Denizsel Atık Bilimsel Araştırma sonuçları açıklandı. Araştırma sonucu Akdeniz’in merkezinde yer alan Kıbrıs sahillerinin denize kıyısı olan komşu ülkelerden gelen atıklarla büyük bir risk altında olduğunu gösterdi.
Yakın Doğu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında yapılan çalışma bilimsel dergilerden Marine Pollution Bulletin”da yayınlandı.
Akdeniz’e kıyısı olan Lübnan, Suriye, İsrail ve Mısır kaynaklı olan bu atıklar Ronnas Sahili için büyük bir tehdit yaratıyor. Projede Ocak 2018 ve Ocak 2019 tarihleri arasında tespit edilen atıkların birçoğunun Lübnan, diğerlerinin ise Suriye, İsrail ve Mısır kaynaklı olduğu tespit edildi. Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Turizm ve Çevre Komitesi Başkanı Prof. Dr. Özge Özden, komşu ülkelerden Kıbrıs kıyılarına ulaşan atıkların büyük bir bölümünün plastik materyallerden oluştuğu bilgisini verdi. Prof. Dr. Özden, “Deterjan şişeleri, şampuan şişeleri, yiyecek ve içecek kapları” gibi farklı atıklar tespit ettiklerini belirtti. Özden, plastik, metal, cam içerikli pek çok atık için geri dönüşüm projeleri geliştirilerek doğadaki birikiminin azaltılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Özge Özden proje kapsamında, kuzeydeki sekiz farklı sahilde belirlenen 250 metrekarelik alandan her ay düzenli olarak çapı 2,5 santimetreden küçük olan tüm denizsel atıkları topladıklarını söyledi.
Atıklar risk oluşturuyor
Denizsel Atık Bilimsel Araştırma Projesi’nin sonucu sahillerin tehlike altında olduğunu gösterdi
YORUM EKLE
SAYFALARTüm Sayfalar
1
Sokağa çıkma yasağı bir saat geç başlayacak
2
Güney'de eğlence mekânları açılacak
3
Kuzeyde 38, güneyde 165 yeni vaka
4
Derviş Deniz, Hükümete ciddi öneri ve uyarılarda...
5
Kuzeyde 124 bin, güneyde 433 bin aşılama
6
Manavoğlu: Esnaf kan ağlıyor
7
86’sı sokağa çıktı
8
Kurallara uyuldu
9
Sıcaklar arttı tehlike başladı
10
Ailesi şikâyetçi