banner564

Atatürkçü anlayış ve çağdaş eğitim

Çeşitli tartışmaları da beraberinde getiren Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapıları DİYALOG’a açıldı

Atatürkçü anlayış ve çağdaş eğitim
banner598
 Züleyha KARAMAN - Derya ERCAN
   Açılışı öncesinde ve sonrasında çeşitli tarışmaları da beraberinde getiren Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapıları DİYALOG’a açıldı. Okul müdüründen, öğretmenine; öğrencisinden, velisine kadar, herkes görüş ve düşüncelerini ortaya koydu. Okulda kıyafet serbestliğinin yanı sıra, öğrencilerin mutluluğu dikkat çekti.
   Okul Müdürü  İsmail Kaşot,  okula dışarıdan “hep din adamı yetiştirecek” diye bakıldığını, böyle bir amaçlarının olmadığını belirterek, “410 öğrencinin hepsini ilahiyatçı yaparsanız bu memlekette ilahiyatçı patlaması olur, böyle bir misyonumuz yok” dedi.
   Okulda Atatürkçü bir anlayış olduğunu, çağdaş bir yapıda eğitim verdiklerini ve hiç bir konuda herhangi bir zorlama olmadığının altını çizen Kaşot,  tüm üniversitelere, hukuk, eczacılık, tıp, eğitim ve fen fakültelerine iyi yetişmiş öğrenci göndermeyi hedeflediklerini söyledi.
Müdür Kaşot, okuldaki müfredatın Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı olduğunu, Türk Maarif Kolejlerin’deki haftalık 38 saat ders porgramının Hala Sultan İlahiyat Koleji’ndeki 35 saat ile aynı, tek farkın, 3 saatlik Kur’an-Kerim dersi olduğunu belirtti. Kaşot,  35 saatin 3 saatin ise  ikinci yabancı dil kapsamında verdikleri Arapça dersi olduğunu kaydetti.

Kılık, kıyafet serbest
   Okulda kimsenin kılık kıyafetine karışılmadığını, herhangi bir baskı ve zorlama olmadığını ifade eden Kaşot, öğrencilerin sosyal etkinlikeri kapsamında okulda İngilizce ve Arapça şarkı yarışması düzenlendiğini ve  öğrencilerin ilgisinin güzel olduğunu anlattı.
  Okulda 51 öğretmen ve 410 öğrenci olduğunu belirten Kaşot, okulun hedefini açıklarken, manevi değerleri de olan nesiller yetiştirmek için yola çıkıldığını, her meslekten  eleman yetiştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.
   Branşı müzik öğretmeni olan Müdür İsmail Kaşot, odasında olan gitarını, “çok yorulduğumda ve öğrenciler dağıldığında zaman zaman eline aldığını” da belirtti. 
   Hala Sultan İlahıyat Koleji Müdürü İsmail Kaşot, Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı:

Önemi büyük
   Soru: Hala Sultan İlahiyat Koleji’ni diğer okullardan ayıran özelliği nedir?
   Kaşot:Hala Sultan İlahiyat Koleji  2012-2013 Eğitim Öğretim yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Hala Sultan İlahiyat Koleji ismi verilerek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mesleki Teknik Öğretim Dairesi çatısı altına alınmış yeni bir okulumuzdur. Bu yıl okulumuzun ikinci yılı. Çok yeni bir okuluz. Adı üstünde Hala Sultan İlahiyat Koleji. Hala Sultan bizim bir değerimizdir. İslam dininde çok önemli bir yere sahiptir. Kıbrıs’a bir şavaş anında attan düşerek şehit olmuştur. Türbesi de Kıbrıs’ın Güneyi’nde Larnaka’da bulunuyor. O değeri burada yaşatmak adına bu isimle adlandırılmış, ilahiyat sözcüğü de eklenerek din eğitimiyle alakalı, daha fazla manevi değerlerin, yeni yetişen nesillere aktarılmasıyla ilgili bir yapılandırma süreci olmuştur. Okulumuzun adı bu şekilde tescillenmiş oldu.
   Tabii ki diğer okularda olan programlarla bizim okulumuzda olan programlar arasında küçücük değişiklikler vardır. Mesela kolej bölümümüzde, adanın her tarafına yayılmış olan Türk Maarif Kolejleri’nin 38 saatlik ders programları vardır. 38 saatin 32 saati tamamıyla aynıdır. Geriye 6 saat kalıyor. Diğer kolejlerde ikinci yabancı dil veriliyor ve bu ikinci yabancı dil de, Fransızca, Almanca, Yunanca. Bizim okulun Gorabet da 3 saatlik dersinin Arapça olduğunu düşünürsek 38 saatin 35 saati örtüşüyor. Çünkü Arapça’yı da ikinci yabancı dil olarak kabul ediyorum. Geriye kalan 3 saatlik farkımızda, işte ilahiyat sözcüğüne bağlı olarak şekillendirilmiş ve ancak o ders tarafından desteklenecek olan Kur’an-ı Kerim dersidir. 3 saatlik Kur’an-ı Kerim dersi bana göre şuanda diğer kolejlerden farkımızdır. 38’in 35’inde örtüştürüyoruz, 3 saatini de farklı kılıyoruz. İşte bizim en bariz farkımız bu. 
   İlahiyat Fakülteri’ne de donanımlı eleman verebilmenin yolunun, ilahiyat alanını liselerde kurmaktan geçiyor diye düşünüyoruz. Ancak 410 tane öğrencimizin hepsini ilahiyatçı yapmak istemiyoruz. Okula dışarıdan ‘hep din adamı yetiştirecek’ diye bakılıyor, direk böyle bir amacı yok.  410 öğrencinin hepsini siz ilahiyatçı yaparsanız bu memlektete ilahiyatçı patlaması olur, böyle bir misyonuzum yok. Esasen ihtiyacımız kadar ilahiyat alanını lise bölümünden çıkarmak istiyoruz. Oluşturacağımız sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil alanlarıyla ilgili öğrencilerimizi yetiştirmek ve tüm üniversitelere öğrenci göndermeyi, hukuk, eczacılık, tıp, eğitim, fen fakultelerine öğrenci vermek istiyoruz. Kolej standardı liseye taşındıkça, bölümleşmeler yerli yerine oturunca, hem ilahiyat alanında hem de diğer alanlardan iyi yetişmiş nesiller ortaya çıkacağını düşünüyorum. Esas başarının,kolej sandardı bütün düzeylere birebir yerleştirildiği zaman olacak diye düşünüyorum.

