KKTC’den yüzlerce kişi, Güney Kıbrıs’ta, Larnaka’da Tuz Gölü kenarında bulunan Hala Sultan Tekkesi’nde bayram namazı kıldı.
Bayram namazına Kıbrıs Türk ve Kıbrıslı Rum liderin vardığı mutabakat altında KKTC’den yaklaşık bin kişi özel bir organizasyonla katıldı.
Bayram namazını, Din İşleri Başkanı Talip Atalay kıldırdı.
Ziyaretçiler, Hala Sultan Tekkesi’ne 21 otobüsle, polis eskortu eşliğinde gitti.
Talip Atalay, bayram namazına gelenlerle de bayramlaştı.
Atalay: İnşallah kalıcı bir gelişme olur
Din İşleri Başkanı Talip Atalay, KKTC’de farklı milletlerin Hala Sultan Tekkesi’nde ibadet edebilmesinin önemli bir gelişme olduğunu belirtti ve kalıcı olması temennisini dile getirdi.
Hz. Muhammed’in akrabası olan ve İslam Ordusu’nun Kıbrıs’a akınları sırasında şehit düşen Ümmü Hiram’ın anısına inşa edilen Hala Sultan Tekkesi’nde kılınan namazın ardından basına konuşan Din İşleri Başkanı Talip Atalay, KKTC’deki Kıbrıslı Türklerin yanı sıra, ülkede yaşayan diğer milletlerden insanların da Hala Sultan Tekkesi’nde namaz kılınmasına olanak sağlanmasını “muhteşem” olarak niteledi.
“Barış adına çok önemli bir adım”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’in aldığı karar çerçevesinde Hala Sultan Tekkesi’nde, KKTC’deki Kıbrıslı Türkler dışında kalanların da Tekke’de namaz kılmasına olanak sağlanmasının, “Barış adına çok önemli bir adım” olduğunu ifade eden Atalay, “Biz bunların kalıcı olmasını istiyoruz. Bayramın ruhuna uygun bir şekilde samimi olmasını istiyoruz” dedi.
“İnancın coğrafyası olmaz”
“İnancın vatandaşlığı, inancın coğrafyası olmaz, Hala Sultan, Kıbrıs’ın manevi mimarı ve bir Arap” diyen Atalay, Osmanlı döneminde adada tüm inançların ifa edilmesi için müsaade edildiğini vurguladı ve “Osmanlı dönemindeki barış ortamının tekrardan oluşmasını arzu ediyoruz” dedi.
Dinler arası işbirliğini başlatan İsveç Büyükelçiliği temsilcilerinin yanında, adadaki liderlere ve müzakere heyetlerine teşekkür eden Atalay, Başpiskopos’un da tavrının sürekli olması temennisinde bulundu.
“Dünyada yaşanan zulümler sonlansın”
Atalay, “ Farklı inanç gruplarının bir arada yaşayabileceğini biliyoruz. Müslüman Türk milletinin büyük tecrübesi vardır, benzer bir yapının tekrardan oluşabileceğini her yerde umut ediyorum” dedi.
Güney Kıbrıs’ta 1974 öncesi Kıbrıslı Türklerin kaldığı köylerdeki Türk mezarlıklarına da toplu ziyaretler düzenlemek istediklerini ifade eden Din İşleri Başkanı Atalay, bu yönde teklif gelmesi halinde çalışma yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
Atalay ayrıca Ortadoğu’da Filistin, Irak ve Suriye’de yaşanan zulümlerin de sonlanması dileğinde bulundu.
Asılı duran kaya da ziyaret edildi
21 Otobüsle KKTC’den Güney’e geçirilen aralarında Türkiye Cumhuriyeti, Türkmenistan ve Pakistan vatandaşlarının da bulunduğu kafile, giriş çıkışların polis tarafından kontrol edildiği Hala Sultan Tekkesi’ne polis nezaretinde götürüldü.
Tekke’deki Bayram Namazı, Din İşleri Başkanlığı Güney Kıbrıs Temsilcisi Şakir Alemdar tarafından verilen vaazın ardından Din İşleri Başkanı Talip Atalay tarafından kıldırıldı. Daha sonra Hala Sultan’ın türbesi ve türbenin üzerinde, iddialara göre yüzyıllar önce asılı olarak duran kayanın bulunduğu oda ziyaret edildi, sureler okundu.
Eskidjian: Diyalogda ana hedef dini özgürlük
İsveç Büyükelçiliği bünyesinde yürütülen Kıbrıs Çözüm Sürecinde Dini İnisiyatif’in Koordinatörü Salpy Eskidjian “Dini Liderler arasındaki diyalogda ana hedef dini özgürlük ve ibadet etme hakkıdır. Bu hakka saygı gösterilmesi açısından bugün eşsiz bir imkândır” dedi.
Etkinliğin iki toplum arasında güven arttırma yönünde iyi bir adım olduğunu kaydeden Eskidjian, Bayramların affetme bağışlama zamanı olduğunu kaydetti ve Gazze’de kan dökülmesinin durmasını temennisinde bulundu.
Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2014, 09:35