığı yapmış, bu görevi, Hatay 29 Haziran 1939'da Millet Meclisi'nin kararıyla Türkiye Cumhuriyeti'ne katılma kararı alıncaya kadar sürdürmüştür. TBMM V., VI., VII., VIII. dönem Antalya ve IX. dönem Hatay milletvekilliği ile Cumhuriyet Senatosu Cumhurbaşkanınca Seçilen Üyeliği (7 Haziran 1968 - 2 Haziran 1974) yapmıştır. Evli ve 6 çocuk babasıdır.[1] Zincirlikuyu mezarlığına defnedilmiştir.
XVII, XVIII. Dönem Hatay, XXI. Dönem İstanbul milletvekilliği ile TBMM Başkanvekilliği görevinde bulunan Murat Sökmenoğlu'nun babasıdır. Ayrıca İstanbul'un Kartal ilçesinde devlete tahsis ettiği bir arsası ve bu arsa üzerinde 2 tane okul bulunmaktadır.
Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2017, 08:50