Türkiye’den sadece 10 öğretmen 
   Soru: Öğretmen ihtiyacı nasıl karşılanıyor?
   Kaşot: 51 öğretmen var. 51 öğretmenimizim 10 tanesi Türkiye ve KKTC Milli Eğitim Bakanlıkları arasında yapılan iş gücü anlaşması çerçevesinde burada bulunuyor. Onların maşları da Türkiye tarafından ödenmektedir.  41 öğretmenin, 34’ü kamu nakli ile 7 öğretmen de görevlendirme veya geçici statü ile Milli Eğtim Bakanlığı tarafından buraya atanmış arkadaşlardır. Bir müdür, 3 müdür yardımcısı görev yapmaktadır.

   Soru: Okulun hedefi nedir?
   Kaşot: Hala Sultan İlahiyat Koleji her meslekten eleman yetiştirebilme adına, tüm bölümleri ile hizmet verecek, ilahiyat alanında elbet bir takım değerler oluşturacak.  Her alana eleman verebilecek bir  eğitim-öğretim müfredat programı takip ederek, bunu gerçekleştirme hedefind. Ancak her alana öğrenci verirken de bir değer katacak. Esasen özünde bunu konuşmamız lazım, manevi değerleri de olan nesiller yetiştirmek için yola çıkılmıştır. Bu da yanlış anlaşılmasın, diğer insanlarımızın maneviyatı yokmudur, elbet vardır, ama takdir eldimelidir ki, okul hayatı içerisinde 6. sınsıftan 12. sınıfa kadar ritmik vuruşlarla dinin bütünleştirici özelliğini koruyacak, yani 3 saat Kur’an-ı Kerim dersi veriliyor. Meslekleşme hedefini ortadan kaldırmadan, maneviyatı da beraberinde taşıyan dinin bütünleştirici özelliğini de hiç bir zaman gözardı etmeden, ama din adamı yetişme yolunda değil, elbet bir bölümü öyle olacaktır, ama diğer mesleklere de gidebilme yolunda öğrencilerimizin önünü açacağız. Çünkü bu 2 yıllık süreç bize bunu göstermiştir

İlkler zordur
   Soru: Yani, “Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin amacı sadece din adamı yetiştirmek değil” diyorsunuz. 
   Kaşot: Kesinlikle böyle bir şeyi kabul etmiyorum, asla böyle bir müfredat programı da okulumda yoktur. Her kim isterse bizden bilgi de alabilir. Ayrıştığımız sadece 3 saat Kur’an-ı Kerim dersimiz var. İlkler zordur, farklı düşünen insanlarımız vardır, saygılıyım. Biz burada inananada da, inanmayana da değer veriyoruz. Çünkü insan sevgisi, vizyonumuzun içerisinde en önemli değerlerden bir tanesidir. Düşünce  özgürlüklerine saygı duyma en önemli özelliklerimizden bir tanesidir. 
Okulumuzda müzik seçmeli ders olarak var. Müzik eğitimi sadece 6 ve 7. sınıflarda. Okulda yoğun sosyal aktiviteler var. Haftanın 5 günü teneffüsler farklı müziklere ayrılmıştır. Bir gün pop, bir gün klasik, bir gün sanat, bir gün halk, bir gün tasavvuf çalar. Her öğrenciye hitap etmek bizim görevimiz. Adanın her tarafından öğrencimiz var. Sosyal sorumluluk projelerinde duyarlı bir okuluz. Okulda İngilizce ve Arapça şarkı yarışması düzenliyoruz. Afişler asıldı, öğrencilerimiz müracaatlarını yapıyor. Okulumuzda Atatürkçü anlayış vardır. Milli Eğitim’in diğer okullarında var olan bütün değerler burada da var. 

Sınav başvuruları 23 Aralık’ta
    Bu arada, kolej sınavlarının başvurusu konusunda yapılan bir değişiklikle, öğrencinin tercih edeceği koleje sınav başvuru yapıp, aynı yerde sınava gireceği öğrenildi.
Bu durumda, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde okumak isteyen öğrencilerin, 23 Aralık- 10 Ocak 2014 tarihleri arasında sınav başvuru kayıtlerini Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde yaptırabilecek. Öğrenciler aynı yerde de sınava girecek.

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2013, 12:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473